Lešine prete da zaraze ljude

Lešine prete da zaraze ljude

Naši stočari čekaju više od nedelju dana na uklanjanje uginulih životinja


MUKE stočara u našoj zemlji ne prestaju. Zbog birokratije i bahatosti pojedinih državnih organa, na mnogim farmama uginula stoka leži nedeljama, koliko treba nadležnim službama da je pokupe i uklone sa imanja. Tako, lešine ovih životinja nalaze se tik uz zdrava goveda, ali i sama domaćinstva. Kako u Srbiji trenutno radi samo kafilerija u Somboru, za uništavanje ovog otpada, koja nema dovoljno kapaciteta za celokupnu preradu, život na poljoprivrednim gazdinstvima postaće pravi izvor zaraza.

To što radi samo jedna kafilerija nije kraj mukama, već problem pravi i nedostatak adekvatnih depoa za uklanjanje leševa. Njih bi, bar kako se navodi u zakonu o veterinarstvu, trebalo da naprave lokalne samouprave. Tu bi se lešine životinja odlagale, do odvoženja u kafilerije na neškodljivo uništavanje i preradu. Toga, međutim, u Srbiji nema. Bar ne dovoljno.

- Naša porodična gazdinstva trpe totalnu neusaglašenost odnosa između Uprave za veterinu i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - priča Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. - Lokalne samouprave su u obavezi da naprave depoe za uklanjanje leševa, i samim tim omoguće kroz zoohigijenske službe da sistem funkcioniše. Kod nas se, međutim, zakon primenjuje tako što farmer snosi sve troškove uklanjanja leševa. Procedura je obimna. A, najgore od svega je što uginule životinje leže više od nedelju dana na gazdinstvima, na kojima živi farmer sa svojom porodicom.

U Upravi za veterinu su nam rekli da nije tačno da su loši odnosi između njih i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

- Uprava za veterinu nije odlučila da se leševi uklanjaju o trošku vlasnika - navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede. - Velike farme imaju obavezu sklapanja ugovora sa kafilerijama i u tom slučaju one plaćaju odnošenje leševa. Odnošenje uginulih životinja sa malih gazdinstava trebalo bi da se radi o trošku lokalnih samouprava. Problem dužeg čekanja na odnošenje leševa je zato što je slabo razvijena mreža hladnjača u kojima se leševi drže do njihovog odnošenja, a to opet treba da izgradi lokalna samouprava.

Jedan od razloga ovog problema jeste i "privremeno" zatvaranje kafilerije "Energo-zelena" u Inđiji. Kafilerija u Ćupriji je zatvorena još pre dve godine, i od tad radi samo u Somboru. Uz nju, do kraja prošle godine radila je i belgijska "Energo-zelena", koja je zbog neregularnosti na tržištu životinjskog otpada, kako su rekli, stavila katanac na fabriku. Nezadovoljni poslovanjem, pokrenuli su i međunarodnu arbitražu protiv Srbije u Vašingtonu.

BELGIJANCI, IPAK, NE ODUSTAJU OD TUŽBE PROTIV NAŠE DRŽAVE

DOGOVOR između belgijske kompanije "Energo-zelena" i nadležnih u Srbiji još nije na vidiku. Kako nam je rekao Tom Henson, predstavnik ove kompanije u Srbiji, i dalje nema promena, uprkos stalnim skandalima u prehrambenom sektoru.

- Problem je sa sistemskim propustima Uprave za veterinu, da sprovodi srpsko zakonodavstvo - naglašava Henson. - Tu je i nelojalna konkurencija na tržištu, gde Uprava paralelno sprovodi inspekcijski nadzor svih postrojenja životinjskog otpada u Srbiji. Odgovorni su za izdavanje fitosanitarnih sertifikata i komercijalno je aktivna u procesuiranju životinjskih nusprodukata u dve državne kompanije, koje ne rade u skladu za srpskim zakonima.

Kako kaže Henson, sve ovo predstavlja jasan sukob interesa i pojašnjava zašto sistem upravljanja ovim otpadom ne funkcioniše u Srbiji.

- Sudski postupak pred međunarodnim sudom se nastavlja - ističe Henson.

KAFILERIJE

KAPACITET kafilerije u Somboru je 40 tona životinjskog otpada na dan, priča Marjan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu. "Energo-zelena" je prestala da radi, pa je normalno što su se te količine uvećale. - Bivša vlast ugasila je kafileriju u Ćupriji, zbog belgijske kompanije "Energo-zelena" - tvrdi Rističević. - Nadamo se da će uskoro ona početi ponovo da rade, čime bi se rešio ovaj problem. Za sada im je puštena struja, a trebalo bi da se nabave i vozila.

J. Subin
Izvor: Novosti

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari