Nagrade i obrazloženja Žirija XXV Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije

Nagrade i obrazloženja Žirija XXV Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije

Na XXV Pozorišnim susretima učenika gimnazija Srbije, održanim u Kragujevcu od 8. do 13. maja, za najbolju predstavu u celini nagrađena je Dramska sekcija Prve kragujevačke gimnazije koja je izvela  "Doba baraba", po tekstu Mirjane Ojdanić. Kragujevčanima je pripala i nagrada za najbolju mušku ulogu na Susretima, odigranu u toj predstavi, a nagrađen je Mihajlo Milošević za ulogu Mare Opajdare.

Prva repriza ove predstave zakazana je u sali PMF-a za sredu 24. maj od 20 časova. Izvođenje će biti humanitarnog karaktera - svi prilozi biće namenjeni osmogodišnjoj Leni, učenici drugog razreda OŠ "Rade Dodić" iz Milutovca, za operaciju i lečenje na klinici "Acibadem" u Turskoj.

PRVI PRVI NA SKALI XXV pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije - Kragujevac 2023 Doba baraba
Žiri ovogodišnjih Susreta radio je u sastavu: glumica Milica Majstorović (predsednica žirija), glumac Ivan Vidosavljević i reditelj Marko Misirača. Odluke je doneo jednoglasno, a obrazloženje prenosimo u celini.

NAGRADE I OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA 25. POZORIŠNIH SUSRETA UČENIKA GIMNAZIJA SRBIJE


U selekciji od jedanaest predstava iz jedanaest gradova naše zemlje, žiri u sastavu: Milica Majstorović, glumica, predsednica žirija, Ivan Vidosavljević, glumac i Marko Misirača, reditelj, jednoglasno je doneo sledeće odluke:

Specijalna nagrada za kolektivnu igru ansamblu predstave „Bog“, Niške gimnazije iz Niša. Uvrnuti svet Vudija Alena duhovito i šarmantno su dočarali svi mladi glumci i pokazali radost igre bez koje nema pozorišnog čina.

Specijalna nagrada za dizajn svetla u predstavi „Hajde da igramo lastiš“, Požarevačke gimnazije iz Požarevca. Svetlo koje je posebno punktiralo i pokret u predstavi i „kadriralo“ nam čitavu priču, bilo je gotovo ravnopravni učesnik predstave.

Specijalna nagrada za izbor, adaptaciju i živo izvođenje muzike ansamblu predstave „Pozdravi nekog (mene nema niko)“, Srednje škole „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta. U ovoj predstavi posebno se istakao zvučni momenat, na simboličkom planu, od kucanja pisaćih mašina, preko tačnog izbora numera koje su izvođene živim instrumentima kao i pevanje „a kapela“ kao vrhunac muzičkog izraza.

Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu Nini Tasić za ulogu Danice u predstavi „Ožalošćena porodica“, Gimnazije „Bora Stanković“ iz Vranja. U energičnom ansamblu koji je likove gramzivih članova porodice donosio katkad i nedovoljno artikulisano, nametnula se kao protivteža i kroz sâm lik ali i kroz svedeno i precizno tumačenje.

Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu Milici Đikanović za ulogu Deteta u predstavi „Pozdravi nekog (mene nema niko)“, Srednje škole „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta. Među brojnim likovima, posebno je upečatljivo delovao njen uvodni ispovedni monolog kao i izuzetno emotivno snažno „a kapela“ izvođenje pesme.

Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu Dimitriju Poleneku za ulogu Srce u predstavi „Organizam“, Palanačke gimnazije iz Smederevske Palanke. U šarolikom ansamblu raznih „udova“ i delova tela, nametnuo se specifičnim šarmom i blagim ironijskim odmakom u igri, kao i duhovitim rešenjem scenskog pokreta.

Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu Lazaru Milošu Grujiću za ulogu Deteta u predstavi „Pozdravi nekog (mene nema niko)“, Srednje škole „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta. U velikom ansamblu gde gotovo svi tumače više likova svojih vršnjaka tragičnih sudbina, izdvojila se dirljivost, prirodnost i spontanost sa kojom je svedočio svoje likove.

Nagrada za najbolju žensku ulogu Anđeli Novaković za ulogu Kristine u predstavi „One su htele nešto... deca?“, Gimnaziji Prokuplje iz Prokuplja. U veoma osetljivoj, naročito u ovom trenutku, temi vršnjačkog nasilja, među sjajno izvajanim karakterima, izdvojila se duhom, lakoćom i sposobnošću da ulogu pronese kroz različita stanja i situacije.

Nagrada za najbolju žensku ulogu Teodori Živković za ulogu Bisenije u predstavi „Hajde da igramo lastiš“, Požarevačke gimnazije iz Požarevca. U stilizovanoj igri vrlo dobro vođenog ansambla, nametnula se kreacijom starije osobe, majke glavne junakinje, sa snažnom koncentracijom i zavidnom zrelošću u izrazu.

