Čekajući vetar, 14. 2. 2021.

Čekajući vetar, 14. 2. 2021.

PRVI PRVI NA SKALI
RADION: ČEKAJUĆI VETAR

Zelena vizija grada

"...Narušen je odnos izgrađenog i prirodnog. To je problem koji zovemo homogenizacija. Gradovi su strukturno homogenizovani, a funkcionalno su dezintegrisani. To znači da grad ima veliki procenat zapečaćenih površina koje ne dozvoljavaju da grad diše. Rezultat svega toga - gubi se identitet, karakter grada, prostora. To se zove karakter predela..."

Sirote zelene površine u gradu mogu da se provuku na mala vrata ako investitor proceni da će to da privuče kupce. Najjeftinije je da oko zgrade prostre komad travice i stavi nejaka drvca u tri žardinjere. Nema sadnje jer su ispod podzemne garaže. Da li je to ono što će nazvati zelenom infrastrukturom i staviti u Generalni urbanistički plan za Beograd, koji će važiti do 2041.godine? Ni stručna, a još manje nestručna javnost, ne znaju kakva je strategija jer ih niko ništa nije pitao, a ni pozvao na bilo šta što liči na razgovor ili javnu raspravu. Zato Ministarstvo prostora organizuje seriju razgovora o izazovima u planiranju savremenog grada. O urbanim zelenim prostorima govore: profesorka Šumarskog fakulteta Nevena Vasiljević, projektant Marija Ostojić i pejsažni arhitekta Slavica Čepić.

U Ulici Petra Kočića u Đurđevu poslednjih dvadesetak godina meštani svakodnevno žive sa bukom i smradom. Inspekcija je na brojne pozive ponekad i izlazila na teren, ali do sada nije preduzeto ništa. Čućete Katarinu Dujaković.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.  

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj

Čekajući vetar је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 9 do 10 sati.

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

SRBIJA BEZ GMO - DVA ZAKONA, 20 GODINA (TV REZIME PROJEKTA, 26:57)

GALERIJA PPNS

ZAŠTITNICI ŽIVOTNE SREDINE 2019

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html