Početnica Jazza - Langston Hughes

Početnica Jazza - Langston Hughes

Početnica Jazza - Langston Hughes
„Otokar Keršovani“, Rijeka, 1959.


"Jazz nije potekao iz orkestara, već iz mnoštva ljudi - iz tisuća i tisuća ljudi, čijih se imena nitko više ne sjeća - njegovi su roditelji bili bubnjari s Congo Squara, lađari s Mississippija, svirači "marš-muzika" New Orleansa, pjevači spirituala, što su pjevali po seoskim crkvama, djeca, što su udarala po daskama za pranje rublja i limenim koritima, ili bilo koji muškarac ili žena, što su, potpuno sami na kakvoj plantaži, u polju izmišljali blues-pjesme... da bi se prosto razonodili. Tako se rodio jazz..." - "Početnica JAZZA" - Hughes, Langston

Početkom XX veka, Crnci, čiji su preci dovedeni kao roblje u već tada moćnu i razvijenu zemlju, i dalje rade najteže poslove. Prati ih ritam afričkog bubnja, koji pobuđuje njihanje i kretanje, i reči starih afričkih pesama gotovo izbledelih u sećanju. Tako je na velikom prašnjavom javnom trgu Kongo Skver u starom Nju Orleansu nastalo ono što se može nazvati prvom pravom američkom muzikom.

Sve do tada, Amerika nije imala svoju muziku, samo evropska je smatrana umetnički vrednom. A onda se, od onog što je imalo genezu čitav vek ranije na širem prostoru juga Amerike, rodio džez na osnovama bluza i regtajma. I već onako kako to afrički narodi čine, spontano, radosno, a ujedno i tužno, njišući kukovima uz ulične limene družine ili lelečući otegnute i tužne "blue" tonove nad napornim poslovima na plantažama, prugama i mostovima, stvorili su džez - jedinu slobodu koja im je bila dostupna. To je bila čudesna muzika koja se, sa svakom novom interpretacijom, iznova stvarala, muzika koja je nastajala iz igre nesputane pravilima, u kojoj muzičari postaju jedno biće, podređeno ritmu koji ih nosi.

Autor Početnice JAZZA, Lengston Hjuz (1902-1967), je bio začetnik "renesanse u Harlemu" dvadesetih godina prošlog veka, tokom perioda koji je označen kao procvat intelektualnog života Crnaca. Poznat i priznat prvenstveno kao pesnik, bavio se i novinarstvom, kao i borbom za ljudska prava. Smatra se tvorcem nove književne forme - džez poezije. Njegove pesme govore o crnom narodu, o snovima i o lepšem i boljem svetu.

Lengstonova Početnica je neobimna, ali značajna pohvala džezu. Spada u red najstarijih prevedenih knjiga sa ovom tematikom koja je dostupna u našim bibliotekama. Pored biografije Luisa Armstronga, knjiga se bavi i elementima džeza (sinkopiranje, improvizacija, ritam, blue-tonovi...), predistorijom džeza (spirituali-duhovne pesme, bluz, regtajm, bugi-vugi), ali i njegovim daljim razvojem (sving - pisani i aranžirani džez). Tekstovi su propraćeni stihovima najpoznatijih pesama (u izboru Dejvida Martina) vezanim za dati pravac i period, najstarijim notnim zapisima i brojnim ilustracijama Klifa Robertsa. Sa lica knjige široko nam se osmehuje otac džeza, sa trubom pod miškom, belom maramicom u jednoj i malim koferom u drugoj ruci, podsećajući nas na lepote sveta u kojem živimo: And I think to myself: What a wonderfull world!

Bojana Krstić Mihajlović,
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" u Kragujevcu
Izvor: Kragujevačko čitalište br. 37

 

 

DESTINATION FREEDOM - SHAKESPEARE OF HARLEM; THE STORY OF LANGSTON HUGHES


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html