Nagrada za najbolju mušku ulogu Mihajlu Miloševiću za ulogu Mare Opajdare u predstavi „Doba baraba“ Mirjane Ojdanić, Prve kragujevačke gimnazije iz Kragujevca. U jednom razigranom, „raspojasanom“ prosedeu, na granici između urnebesne komedije i groteske, u uigranom kolektivu izdvojio se kao prvi među jednakima, pre svega osećanjem mere i sposobnošću da kontroliše energiju na sceni.


Nagrada za najbolju mušku ulogu Bogdanu Stefanoviću za ulogu Agatona u predstavi „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića, Gimnazije „Bora Stanković“ iz Vranja. U velikom ansamblu koji se prilično uspešno izborio sa materijalom koji je izazov i za velika profesionalna pozorišta, pokazao je najviše snage i sposobnost za „vučnu igru“, pogotovo u domenu verbalne komike.

Nagrada za najbolju originalnu muziku Milovanu Popovu za muziku u predstavi „Tri tačke“, Gimnazije i stručne škole „Dositej Obradović“ iz Novog Kneževca. Atmosferična melanholična zvučna slika predstave odmah nas je uvukla u atmosferu i značajno doprinela ukupnom doživljaju.

Nagrada za najbolji scenski pokret ansamblu predstave „Lutajuća srca“, Srednje škole „Sv. Trifun“ iz Aleksandrovca. Ples i pokret u ovoj predstavi uspešno su vezivali različite segmente i tekstualne predloške i prilično ubedljivo i emotivno dočaravali atmosferu predstave.

Nagrada za najbolji scenski govor ansamblu predstave „E predstava“, Zemunske gimnazije iz Zemuna. Intrigantan koncept i autorski tekst glumačka ekipa je vrlo osvešćeno, jasno i artikulisano prenela sa scene na gledaoce.

Nagrada za najbolju kostimografiju Mateji Kostiću i Aleksandri Nišić za kostim u predstavi „nEko mora da brine“, Gimnazije Priština iz Lapljeg sela. Vrlo kreativno i sadržajno rešeni kostimi u ovoj predstavi najslikovitije su nam progovorili o ekološkim problemima koje predstava tretira.

Nagrada za najbolju scenografiju Milošu Mirčevskom i Milošu Janojliću za scenografiju predstave „Organizam“, Palanačke gimnazije iz Smederevske Palanke. Duhovito rešenje prostora od elemenata koji simbolično predstavljaju delove ljudskog organizma doprinosilo je atmosferi i žanru predstave.

Nagrada za najbolji autorski tekst ravnopravno se dodeljuje Ani Kostić za predstavu „nEko mora da brine“, Gimnazije Priština iz Lapljeg sela i Goranu Novakovu za predstavu „Tri tačke“, Gimnazije i stručne škole „Dositej Obradović“ iz Novog Kneževca. Originalnost u autorstvu zaslužuje posebno priznanje jer se o gorućim temama današnjice, naročito problema Zapadne civilizacije (ugrožena životna sredina i „pokvarenost“ ljudskog roda), u ovim predstavama progovaralo jezikom mladih i novih glasova.

Nagrada za najbolju autorsku dramatizaciju umetničkog teksta Olgici Pavlović i Sanji Luković za predstavu „Lutajuća srca“, Srednje škole „Sv. Trifun“ iz Aleksandrovca. Imali smo veoma dobar primer kako se više predložaka i dela, pre svega mjuzikl „Kosa“ kao kostur čitave priče, može sintetizovati u jednu originalnu, autorsku dramatizaciju.

Nagrada za najbolju režiju kolektivu predstave „One su htele nešto... deca?“, Gimnazije Prokuplje iz Prokuplja. Mudro odabran komad sa sve aktuelnijom temom, vešto vođeni i vajani likovi tinejdžera i njihovog okruženja i pre svega tačno pogođen ritam i tempo odvijanja radnje i situacija, kvaliteti su koji su doprineli ovoj odluci.

Treća nagrada za najbolju predstavu u celini predstavi „Pozdravi nekog (mene nema niko)“, Srednje škole „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta. Snažna identifikacija ansambla sa tragičnim ličnostima njihovih vršnjaka, decentna rediteljska rešenja, kao i vizuelni i audio momenat, atributi su koji krase ovu predstavu.

Druga nagrada za najbolju predstavu u celini predstavi „One su htele nešto... deca?“, Gimnazije Prokuplje iz Prokuplja. Izuzetna poistovećenost učesnika sa likovima ali i sa problemima vršnjačkog nasilja i naše opšte zapitanosti nad današnjicom, plenile su gledalište i držali pažnju sve vreme trajanja predstave.

Prva nagrada za najbolju predstavu u celini predstavi „Doba baraba“ Mirjane Ojdanić, Prve kragujevačke gimnazije iz Kragujevca. U ukupnom izrazu, nametnula se kao najcelovitiji pozorišni čin, koji pre svega krasi energična skupna glumačka igra, vešto i precizno smenjivanje scena i situacija, iako sam izbor komada odudara od aktuelnosti i angažovanosti koju su gimnazijski susreti ove godine obilato ponudili.

Foto: Matija Breljak i Mihailo Savčić

GALERIJA PPNS DOBA BARABA - DRAMSKA SEKCIJA PRVE KRAGUJEVAČKE GIMNAZIJE 


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html