Dejanu Miloševiću (Portal PPNS) priznanje za rad o GMO

Dejanu Miloševiću (Portal PPNS) priznanje za rad o GMO

Pokretač i urednik portala PRVI PRVI NA SKALI Dejan Milošević (Kragujevac) dobitnik je nagrade za novinarstvo u oblasti zaštite životne sredine koja je uručena na svečanosti u Nišu, u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu.

Priznanje je dodeljeno na završnoj konferenciji, održanoj u Nišu od 30. septembra do 2. oktobra, u okviru projekta SENSE - Podrška organizacijama civilnog društva aktivnim u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, koji je realizovan u periodu od 2012. do 2015. godine, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

PORTAL PPNS 

Nekadašnji urednik kragujevačkih glasila: Televizije Kragujevac, radio-programa Prvi na skali, časopisa Naša radnja, sajta KK Radnički, danas slobodni novinar Dejan Milošević nagrađen je za rad u građanskom novinarstvu - serijal priloga o genetički modifikovanim organizmima objavljenih na multimedijalnom portalu PPNS.

Na ovom specijalizovanom glasilu pokrenutom za bolju informisanost građana Srbije, GMO je posvećeno 12 odeljaka i šest pododeljaka: O GMORoba bez GMOFoto, Video (O GMObez prevoda), Članci (domaći medijistrani mediji), Dokumenti (domaći izvoristrani izvori), SvetEvropaSrbijaGradovi-opštineKragujevac bez GMOM. M. Ševarlić.

Jedan od ciljeva serijala priloga, kao i portala u celini, je pospešivanje korišćenje prava svih građana Srbije na zaštitu svog fizičkog zdravlja, koje proizilazi iz Ustava Srbije (Član 68, stav prvi), kao i prava na zdravu životnu sredinu, blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju (Član 74) - što jeste i informisanje o prisustvu GMO u lancu ishrane. Cilj je takođe predstavljanje efekata GMO i GM hrane na zdravlje ljudi i životinja, za čiju se ishranu koriste, ili na životnu sredinu, a na osnovu referentih izvora i stavova kompetentnih sagovornika.

Koncept portala je u duhu važećeg Zakona o GMO u Srbiji i Zakona o bezbednosti hrane, Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, kao i Strategije biološke raznovrsnosti Republike Srbije za period do 2018. godine.

Ostale aktivnosti koje su uvrstile Miloševića među nagrađene:

O NAGRADI

sense 1

SVI NAGRAĐENI 

Za dugoročni doprinos popularizaciji zaštite životne sredine u javnosti, nagrade su dobile Violeta Jovanov Peštanac, odgovorni urednik nezavisnog informativnog portala "Pančevo - Moj kraj" i Dragana Vasiljević, urednik emisije "Eko karavan" ekološke redakcije RTS.

Za radove u profesionalnom novinarstvu nagrađeni su: Adam Santovac (N1 televizija), Jelena Božović (RTS, dopisništvo Užice), Katarina Martić (Kurir magazin) i Marko Jakovljev (Radio-televizija Vojvodine).

Za ostvarenja u građanskom novinarstvu priznanja su, uz pokretača portala PPNS, dobili i Milica Alavanja (koordinatorka projekta "Zelena patrola") i Amel Kurbegović (za onlajn aktivizam i portal "Stop hidrocentrali na Limu").

sense 2

Žirijem je predsedavao profesor dr Miroljub Radojković sa Fakulteta političkih nauka. Analizirano je 38 radova, a za nagradu je predloženo navedenih devetoro novinara. Svi su dobili priznanje i novčanu nagradu - 1.500 evra.

SENSE PROGRAM

Tokom realizacije SENSE programa, REC je finansijski podržao implementaciju 18 projekata organizacija civilnog društva, odnosno 46 organizacija iz cele Srbije. Ukupan fond od 960.000 evra bio je namenjen direktnoj podršci organizacijama za implementaciju projekata. U konsultativni proces bilo je uključeno preko sto organizacija iz cele Srbije.

Medijska komponenta projekta podrazumevala je podršku i jačanje kapaciteta medija koji prate oblast zaštite životne sredine kroz organizaciju programa obuka, seminara i realizaciju godišnjih nagrada za najuspešnije novinare i medije.

O NAGRADI

sense 3

Foto: serbia.rec.org, pancevo.mojkraj.rs, rs.n1info.com

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO 

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html