Vraćeni kivi srpski samo na falš papiru!

Vraćeni kivi srpski samo na falš papiru!

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da agrumi vraćeni iz Rusije nisu iz naše zemlje
 

KIVI sa srpskim papirima, koji je dospeo do Rusije, nije proizveden u našoj zemlji. Ministarstvo poljoprivrede sumnja da je reč o falsifikatu fitosertifikata, ali ni oni ne mogu to sa sigurnošću da potvrde, dok federalna služba Rusije za veterinarski i fitosanitarni nadzor ne dostavi kompletnu informaciju. Stručnjaci smatraju da ovaj incident neće uticati na trgovinsku saradnju Srbije sa Rusijom.

Kada je ruska Služba za veterinarski nadzor zabranila ulazak 19 tona kivija iz Srbije, zbog nevažećeg fitosanitarnog sertifikata i 20 tona mleka u prahu iz Belorusije, malo ko se nije zapitao odakle nama proizvodnja ovog agruma. Kako nam je rekla Evica Mihaljević, iz Udruženja "Plodovi Srbije", Srbija nema plantaže kivija, i sve što se gaji jeste "vikend" varijanta, u dvorištima ili vikendicama.

- Uprava za zaštitu bilja nije dobila zvaničnu informaciju od federalne veterinarske službe Rusije, o presretnutnoj pošiljci kivija, poreklom iz Srbije - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Povraćaj robe nije evidentiran ni na graničnim prelazima.

Da Srbija nema neku značajnu proizvodnju kivija, potvrdio nam je i Nenad Budimović, sekretar odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

- Proizvodnja kivija nije statistički praćena u Srbiji, ni po površinama, ni po prinosima - ističe Budimović. - Kada je reč o reeksportu, to nije prvi put, i ne važi samo za kivi, već i za drugo voće. To je inače bio i jedan od uslova, koji smo objasnili poljoprivrednicima da ne rade, jer će biti u problemu. Da li je kivi naš ili ne, ministarstvo i nadležne inspekcije treba to da utvrde. Za sve mora da postoji neka dokumentacija.

Kada je reč o trgovini sa Rusijom, roba koja se izvozi, meso, voće, povrće i mleko, moraju da budu srpskog porekla. Nikakvo prepakivanje i reeksport se neće tolerisati.

SANKCIJE EU

KAKO je Rusija na godinu dana zabranila uvoz mnogih prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele embargo, Srbija je videla tu sebi šansu. Nekoliko puta smo dobijali žute kartone, zbog podvala i nepoštovanja ruskih propisa, a mnoge zemlje EU videle su Srbiju kao idealno područje za prepakivanje i prodaju robe Rusima.

J. Su.
Izvor: Novosti

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html