Dvadeset godina postojanja Pozorišta za decu i mlade

Dvadeset godina postojanja Pozorišta za decu i mlade

Pozorišta za decu i mlade (PDM) Kragujevac obeležilo je svoj dvadesetgodišnji rad.

Današnji PDM nastao je na temeljima prvog Međunarodnog lutkarskog festivala malih formi pokrenutog 11. oktobra 1994. godine. Tada je započeta već bogata istorija lutkarstva u Kragujevcu.

Istorijat PDM beleži da su se tog dana u tadašnjem Teatru "Joakim Vujić", u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice, prvi put okupili stvaraoci koji lutkarskom formom izražavaju bogatstvo scenskog stvaralaštva. Već sledeće godine, održan je još jedan festival, dok se na treći čekalo pet godina.

Festival je ponovo pokrenut 2001. godine pod nazivom Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra". Kvalitet festivala je iz godine u godinu rastao, a samim tim se sve više javljala zainteresovanost i potreba dece za jedinstvenim mestom gde bi se stvaralaštvo za decu u Kragujevcu negovalo.

Konačno, potreba za postojanjem profesionalnog pozorišta za decu je uslišena, Skupština grada Kragujevca odlučila je da osnuje "Pozorište za decu Kragujevac" 27. juna 2003. godine.

Od 1. januara 2004. godine Pozorište ima status pravnog lica. To je najmlađe Pozorište te vrste u Srbiji.

Povodom jubileja PDM, danas je najpre obeležena slava Pozorišta - Miholjdan.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dvadeset godina postojanja Pozorišta za decu i mlade 1
U večernjim satima usledilo je druženje sa publikom i kolegama iza Narodnog pozorišta Priština. Gostima se obratila direktorka PDM Jelena Stojanović Patrnogić. Obraćanje objavljujemo u celini.

"Naš teatar iznikao je iz iskrene potrebe najčistijih dečjih srca da imaju stalno mesto okupljanja oko pozorišnog ognjišta čija se vatra rasplamsava evo već punih 20 godina.

Plamen pozoršine strasti koji opstaje u našem Pozorištu pune dve decenije nastao je od tek jedne iskre, Zlatne iskre, kojom je započelo osvetljavanje blistavog puta ovog malog pozorišta koje se može podičiti zaista značajnim uspesima. U svojoj kratkoj istoriji osvojili smo 109 nagrada i realizovali 51 premijeru.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dvadeset godina postojanja Pozorišta za decu i mlade 2Naše glavno nastojanje je da održavamo i razvijamo kvalitet predstava. Takav pristup nam otvara vrata brojnih festivala van naše zemlje, ali je značajan i dragocen za našu kragujevačku publiku jer deci prilazi s puno poštovanja prema njihovim kognitivnim kapacitetima. Oni su za nas dovoljno zreli i dovoljno pametni da im se daju sadržaji kakve deca u razvijenim pozorišnim sistemima upijaju od najranijeg uzrasta.

Otuda uspeh naših predstava poput: Tihog dečaka, Bambija, Šarenog drveta, Oblaka i cveta, Mulan, Grada svetlosti i drugih. Puno ih je. I nama je srce puno kada posmatramo onu, možda najvažniju od svih iskri, iskru u oku gledalaca dok pomno prate naše predstave.

Puls pozorišta određen je nevidljivim tokovima pozorišnog života iza kulisa. Kroz te brzake i virove vešto plivaju zaposleni u našem pozorištu. Setimo se samo da su prilikom adaptacije pozorišta, zbog nedostatka sredstava, upravo zaposleni izvodili radove. Ta vrsta entuzijazma i predanosti morala je biti nagrađena prijatnom, radnom i stvaralačkom atmosferom kojom odiše naše Pozorište. Ta atmosfera se sistemom spojenih sudova preliva i na predstave koje stvaramo. Mi naše predstave volimo. Mi našim predstavama uvek dajemo šansu. Mi ih neprestano nadograđujemo nekim novim delom svoga unutarnjeg bića. Naš ansambl nije mnogobrojan, ali je pažljivo biran da se uklapa upravo u sliku pozorišta kakvu sam vam predstavila.

Ta fina selekcija je otpočela jednom osobom koja već punih dvadeset godina pleni i inspiriše svojom posvećenošću i otvorenošću za saradnju, entuzijazmom i kolegijalnošću.

Naša Milica Redžić Vulević ove godine obeležava dve decenije rada.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dvadeset godina postojanja Pozorišta za decu i mlade 3Milica je dragocena karika u našem ansamblu satkanom od iskustva i mladosti. Mladi glumci je obožavaju, jer svakom se novom članu kuće raduje i nesebično daje. Naša Tanja Bošković, kako je mi često zovemo, a to nije slučajno, pozorištu vraća suštinu, a to su ljubav i poštenje, ne osvrćući se preterano na formu koja je u danačnje vreme vrlo često, a bespotrebno tretirana. Radost i čistota prema poslu kojim se bavi često obraduje i nas koji smo svakodnevno sa njom.

Molim vas da pozdravimo Milicu velikim aplauzom, a nju pozivam da mi se pridruži kako bismo joj uručili jedan znak pažnje koji smo brižljivo pripremili.

Na našoj sceni, večeras, pogledaćemo predstavu ’Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu’, nama dragog ansambla Narodnog pozorišta Priština. Kuriozitet predstave je da likove u njoj tumače studenti Fakulteta umetnosti u Zvečanu – odsek gluma. Raduje nas što ćemo imati priliku da steknemo uvid u njihove potencijale i pomenutu, neophodnu svežinu i mladalački zanos glumačke igre".

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dvadeset godina postojanja Pozorišta za decu i mlade 4
Predstava po tekstu Viktora Igoa, u režiji Dejana Cicmilovića, razgalila je kragujevačku publiku. Ansambl je bio "zasipan" aplauzima u više navrata tokom izvođenja i ovacijama po završetku.

Iz istorijata PDM

Potpuna rekonstrukcija Pozorišta urađena je 2008. godine i od tada ima 303 mesta za publiku i scenu opremljenu optimalnom scenskom tehnikom.

Godišnje se u proseku odigra oko 170 predstava kojima prisustvuje preko 40.000 posetilaca.

Pored osnovne delatnosti, pripreme i izvođenja predstava iz sopstvenog repertoara, "Pozorište za decu Kragujevac" je sačuvalo tradiciju organizovanja Međunarodnog lutkarskog festivala "Zlatna iskra" na kome iz godine u godinu učešće uzima sve više vodećih svetskih pozorišta.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dvadeset godina postojanja Pozorišta za decu i mlade 5Osim ’Zlatne iskre’, PDM organizuje ’Festivalčić’, smotru dramsko-lutkarskog stvaralaštva predškolskih ustanova i ’Iskricu’, festival dramsko-lutkarskih radionica osnovnih škola Kragujevca.

Iako je Pozorište prepoznatljivo po lutkarskim predstavama, 5. novembra 2009. godine dobija i večernju ’Scenu 303’ - današnju ’Scenu za mlade’, namenjenu učenicima srednjih škola i studentima. Omladinskom scenom zaokružuje se programska koncepcija najmlađeg glumišta u gradu. 

POZORIŠTE ZA DECU I MLADE SAJTFB STRANAINSTAGRAM 

REPERTOAR

Pozorište za decu i mlade: Repertoar

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html