Čekajući vetar, 14. 2. 2021.

Čekajući vetar, 14. 2. 2021.

PRVI PRVI NA SKALI
RADION: ČEKAJUĆI VETAR

Zelena vizija grada

"...Narušen je odnos izgrađenog i prirodnog. To je problem koji zovemo homogenizacija. Gradovi su strukturno homogenizovani, a funkcionalno su dezintegrisani. To znači da grad ima veliki procenat zapečaćenih površina koje ne dozvoljavaju da grad diše. Rezultat svega toga - gubi se identitet, karakter grada, prostora. To se zove karakter predela..."

Sirote zelene površine u gradu mogu da se provuku na mala vrata ako investitor proceni da će to da privuče kupce. Najjeftinije je da oko zgrade prostre komad travice i stavi nejaka drvca u tri žardinjere. Nema sadnje jer su ispod podzemne garaže. Da li je to ono što će nazvati zelenom infrastrukturom i staviti u Generalni urbanistički plan za Beograd, koji će važiti do 2041.godine? Ni stručna, a još manje nestručna javnost, ne znaju kakva je strategija jer ih niko ništa nije pitao, a ni pozvao na bilo šta što liči na razgovor ili javnu raspravu. Zato Ministarstvo prostora organizuje seriju razgovora o izazovima u planiranju savremenog grada. O urbanim zelenim prostorima govore: profesorka Šumarskog fakulteta Nevena Vasiljević, projektant Marija Ostojić i pejsažni arhitekta Slavica Čepić.

U Ulici Petra Kočića u Đurđevu poslednjih dvadesetak godina meštani svakodnevno žive sa bukom i smradom. Inspekcija je na brojne pozive ponekad i izlazila na teren, ali do sada nije preduzeto ništa. Čućete Katarinu Dujaković.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.  

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj

Čekajući vetar је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 9 do 10 sati.

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

SRBIJA BEZ GMO - DVA ZAKONA, 20 GODINA (TV REZIME PROJEKTA, 26:57)

GALERIJA PPNS

ZAŠTITNICI ŽIVOTNE SREDINE 2019

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari