U Muzeju ’21. oktobar’ nagrade učenicima, školska izložba, istorijska i kreativna radionica

U Muzeju ’21. oktobar’ nagrade učenicima, školska izložba, istorijska i kreativna radionica

Muzej "21. oktobar" organizuje u petak 25. novembra svečanu dodelu nagrada učenicima, učesnicima likovnog i literarnog konkursa "Dosta su svetu jedne Šumarice 2022".

Na konkurs je pristiglo 1.047 radova iz 144 osnovne, 31 srednje škola i pet likovnih radionica iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Likovnih radova je bilo 860, literarnih 187, a biće dodeljeno 18 nagrada - po devet za likovni i literarni deo konkursa.

Tri su uzrasne kategorije: učenici od prvog do četvrtog razreda, od petpg do osmog razreda i đaci srednjih škola. Nagrađeni učenici su iz: Kragujevca, Beograda, Sečnja, Leskovca, Niša, Jagodine, Smederevske Palanke, Lapova, Prijepolja, Smedereva, Inđije, Vranja, Požarevca, kao i Bjelog Polja i Podgorice (Crna Gora).

Pored pojedinačnih nagrada učenicima, odlukom stručnog žirija izabrana je i škola koja je poslala sveukupno najkvalitetnije radove. Ove godine to je O. š. "Ilija Birčanin" iz Zemuna, a njihovim učenicima biće organizovana izložba. Otvaranje je zakazano u Muzeju za 16. decembara u 13 časova.

U Muzeju su ovog meseca održane i dve radionice.

Prva je bila istorijska - "Zašto rat nikome nije brat", učestvovali su učenici osmog razreda O. š. "Treći kragujevački bataljon, a vodio ih je nastavnik istorije Miloš Vlašković.

Cilj je bio upoznavanje učenika sa hronologijom i karakterom zločina koji se desio u Kragujevcu oktobra 1941. godine. Interaktivno, kroz razgovor, ispraćena su razmišljanja i stavovi dece o Drugom svetskom ratu, stradanju u širem smislu i negovanju kulture sećanja na primeru Šumarica i drugih zločina u Drugom svetskom ratu na teritoriji naše zemlje.

Radionica se sastojala iz više segmenata, uključivala je stručno vođenje i predavanje o zločinu u Kragujevcu, obilazak Spomen-parka i kviz u formi pismenog i usmenog testa znanja. Najbolji učesnici su dobili priznanja i nagrade, poklon Muzeja.

U završnici radionice, viši kustos Marko Terzić i kustos Nemanja Jovanović razgovarali su sa učenicima o Drugom svetskom ratu, tadašnjoj međunarodnoj klimi, ali i smislu fašizma i njegovim posledicama po društvo i države tadašnjeg sveta.

Druga radionica, pod nazivom "Smeh je naše oružje", bavila se antiratnim karikaturama. Učestvovali su učenici Medicinske škole sa domom učenika "Sestre Ninković" koji su poslali jasnu poruku i nepokolebljiv stav, kada su mir i sloboda u pitanju. Moderator je bila Ekaterina Kudrjacova Miletić, profesorka likovne kulture.

Spomen-park "Kragujevački oktobar" organizuje mnogobrojne radionice za mlade u cilju razmatranja odnosa ratne tragedije i stavova novijih genercija. 


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html