Eko straža i EKgO: Akcija čišćenja Gružanskog jezera

Eko straža i EKgO: Akcija čišćenja Gružanskog jezera

Pokreti Eko straža i EKgO, u saradnji sa JKP Komunalac iz Knića, ogranizuju akciju čišćenja Gružanskog jezera u subotu 25. juna od devet časova.

- Cilj je da se cela zajednica uključi u rešavanje ovako važnih problema. Gružansko jezero ima kao primarnu namenu vodosnabdevanje Kragujevca, Kraljeva i okolnih sela. Danas se vodom sa ove akumulacije snabdeva više od 400.000 građana. Ni ovo jezero ne zaobilaze brojni ekološki problemi od divlje gradnje, nepoštovanja sanitarnih zona, naročito u poljoprivredi pa sve do nemarnih izletnika i ribolovaca, poručuju iz kragujevačkog neformalnog udruženja EKgO, prepoznatljivog po ekološkom aktivizmu.

Okupljanje učesnika biće kod restorana My Soul, a organizatori kažu da treba poneti samo rukavice, a da je poželjno imati i poneki džak, s obzirom na stanje na terenu.

U Eko straži, sa matičnom adresom u Beogradu, ali koja akcijama pokreće sunarodnike širom Srbije, naglašaju da se akciji priključilo i Javno-komunalno preduzeće iz Knića, što vide kao dobar znak jer se problem "tiče svih nas".

O Gružanskom jezeru - iz prezentacije Prve kragujevačke gimnazije

Jedna od najlepših reka i vodom najbogatijih u Šumadiji je reka Gruža, čija je lepota opevana u mnogim pesmama. Izgradnjom brane (1979-1981), na istoimenoj reci, kod mesta Pajsijević, gde je nekada reka probila planinu Kotlenik, formirano je veštačko jezero. Naziv je dobilo po reci Gruži.


Mapa akumulacije

Gružansko jezero ima zapreminu od 64,5 miliona metara kubnih. Obim jezera je 42 kilometara. Dužina jezera je 10 kilometara a širina od 300 do 2.800 metara. U severnom delu jezero je širine od 1.000-2.000 metara, dok u južnom delu jezero se sužava na širinu od 100-500 metara. Površina jezera je 900 hektara.


Panorama plićeg dela jezera

Gledajući u pravcu toka reke Gruže, levu stranu jezera čini većinom kamenita i strma obala knićanskih brda, a na desnoj strani obala je relativno niska i pristupačna. Čine je njive, livade i šumarci sela: Žunje, Guncati, Pretoke, Radmilović, Kusovac, Toponica i Dragušica.


Panorama dubljeg dela jezera

Akumulaciju, uglavnom, snabdevaju vodom atmosferske padavine. Pored reke Gruže u jezero se ulivaju Boračka reka kao i potoci koji izviru na planini Kotlenik a to su: Ćurevac, Đurevac i Izvorac.

Prosečna dubina, pri maksimalnom vodostaju je 6,5 metara, dok maksimalna dubina iznosi 35 metara. Najveći deo akumulacije, skoro dve trećine, je plići region (2-10 metara dubine), što ukazuje na relativnu plitkost akumulacije.


Brana "Tucački naper"

Primarna namena jezera Gruža je vodosnabdevanje grada Kragujevca, Kraljeva i nekih sela opštine Knić. Danas se vodom snabdeva više od 300.000 građana.

U jezeru je zabeleženo da živi 21 vrsta riba. Najzastupljenije vrste su: babuška, deverika, beovica, štuka, šaran, som, smuđ, klen... Zahvaljujući svom prostranstvu i bogatstvu ribom, na jezeru su česta takmičenja ribolovaca.

Kao najveća vodena površina u Centralnoj Srbiji, jezero ima veoma važnu ulogu tokom seobe stranih i zavičajnih populacija ptica. Zabeleženo je prisustvo 78 vrsta ptica, od kojih je za 25 utvrđeno da se gnezde na teritoriji jezera

Na obalama ovog predivnog jezera, u selu Žunje, svakog septembra, u okviru likovne kolonije "Gružanska jesen" okupljaju se slikari, vajari, ikonopisci iz Srbije i inostranstva. Kolonija se održava u seoskom ambijentu, a umetnici su smešteni u domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom.

Gružansko jezero se ubraja u grupu jezera koja poseduju odlične uslove za sportove na vodi (veslanje i kajak). Na ovom jezeru su kalili medalje naši olimpijci Nikola Stojić i Đorđe Višacki.

Izvor/foto: Geografijagimnazijakgsasa.blog 


ARHIVA PPNS KRAGUJEVAC PRISTUPA IZRADI PROGRAMA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 2023-2033
Kragujevac pristupa izradi Programa zaštite životne sredine 2023-2033
ARHIVA PPNS "VRATI DAH PRIRODI – POSADI DRVO" - PREDLOG AKCIJE GRADA KRAGUJEVCA

’Vrati dah prirodi – posadi drvo’ - predlog akcije grada Kragujevca
ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA


PREPORUKA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)


SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari