Prava potrošača pod lupom EU

Prava potrošača pod lupom EU

Eksplanatorni skrining za Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja održava se u Briselu 4. i 5. decembra. Srbija je nedavno počela sa primenom Zakona o zaštiti potrošača koji bi u odnosu na prethodne zakone trebalo da ima lakše sprovođenje u praksi.

Potrošači su mnogo bolje informisani o svojim pravima, dok je trgovcima je ostavljeno manje nedoumice i prostora za slobodno tumačenje određenih odredbi. Iako su neka bolja rešenja već vidljiva, za konkretnu ocenu od strane potrošača ipak treba više vremena, s obzirom da je sprovođenje počelo 21. septembra.

Zato je značajno što ćemo skriningom dobiti ocenu o tome koje oblasti Srbija institucionalno treba da reši u cilju zaštite pravne sigurnosti i zdravlja potrošača. Prevedeno, dobićemo preporuku za konkretne korake koje u cilju zaštite potrošača treba da sprovede država.

Delotvorni sistem organizovanja radi zaštite njihovih interesa osnovna su načela politike zaštite potrošača u Evropskoj uniji. Zajednička politika zaštite zdravlja ostvaruje se kroz unapređenje zdravlja i nadzor nad ostvarivanjem ciljeva zdravstvene politike.

Kontrola i nadzor područja zaštite potrošača omogućavaju veći stepen sigurnosti proizvoda, a time i bolju zaštitu zdravlja potrošača, kao i opšte unapređenje kvalitete života. Smanjuju se izdaci u zdravstvu, odnosno troškovi lečenja ozleda i bolesti uzrokovanih korištenjem nesigurnih proizvoda. Razvoj sistema vansudskog rešavanja sporova na području zaštite potrošača rasterećuje sudove, a rad organizacija za zaštitu potrošača doprinosi jačanju uticaja potrošača na tržište.

Uključivanjem u Sistem brzog alarmiranja za razmjenu upozorenja i informacija o opasnim prehrambenim i neprehrambenim proizvodima (RASFF i RAPEX) podiže se opšti nivo sigurnosti proizvoda, između ostalog sprečavanjem prodaje i povlačenjem sa tržišta proizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje i bezbednost potrošača.

Potrošači Srbije pored prava na opštu sigurnost imaju i pravo na kvalitet. U ovoj oblasti postoji manjkavosti pogotovu kada su u pitanju davaoci usluga od opšteg ekonomskog interesa koji su manje-više i monopolisti na tržištu. Davaoci usluga kao što je struja, grejanje, voda, moraju da se naviknu na to da potrošačima polažu račune o kvalitetu isporučenih usluga. Tu odmah slede i obaveze javnih preduzeća prema odredbama zakona, koje se odnose na dostupnost usluga, posebno prema ugroženim potrošačima, na kvalitetniju komunikaciju sa građanima i bržem rešavanju reklamacija.

Izvor: apos.org.rs 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html