Pravobranilac potvrdio prijave seksualnog uznemiravanja funkcionera Z. M; Zoran Mladenović za Nova.rs: Radimo na tome kako bi se došlo do istine

Pravobranilac potvrdio prijave seksualnog uznemiravanja funkcionera Z. M; Zoran Mladenović za Nova.rs: Radimo na tome kako bi se došlo do istine

Funkcionera iz KG žene prijavile za seksualno uznemiravanje

Slučaj seksualnog uznemiravanja službenica zaposlenih u Gradskoj upravi u Kragujevcu, danas je kao bomba eksplodirao i uzdrmao kragujevačku javnost. Prema podacima do kojih je došao portal Nova.rs, reč je o visokom funkcioneru gradske uprave Zoranu Mladenoviću, koji je prijavljen za seksualno uznemiravanje službenice na radnom mestu. Gradski pravobranilac prosledio je Osnovnom javnom tužilaštvu prijave zaposlenih službenica, a u Gradskoj upravi našem portalu danas je potvrđeno da će se o ovom slučaju oglasiti i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Gradski pravobranilac Branko Petronijević, izjavio je za Nova.rs da su 1. februara dve službenice podnele pisanu izjavu "sa eksplicitnim primerima seksualnog uznemiravanja", koje su doživele od visokog funkcionera Z. M.

Petronijević je o svemu obavestio gradonačelnika i u skladu sa zakonom, prijavu prosledio Osnovnom javnom tužiocu u Kragujevcu.

"Sproveli smo postupak potpune zaštite identiteta zaposlenih službenica i sada je na tužiocu da sprovede istražne radnje i utvrdi istinitost iz prijave za krivično delo polnog uznemiravanja", rekao je Petronijević za Nova.rs.

Međutim, on je dodao i da je na račun ponašanja gradskog funkcionera bilo je pritužbi i pre zvaničnog podnošenja prijave dve zaposlene, ali da taj slučaj nije procesuiran.

"Pre izvesnog vremena gradonačelniku Kragujevca obratila se jedna zaposlena sa pritužbom da ju je funkcioner Z. M. seksualno uznemiravao, ali je ona insistirala da njen identitet bude sačuvan i da se slučaj ne procesuira", kaže Petronijević.

On je istakao da je tada gradonačelnik obavio razgovor sa funkcionerom Z. M. i "skrenuo mu pažnju na ponašanje", a pošto zaposlena nije želela da podnese i pisanu prijavu, nisu se stekli uslovi za "bilo koju vrstu procesuiranja".

Petronijević je za naš portal pojasnio da zaposlene službenice ne žele da otkrivaju svoj identitet, kao i da Pravobranilaštvu nije poznato da li među zaposlenima postoji još žena koje su zlostavljane od istog funkcionera.

"U slučaju da gradonačelnik ili Pravobranilaštvo dobije još neku prijavu za polno uznemiravanje, odmah ćemo je proslediti nadležnom tužilaštvu na dalji postupak", rekao je Petronijević

Ko je funkcioner koji uznemirava žene?

U Prvobranilaštvu nisu želeli da otkrivaju identitet funkcionera koga službenice terete za seksulno uznemiravanje zbog, kako nam je rečeno, zaštite podataka o ličnosti i privatnosti.

Međutim, portal Nova.rs nezvanično saznaje da je reč o Zoranu Mladenoviću, zameniku predsednika Skupštine grada.

Naš portal stupio je u kontakt sa Zoranom Mladenovićem, koji nam je u telefonskom razgovoru rekao da će "uskoro sve biti objavljeno".

"Sada ne mogu ništa da vam kažem o celom ovom slučaju, imam ljude koji rade na tome. Hvala što ste se javili, svi novinari će biti obavešteni na vreme, sačekajte još malo, radimo na tome, kako bi se došlo do istine", kratko je izjavio Mladenović.

Mladenović je ujedno i visoki funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) u Kragujevcu.

U zvaničnoj biografiji na gradskom sajtu navedeno je da Mladenović (64) bio oficir Vojske Srbije i da je kao pukovnik 2007. godine penzionisan. U SNS-u je od 2008. a za potpredsednika Gradskog odbora stranke izabran je 2012. godine, od kada je i odbornik u Skupštini grada. U novom skupštinskom sazivu koji je formiran u avgustu prošle godine, izabran je za zamenika predsednika Skupštine. Tu je navedeno i da je Mladenović od 2017. godine član Komisije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za rešavanje pritužbi građana na rad policije.

Foto: Vinogradi - Zoran Mladenović, 11. 6. 2020. (Snimak ekrana: Jutjub/Srpska napredna stranka Kragujevac); Gerd Altmann/Pixabay
Aleksandra Petrović
Izvor: Nova.rs, 2. 2. 2021.SAOPŠTENJE SA SAJTA GRADA KRAGUJEVCA

Gradska uprava Kragujevac kao poslodavac neće tolerisati uznemiravanje, nasrtaj na čast i ugled, zastrašivanje, diskriminaciju ili bilo kakav drugi oblik ponašanja koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog ili profesionalnog integriteta i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje i pogoršava uslove rada – kaže u saopštenju za javnost Sanja Tucaković članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Međusobno poštovanje i održavanje profesionalne atmosfere u kojoj će zaposleni i funkcioneri iskazati svoj maksimum u radu, a građani svoje zadovoljstvo nakon kontakta sa službenicima i funkcionerima grada Kragujevca, jedan je od naših prioriteta. Svako odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda biće sankcionisano, bez obzira da li se radi o službeniku ili funkcioneru.

U cilju istinitog, blagovremenog i potpunog informisanja, obaveštavamo javnost da su na adresu gradskog pravobranioca Branka Petronijevića juče podnete dve prijave zaposlenih, sa elementima krivičnog dela polnog uznemiravanja na radnom mestu, koje su prosleđene Osnovnom javnom tužilaštvu. S obzirom na to da je reč o vrlo ozbiljnim optužbama, prijave se smatraju poverljim dokumentom zbog nepohodne detaljne i pravične provere. O ishodu postupka javnost će blagovremeno biti obaveštena.

Istovremeno, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, poziva sve zaposlene koji su uvređeni neprikladnim ponašanjem na radnom mestu od strane drugih kolega ili nadređenih, izabranih ili postavljenih lica, da podnesu prijavu svom poslodavcu koja će biti procesuirana nadležnim organima.

Pres centar

Izvor: Grad Kragujevac, 2. 2. 2021. 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari