Vodopadi Srbije - Dragovan Stojadinović-Sule

Vodopadi Srbije - Dragovan Stojadinović-Sule

Enciklopedijsko-turistički vodič "Vodopadi Srbije" objavljen je 2013. godine u izdanju Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu. Ova, po mnogo čemu značajna i jedinstvena knjiga, rezultat je desetogodišnjeg predanog rada Kragujevčanina Dragovana Stojadinovića-Suleta, foto-amatera. Kroz raskošne fotografije, kratak opis i GPS koordinate predstavljena su 92 srpska vodopada, od kojih se nekolicina vodi kao novootkriveni. Među takve spada i najduži vodopad u Srbiji, Kaluđerski skokovi.

KALUĐERSKI SKOKOVI

Kaluđerski skokovi su zapravo niz manjih vodopada, koji su strmim kaskadama povezani u jednistvenu celinu, sa hipsometrijskom razlikom od 232 metra. Ovaj veoma upečatljiv prirodni hidrografski objekat počinje na visini od 1554mnv i preko 20-ak većih i manjih kaskada se spušta na kotu 1322mnv. Neke od kaskada su gotovo potpuno vertikalne (80°-90°), dok je veći broj njih pod nagibom od 55° do 60°. Horizontalno udaljenje od prve do poslednje tačke merenja iznosi 404 metra. Sa pravom se ovaj lepotan može nazvati biserom Stare Planine, iako bi za pogled na njega u celoj svojoj veličini bilo neophodno iznajmiti helikopter. Oni retki koji ga svojom nogom prođu od vrha do podnožja svakim savladavanjem kaskada će se iznova i iznova oduševljavati.

Ovo je najveći kaskadni vodopad u Srbiji. Kada sam mislio da sam otkrićem Koprenskog vodopada pronašao i široj javnosti predstavio najveći i najviši vodopad, nisam znao da na Staroj planini postoji i ovako veliki vodopad, poput Kaluđerskih skokova. Nameće se pitanje: kako da niko do sada nije ovaj vodopad javnosti predstavio i uopšte o njemu pisao?

Zahvaljujući ekipi sa Rudarsko-geološkog fakulteta, imam tu čast da svim ljubiteljima prirodnih lepota predstavim, fotografijama i aktuelnim informacijama sa merenja, ovaj nesvakidašnji vodopad.

Vodopad je zvanično izmeren 9. juna 2012. godine, sa ekipom u sastavu: doktor nauka Saša Milanović i dipl. inž. hidrogeologije Ljiljana Vasić, sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, departmana za hidrogeologiju, kao i dipl. inž. hidrogeologije Milorad Kličković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Ovom prilikom želim da im se zahvalim za nesebično zalaganje i trud koji su uložili prilikom merenja ovog, kao i Koprenskog vodopada.

Profil i pojedine fotografije vodopada prikazani su u galeriji.

Dragovan Stojadinović-Sule 


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html