Analize u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji počinju u januaru

Analize u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji počinju u januaru

Laboratorijski kompleks nalazi se u Batajnici. Prvo će se kontrolisati biljke. Provera mleka do kraja 2015. godine. Nedostaju stručnjaci


SRBIJA će posle deset godina od početka gradnje napokon dobiti Nacionalnu referentnu laboratoriju, koja će početi da radi krajem januara 2015. godine! Prve analize radiće se u fitosanitarnoj laboratoriji, gde će se ispitivati kvalitet semena, klijavost i obavljati priprema za čuvanje u banci biljnih gena. Do kraja sledeće godine u planu je otvaranje laboratorije za mleko, a zatim i objekta za fizičko-hemijska ispitivanja hrane za ljude i životinje.

Ovo je juče za „Novosti“, prilikom posete laboratorijskog kompleksa u Batajnici, ispričala ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Kako je rekla, trenutni najveći problem, za presecanje svečane vrpce, jeste nedostatak ljudi koji bi tu radili.

- Trenutno smo u pregovorima sa Ministarstvom nauke, kako bi se pojedini stručnjaci, zaposleni na institutima i fakultetima, angažovali na poslovima u laboratoriji, kako bi što pre počeli da rade - priča Bogosavljević Bošković. - Resurse koji su od državnog značaja treba konačno iskoristiti. Stručnjake imamo, samo da ih okupimo. Kada otvorimo fitosanitarnu laboratoriju, to će biti dobar stimulans da se dovrše i druga dva odeljenja, ali i mogućnost da dobijemo ostatak evropske pomoći, od nekih milion evra, da kompletno završimo posao. Više nemamo pravo na grešku.

Nemarnost i nezainteresovanost države dovela je do toga da objekti budu godinama prazni i neiskorišćeni. Čak je i delegacija EU odlučila da 2012. godine obustavi nabavku neophodne opreme u vrednosti od 1,5 miliona evra.

- Budžetom za sledeću godinu predviđeno je da se izdvoji više od 316 miliona dinara za kompletno opremanje laboratorije za mleko - kaže ministarka Bogosavljević Bošković.

Direktor Nacionalne referentne laboratorije Slavoljub Stojanović kaže da postoji evidentan nedostatak stručnog kadra sa odgovarajućim radnim iskustvom i kvalifikacijama.

- Osim u fitosanitarnoj laboratoriji, u ostalim objektima postoji evidentan nedostatak dela opreme - kaže Stojanović. - Od izuzetnog značaja je otvaranje laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka. Naročito zbog obezbeđenja sistema nezavisne kontrole mleka. Time ćemo proizvođačima obezbediti pouzdanu analizu kvaliteta mleka, koja će biti osnov za obračun cene ovog sirovog proizvoda. Tu će se kasnije raditi i analize mleka na aflatoksin.

EVROPA ULOŽILA MILIONE

EVROPSKA unija je u poslednjih deset godina uložila 7,8 miliona evra. Novac je izdvojen za obuku osoblja, opremanje, adaptaciju i izgradnju objekta u kompleksu Direkcije. Vrednost laboratorijske opreme, koja se sada nalazi u Direkciji i koju je donirala Evropska unija je 1,45 miliona evra.

STAKLENIKOM DO KARANTINA

KADA se pusti u rad Fitosanitarna laboratorija, u planu je i izgradnja karantinskog staklenika. To će biti pomoćni objekat, gde će se izvoditi ogledi i laboratorijska ispitivanja biljaka na prisustvo štetnih karantinskih organizama. - Ovde će se ispitivati uzorci iz uvoza, za koje se sumnja da mogu da sadrže karantinske organizme, koji mogu da nanesu značajnu ekonomsku štetu, ako bi se našli na otvorenom prostoru ili na njivama - ispričao nam je Stojanović.

J. Subin
Izvor: Novosti 

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

  • Aca Petrovic
    18.12.2014

    DA li je I kako moguce konkurisati za posao u ovoj laboratoriji?

  • ППНС
    18.12.2014

    Александре, Мора да је могуће, а како - обратите се директно, то је најпоузданије. Контакт је овде.

Dodaj komentar

Facebook komentari