SEOS sabor, godina druga

Galerija

Dan dubokog saosećanja

Drugi SEOS sabor, u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije, održan je u Gornjim Nedeljicama 29. oktobra 2023. godine.

Fotografijama prikazujemo kako je bilo na ovom već tradicionalnom okupljanju u pitominama Jadra gde su se slili meštani iz mnogih ugroženih krajeva Srbije i regiona, kao i naučnici koji su stali uz svoj narod, jednako se protiveći projektu rudnika litijuma u našoj zemlji.

Na istom mestu, uz celodnevno druženje, deca su predstavila svoje literarne i likovne radove, mesila i pekla hleb, spremala slanu i slatku hranu sa Lepim Brkom i Pecom, prikupljala priloge za izlečenje vršnjakinje.

Predočavamo kako izgleda slobodna teritorija nepokornih, ali i prodata zemlja na kojoj su bušotine i porušene kuće koje, sem što šire svakodnevni nespokoj, nagoveštavaju šta će se dogoditi ukoliko se napravi kompromis sa Rio Tintom i lobistima, domaćim i stranim, pa se ostvari naum da se na plodnoj, naseljenoj zemlji sprovede projekat Jadar, kao nigde u svetu, i eksperimentalno otvori rudnik litijuma u Srbiji.

Kompromisa nema i neće ga biti jer u ovoj opasnoj igri nema produžetaka, niti revanša na gostujućem terenu - igra se odbrambena igra na domaćem terenu u trajanju koje određuje postojanje projekta Jadar - kada zbilja nestane, prestaće i nemir ljudi, utihnuće pobuna, nastaviće se miran život.

Priču Jadrana ne razume samo neko ko nikada nije zapao u nevolju, ko sopstvenu ugroženost nikada nije podelio sa nekim, ko iako ugrožava sebe i svoje - nečinjenjem, ipak ne preduzima ništa da se sačuva. Jadrani nisu takvi. Oni su lučonoše, put slobode vode sve sunarodnike ili bar one koji ne žele da nose jaram korporacija na sopstvenom ognjištu. Izvorište za istrajnost i argumentovanu pobunu meštani pronalaze u najsveobuhvatnijoj i najmerodavnijoj analizi problema - Zborniku Srpske akademije nauka i umetnosti "Projekat Jadar - šta je poznato?" objavljenom nakon naučno-stručnog skupa iz maja 2021. godine.

Zar ćemo opet dozvoliti? - pitao se pesnik Ljubivoje Ršumović pre dve godine. Saosećanjem sabran narod ima odgovor bez kompromisa koji upućuje Rio Tintu, njihovim saradnicima i državi: Znamo da ne damo!

U albumu su putokazi, saobraćajni, ali i saosećajni, za još masovnije okupljanje dogodine u Gornjim Nedeljicama - PRVI PRVI NA SKALI će opet biti tamo.

● NAJAVA
● TONSKI SNIMAK
● IZVEŠTAJI
● GALERIJA: GODINA PRVA

Ovo putovanje organizovalo je udruženje "Neko brine za Levač".

Foto: Prviprvinaskali.com; *Tvoj život su tvoja dela 
D. M. M. - PPNS