Miloš Jevtić - Samoća pesničkog čina - razgovori sa Desimirom Blagojevićem

Miloš Jevtić - Samoća pesničkog čina - razgovori sa Desimirom Blagojevićem

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE

Kragujevačku knjigu nedelje započinjemo jednim spontanim i opuštenim, ali ne i površnim razgovorom. Upravo pričom o važnim ličnostima iz srca Šumadije želimo da svoje zavičajce zaštitimo od zaborava i sačuvamo njihov duh.

Zahvaljujući novinaru Milošu Jevtiću i njegovoj knjizi Samoća pesničkog čina: razgovori sa Desimirom Blagojevićem, saznajemo na koji način pesnik govori o svojim prijateljima, doživljajima iz života, izdavačima, slikarima i vajarima, pesnicima i piscima, časopisima, međuratnim godinama, poeziji. Dok govori o drugima, on zapravo govori o sebi, što ovim razgovorima daje odmerenu ličnu notu.

BIOGRAFIJA

Pesnik Desimir Blagojević je rođen 1905. godine u Topoli. Gimnaziju je učio u Kragujevcu i Beogradu, a pravne nauke u Beogradu.

Od 1927. do 1941. godine je bio saradnik i urednik književne rubrike beogradskog dnevnika "Pravda".

Za vreme nemačke okupacije radio je kao nekvalifikovani radnik u Državnoj štampariji.

Posle oslobođenja bio je novinar. Najviše je radio u Tanjugu.

Književnošću se počeo baviti 1921. godine.

Prvu zbirku stihova je objavio 1924. godine – "Šaputanje sa mostova". Objavio je potom i pesničke zbirke: "Karneval anđela" (1930), "Dolazak među cvrčke" (1955), "Tri kantate" (1956), "Ptice nemilice" (1958), "Vreme bezazlenih" (1958), "Rodoslov" (1961), "Zemaljska trpeza" (1967), "Srebrni plivač" (1970) i "Nedohudu u pohode" (1971).

Pesme Desimira Blagojevića, koji je zastupljen u mnogim našim antologijama, znaju i čitaoci u Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Italiji.

Desimir Blagojević je za svoj pesnički rad dobio više nagrada. Pominjemo, iz predratnog vremena, nagradu Udruženja prijatelja umetnosti "Cvijeta Zuzorić" sa imenom "Milan Rakić", kao i posleratne nagrade Udruženja književnika i Zmajevu nagradu.

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" priredila je okrugli sto "Nova čitanja poezije Desimira Blagojevića", koji je održan u aprilu 2006. godine u Karađorđevoj kasarni Zadužbine kralja Petra Karađorđevića u Topoli i objavila zbornik "Hod po budućim mukama".

Pesnik Desimir Blagojević je preminuo u Beogradu 1983. godine.

ODLOMCI


Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html