RSZ: Zemljotres (M3,3) u Kragujevcu izaziva vrlo mala oštećenja na objektima

RSZ: Zemljotres (M3,3) u Kragujevcu izaziva vrlo mala oštećenja na objektima

POSLEDNJI ZEMLJOTRES (M>=2.3)

25. 1. 2021. u 11:51 časova po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 3,3 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Kragujevac. Intezitet u epicentru procenjen je na V stepena Merkalijeve skale.

Zemljotresi ovakvog inteziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Izvor: Republički seizmološki zavod, 25. 1. 2021.

KRAGUJEVAC: NEMA PRIJAVA O POVREĐENIMA I OŠTEĆENIMA POSLE ZEMLJOTRESA

Posle zemljotresa koji se u Kragujevcu i okoloni osetio danas pre podne, nema prijava o oštećenjima objekata niti o povređenima, rečeno je medijima u nadležnoj službi kragujevačke Gradske uprave, piše Danas.

Prijava o oštećenju objekata i povređenima nije bilo, prema zvaničnoj informaciji, ni u prigradskom naselju Grošnica, u kojem je bio epicentar zemljotresa.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od dva kilometra na potezu Grošnica-Adžine livade, na obroncima Gledićkih planina.

ŠTA NAS ČEKA POSLE POTRESA U KRAGUJEVCU

Seizmolog Branko Dragićević: Ovakvi zemljotresi mogu da ljuljaju zgrade ali ne i da prave štetu, sizmolozi ih priželjkuju

Zemljotres koji je pogodio Kragujevac je umeren do jak, između 4 do 5 stepeni Merkalijeve skale, bio je dosta plitak, do pet kilometara. Mogu da izazovu vibracije, slabo podrhtavanje i ljuljanje zgrada, ali ne mogu da izazovu materijalne štete. Može da izazove strah - rekao je seizmolog Branko Dragićević o zemljotresu u Kragujevcu koji se desio danas nešto pre podneva.

- Ne možemo da pretpostavimo šta će se dešavati. Ovakvi zemljotresi se događaju često na teritoriji Srbije, ali zbog razornih zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku, bilo koji zemljotresi izazvivaju dodatni strah - dodaje seizmolog.

Šta će se dešavati u narednom periodu, Dragićević za N1 kaže da se sa sigurnošću ne može reći i da sve zavisi od "ranjivosti objekata".

- Ne mogu sa sigurnošću da kažem u kakvom smeru će se razvijati seizmička situacija u narednom periodu. Ovakvi zemljotresu su oni koji seizmolozi priželjkuju na neki način, jer bolje da se događaju ovakvi slabi potresi nego da se prikuplja energija i da se jave jači potresi. Sve zavisi od ranjivosti objekata. Ako se ljudi plaše zemljotresa, onda treba da se plaše objekata u kojima žive ili rade, jer i dalje postoje objekti koji nisu seizmički zaštićeni - naveo je on i dodao:

- Ovakvo stanje je meni poznato, događalo se bar 20 puta dok sam ja u Seizmološkom zavodu. Mi uvek upozoravamo da je preventiva najbolja zaštita od zemljotresa. Ona zahteva maltene od sada da se pripremimo za neki jači zemljotres, međutim, ta inicijativa nikako da zaživi - zaključuje.

Podsetimo, u 11:51 sati registrovan je zemljotres magnitude 3.3 jedinica Rihterove skale u regionu Кragujevca. Intezitet u epicentru procenjen je na V stepena Merkalijeve skale, navodi se na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda.

Izvor: Blic, 25. 1. 2021.


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari