Dani kragujevačke knjige 2021, dan treći (VIDEO)

Dani kragujevačke knjige 2021, dan treći (VIDEO)

Gost Dana kragujevačke knjige 2021. u okviru programa Portret umetnika bio je Vojin Vasović, filmski i pozorišni reditelj.

Rođen je u Kragujevcu 1985. godine. Završio je master eksperimentalne pozorišne režije u Centru za studije drame i pozorišta Univerziteta u Torontu i osnovne studije TV režije na Akademiji umetnosti u Beogradu. Radi aktivno na filmu i u pozorištu od 2002. godine, a od 2011. je član Udruženja filmskih umetnika Srbije. Dobitnik je mnogih nagrada za režiju, scenski pokret i dizajn svetla. Režirao je preko 40 pozorišnih predstava u Srbiji i Kanadi. Sezone 2017/2018 u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu režirao je mjuzikl Džast merid. Njegovi filmovi (Dašak, Grupni portret s leđa, Svakih pet minuta) bili su uvršćeni u selekciju mnogih internacionalnih festivala na kojima su osvojili preko pedeset priznanja. Piše scenarija, drame i radio-drame, koje je producirao Radio-Beograd (Ja hoću u raj, Sujeverna priča, Šta sanjaju slonovi, itd). Producent je i reditelj To Blink Animation Studia, filmske kuće bazirane sa sedištem u Kragujevcu i Torontu. Umetnički je direktor i reditelj trupe Ars Mechanica, eksperimentalne kompanije koja uspešno izvodi predstave u Evropi i Kanadi. Od 2017. je asistent profesora filmske režije na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Njegov kratki film Bio dvaput jedan kralj su podržali Filmski centar Srbije, kao i Umetnička veća Kanade, Toronta i Ontarija, bio je izabran u 20 najboljih projekata Evropre u okviru European Short Pitch 2015. u organizaciji NISI MASA. Film je premijerno prikazan na prestižnom festivalu animacije u Otavi, a trenutno je na svojoj festivalskoj turneji gde je osvojio 24 međunarodnih priznanja. Za projekat svog prvog igranog dugometražnog filma Kraj sveta dobitnik je nagrade za najbolji dugometražni film nacionalne selekcije Fest Forward u okviru 46. FEST-a u Beogradu. Sa ovim projektom Vojin Vasović predstavlja Srbiju u okviru prestižnog programa za razvoj debitantskih filmova First Film First 2018/2019. Razvoj njegovog dugometražnog animiranog filma Bio dvaput jedan kralj podržao je Filmski centar Srbije i MEDIA program (Kreativna Evropa), što ga čini prvim animiranim projektom iz regiona koji je dobio ovu vrstu podrške.

Moderator: Violeta Jovičinac Petrović
Montaža: Sanja Živković
Muzika: Šumadijski bluz, Smak

Svakih pet minuta

Kratki animirani film Vojina Vasovića je metaforična priča o neprestanoj borbi umetnika da dosegne "tih pet minuta", ali i univerzalna priča o čoveku - o usponima i padovima koji čine životnu putanju. Prikazan je na oko 80 svetskih festivala i osvojio više desetina nagrada na festivalima širom sveta.Bio dvaput jedan kralj

Kratkometražni animirani film Vojina Vasovića do februara 2021. osvojio je 26 priznanja širom sveta i svrstan među 20 najboljih projekata Evrope u okviru European Short Pitch (2015). Kralj ima podvojenu ličnost, podvojeno vreme i podvojeni ekran. To je priča o svetu u kome su svi podvojeni i kao špil karata podeljeni.

Svake godine u sklopu Dana kragujevačke knjige predstavljaju se izdanja Univerziteta u Kragujevcu.

Ekonomski fakultet je povodom jubilejaobjavio značaju monografiju "60 godina Ekonomskog fakulteta" koju je predstavio njen urednik, prog. dr Nenad Stanišić.

Moderator: Sanja Živković


U sklopu predstavljanja izdavačke delatnosti Univerziteta u Kragujevcu u protekloj godini svoja izdanje predstavio je i Fakultet inženjerskih nauka.

O monografiji "Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu: 2010 - 2020" govorili su dekan Fakulteta prof. dr Dobrica Milovanović i dr Danijela Miloradović.

Moderator: Sanja Živković


U okviru programa predstavljanja Univerziteta u Kragujevcu na Danima kragujevačke knjige 2021 svoje mesto je našla i Botanička bašta (PMF) posve osobena i zanimljiva celina nastala u prethodnoj godini.

S obzirom na nepovoljne vremenske uslove za snimanje, video materijal "Biljke u službi nauke" je preuzet sa jutjub kanala "Noć istraživača".

Realizatori:

  • Snežana Branković, upravnik Botaničke bašte,
  • Saša Alempijević, master biolog,
  • Milena Živković, istraživač pripravnik na Institutu za fiziku.


DAN ČETVRTI 

Četvrtak 11. februar

  • 12:00 - ŠUMADIJSKI PULS KULTURE: Narodna biblioteka Sveti Sava, Aranđelovac i Opštinska biblioteka Slovo, Lapovo
  • 14:00 - FOTO-ZAVIČAJNOST: 1999, Nebojša Radosavljević Raus, Zoran Petrović i Estetika vode Zorana Dragoljevića Žorža
KOMPLETAN PROGRAMPRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

Narodna biblioteka i portal Prviprvinaskali.com

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html