Prvi Internacionalni festival ’Isidora Žebeljan’ u Kragujevcu

Prvi Internacionalni festival ’Isidora Žebeljan’ u Kragujevcu

Za prvo izdanje internacionalnog festivala "Isidora Žebeljan" pripremljen je bogat i raznovrstan umetnički program, najavila je Muzička omladina Kragujevac, kao organizator.

Publika će biti u prilici da čuje dva koncerta, da prisustvuje razgovoru o operi i projekciji snimka sa svetske premijere opere "Dve glave i devojka" na kom će učestvovati umetnici koji su bili deo produkcije.

- Sa ponosom istačemo da smo obezbedili uslove kako bismo već prve godine održavanja Festivala realizovali sve planirano. Program će biti sadržajan i zanimljiv zahvaljujući velikom broju umetnika, Isidorinih prijatelja i poštovalaca koji su se odazvali našem pozivu i prihvatili učešće, ali i članovima umetničkog i organizacionog odbora koji vredno rade kako bi sve zamišljeno bilo uspešno realizovano, izjavio je Stefan Adamović, predsednik Muzičke omladine Kragujevac i direktor Festivala.

Adamović je zahvalio institucijama koje podržale Festival, Gradu Kragujevcu, nacionalnoj platformi "Srbija stvara", SOKOJ-u, muzičkoj kompaniji "Maskom", Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, kao i svim prijateljima ove manifestacije.

VIDEO: Pozorišna muzika Isidore Žebeljan - Studio 6 (1:06:34)

Za prvo veče Festivala, 15. jun, biće priređeno svečano otvaranje u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u 20 časova. "Žebeljan ansambl" izvešće pozorišnu muziku Isidore Žebeljan, pisanu za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija, za koju je naša najuticajnija kompozitorka višestruko nagrađivana, između ostalog sa tri Sterijine nagrade, kao i četiri Justat nagrade za scensku muziku.

Pre početka koncerta publici će se obratiti naši istaknuti glumci Anica Dobra i Svetozar Cvetković, dok će Ivo Josipović, hrvatski kompozitor, predsednik međunarodnog žirija mladih kompozitora, proglasiti pobednika ovog takmičenja.

Druge festivalske večeri, 16. juna, od 19:30 časova u Legatu Nikole Koke Jankovića, koji je bio veliki poštovalac Isidore Žebeljan i njenog stvaralaštva, biće organizovan okrugli sto. Učesnici će biti umetnici koji su učestvovali u produkciji opere "Dve glave i devojka": Aneta Ilić, Vasa Stajkić, Boris Liješević, Premil Petrović i Borislav Čičovački.

Nakon razgovora sa umetnicima, publika će moći da pogleda projekciju opere "Dve glave i devojka", prve i jedine opere koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu na srpskom jeziku.

U četvrtak 17. juna u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u 20 časova, na zatvaranju Festivala nastupiće "Žebeljan orkestar", uz učenike Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Orkestrom će dirigovati naš istaknuti dirigent Premil Petrović, a solisti će biti Aneta Ilić (sopran), Mirjana Nešković (violina) i Borislav Čičovački (oboa).

Na programu koncerta će se naći dela Isidore Žebeljan, ali i Dušana Radića, koji je Isidore  predložio za člana Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i Iva Josipovića.

Ulaz na sve događaje je besplatan, ali zbog ograničenog broja posetilaca, u skladu sa epidemiološkim merama, biće potrebno da svi zainteresovani svoje mesto u publici rezervišu putem linkova koji će biti aktivni od subote 12. juna do popune dozvoljenog broja mesta:

Link ka događaju je OVDE.

Program sve tri večeri moći će da se prati i u direktnom prenosu na Jutjub kanalu Muzičke omladine-Kragujevac.

Isidora Žebeljan (Beograd, 27. septembar 1967 — Beograd 29. septembar 2020) bila je istaknuta srpska kompozitorka mlađe generacije i redovna članica SANU. Osnovne i poslediplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti kod Vlastimira Trajkovića. Od 2002. godine je na istom fakultetu radila kao profesor kompozicije na Katedri za kompoziciju. Preminula je 29. septembra 2020. u Beogradu.

SANU: BIOGRAFIJA

Tv-Lica: In memoriam, Isidora Žebeljan (43:53)

ARHIVA PPNS

KRAGUJEVAC RASPODELJUJE 16,5 MILIONA ZA 57 PROJEKATA I MANIFESTACIJA U KULTURI
 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html