Narodna biblioteka: Povodom 155 godina od osnivanja

Narodna biblioteka: Povodom 155 godina od osnivanja

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" obeležava 155 godina od osnivanja, a tim povodom organizuje tri programa ove nedelje.

Prvi događaj je izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" koje će na Galeriji biti otvorena u ponedeljak 28. juna u 20 časova.

Izložba se priređuje u saradnji sa Muzejom žrtava genocida i Odborom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac. 

Posetioci će pogledati radove monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja (Jasenovac, Hrvatska) koji se nalazi u okviru Eparhije pakračko-slavonske.

Izložba je osmišljena povodom 80. godišnjica uspostavljanja sistema logora smrti "Jasenovacʼ" koji je funkcionisao u okvirima genocidne Nezavisne Države Hrvatske.

Izložba će biti otvorena do 28. jula, a ulaz je slobodan.

LAZAREV VIJENAC NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH

Godinama i desetljećima poslije Kosovske bitke, Pećka patrijaršija i njen narod su se sa velikim trudom mučili da pojme i u crkveno-narodnom umu uobliče krsno-vaskrsni Kosovski boj. Taj trud je porodio i natpis despota Stefana na stubu na Gazimestanu, i kosovski ciklus naše epske poezije, i sve ono što će kao Kosovski Zavjet od tada činiti srž bića srpskog naroda i pomjesne Crkve Srpske.

Kruna Kosovskog Zavjeta jeste kult Svetoga cara Lazara, kojeg je kao „svetopočivšeg“ prvi put pomenula njegova kćer, Jelena Balšić, u ktitorskom natpisu svoje grobne crkve Blagovještenja Bogorodičinog na gorici Beška na Skadarskom jezeru.

Da uobliči sjećanje na svoje Novo Kosovo – Jasenovac, Pravoslavnoj Crkvi i srpskom narodu kao da je trebalo još više vremena. Od Skenderevog klika Majke Knešpoljke na Paležu na Kozari na Preobraženje 1942. godine, preko podizanja Bogdanovićevog Cvijeta 1966. godine, preko osveštanja obnovljenog hrama Svetog Jovana Preteče u Jasenovcu 1984. godine, do dolaska Carigradskog Patrijarha u Jasenovac koji se zbio u naše dane – 2016. godine, uobličava se spomen Novomučenika Jasenovca kao najdragocjenijeg dara koji je naš narod prinio Hristu raspetome i vaskrslome.

I gle čuda – jedna monahinja, koja je svoj inočki život započela na istoj toj Beški na Skadarskom jezeru, stavlja pred nas vječno žive Jasenovačke mučeničke cvjetove, ali u takvom vijencu u kome su oni upleteni skupa sa njenim sestrama Manastira Jasenovca, s narodom koji živi sa Manastirom, s vladikama i patrijarsima. A svi oni – ili svi mi – u njenim slikama činimo cvjetni vijenac, procvali trnov vijenac na glavi Vaskrsloga Hrista, koji se u Jasenovcu saraspinje i savaskrsava.

Еpiskop pakračko-slavonski Jovan

* * *

Sutradan, u utorak 29. juna od 19 časova u galerija Kuće Đure Jakšića, sledi predstavljanje Miroslava Cere Mihailovića, dobitnika nagrade "Đura Jakšić" 

U obrazloženju žirija navodi se da je Mihailović sledbenik, kako Đure Jakšića, tako i Brehta ili Harolda Pintera i mnogih koji su videli realnost, posebno političku kao plodno tlo za pesničko delovanje i posredovanje.

- Nećemo mnogo pogrešiti ukoliko tvrdimo da u Cerinom opredeljenju veliki udeo ima njegov život, njegovo neposredno iskustvo sa stvarima društva, politike i moralnog horizonta. Čak nezavisno od realnih događaja koji su predmet Cerinih refleksija, od mogućih tumačenja i razloga, njegova poezija će u formama nadahnutih i lucidnih oblikovanja ostati kao svedočanstvo o realnom svetu društvenih događaja i o realnosti koja se prikazuje kao neodigrana ali moguća - piše u obrazloženju žirija.

Članovi žirija ističu da je Mihailovićev junak umetnik, a da u skoro pedeset pesama napisanih slobodnim stihom dominira "hrapavost svedočenja u neposrednim životnim prizorima, u refleksijama koje vide zlokobni svet moći i njenih interesa".

* * *

Predstavljanje knjige "Dedeće priče" Gorana Joksimovića zakazano je za sredu 30. jun od 12 časova u Dečje odeljenje Biblioteke (Milovana Glišića 44). 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html