U Kragujevcu obeležen Svetski dan čišćenja

U Kragujevcu obeležen Svetski dan čišćenja

Javno komunalno preduzeće Šumadija obeležilo je Svetski dan čišćenja (17. septembar) akcijom u Pivarskom parku.

Više od deset godina širom sveta održava se najveća volonterska akcija kojom se obeležava Svetski dan čišćenja. Poruka svih učesnika je ista – da je odgovornost svakog pojedinca, udruženja, organizacija i države podjednako značajna u ostvarenju krajnjeg cilja, a to je čistija, zdravija i zelenija Srbija.

Jedan od najvećih problema u očuvanju životne sredine predstavlja stvaranje divljih deponija i gomila otpada u parkovima i šumama, ističe JKP Šumadija.

U akciji su, pored ostalih, učestvovali zaposleni iz JKP Šumadija Kragujevac, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić, ekološke sekcije Medicinske škole "Sestre Ninković" i O. š. "Radoje Domanović", grupa građana Ljubitelji Pivarskog parka, predstavnici kompanija Fešn kompani i Timberland, kao i aktivisti iz brojnih ekoloških akcija.

- Svetski dan čišćenja ove godine obeležavamo akcijom čišćenja Pivarskog parka, a prošle godine smo ovaj veoma značajan dan obeležili na jezeru Bubanj. Mi smo prošle godine tokom akcije "Posadi svoj hlad" Pivarskom parku donirali dvadeset sadnica belog jasena, a sada doniramo sadnice crvenolisne šljive. Želim da naglasim da je veoma važno da održavamo i čistimo naš grad, kako bismo živeli u zdravijoj životnoj sredini. Uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, mi smo na teritoriji grada Kragujevca u prethodnom periodu očistili četrnaest najvećih divljih deponija. U narednom periodu ćemo se truditi da nastavimo tim putem i da još bolje i uspešnije održavamo zdravu životnu sredinu, rekao je Nikezić.

Prema rečima direktora JKP Šumadija Marka Vujnovića jedan od većih problema su divlje deponije, kao i gomilanje otpada u parkovima i šumama. Cilj ove akcije širom sveta je čistija i zdravija životna sredina. Odgovornost je na udruženjima, kompanijama, Gradu i državi, ali najveći stepen odgovornosti je na pojedincu. Pouka ova akcije je podizanje svesti o zdravoj i čistoj životnoj sredini kod svakog pojedinca.

Foto: JKP Šumadija
Izvor: Ekologija Kragujevac


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari