U Srbiju došao američki Rivian koji je sa Teslom u ’borbi za litijum’

U Srbiju došao američki Rivian koji je sa Teslom u ’borbi za litijum’

’Jedna od najprogresivnijih i najinovativnijih svetskih kompanija, američki Rivian, danas je objavila da otvaraju razvojni centar u Beogradu. Pokazatelj da uspevamo da se borimo i u najtežim vremenima, postižemo uspehe i dalje pobeđujemo! Dobrodošli’ - napisala je premijerka Srbije Ana Brnabić na svom nalogu na Tviteru, upućujući na članak sajta Netokratija "Američki Rivian, proizvođač električnih automobila, otvara razvojni centar u Beogradu i zapošljava 200 inženjera".

Na navedenom sajtu piše, kao ekskluzivni podatak, da je ideja da centar u početku zaposli oko 200 pozicija koje će kompaniji dati dodatnu podršku u realizaciji ključnih usluga Riviana na tržištu. Radna mesta će biti iz oblasti naprednih tehnologija povezanih sa automobilskom industrijom, kao što su mapiranje, infotrejment, napredni sistemi pomoći vozačima i IT usluge.

Informaciju da Rivian otvara Razvojni centar u Srbiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u gostovanju na američkom Njuzmaksu opisao kao veliku vest za našu zemlju i ovaj deo Evrope. Dodao je da je reč o kompaniji koja je samo u 2021. ostvarila prihod od 13,5 milijardi dolara i čiji je dolazak u Srbiju velika stvar, preneo je Euronews.

Kompanija iza koje stoji čuveni Amazon i koja kontroliše marku Rivian planirala je da izgradi novu fabriku automobila u Evropi za sklapanje, između ostalog, i električni pikapovi i vozila iz SUV segmenta, pisala je u februaru prošle godine Auto republika. Ovaj izvor se pozvao na Blumberg i dodao da se Rivian među poznavaocima prilika na tržištu novih baterijskih četvorotočkaša doživljava kao potencijalni rival Tesle, najvećeg svetskog proizvođača automobila iz ovog segmenta.

Upravo te dve korporacije bile su krajem 2021. godine tema članka "Tesla and Rivian in the battle for lithium" na sajtu Wall Street Publication. Tu je navedeno da Tesla želi da investira oko dve milijarde dolara u region kako bi obezbedio litijum i druge sirovine za izgradnju automobilskih baterija. Kao jedno od mogućih područja istican je rudnik litijuma Nemaska, delimično u vlasništvu vlade Kvebeka.

Nalik nekim investitorskim nastupima u Srbiji, i tamo je bilo reči da bi "ceo region od ovoga mogao da ima koristi", pominjano je i "otvaranje brojnih radnih mesta u narednih nekoliko godina".


O rivalitetu ovih korporacija i litijumu kao interesnoj zoni pisao je i CNBC - "Rivian will follow Tesla and change the type of battery cells it uses in standard packs". Navedeno je da Rivian planira da koristi nove tipove baterijskih ćelija u svojim vozilima, ukazujući na pismo akcionara u kojem se kaže, pored ostalog, da to uključuje ćelije napravljene od litijum gvožđe fosfata (LFP) za vozila standardnog nivoa, kao i visoki sadržaj nikla za vozila većeg dometa.

PRILOG: PISMO U CELINI

Međutim, nisu sve priče o litijumu, električnim vozilima i ovim korporacijama "idilične". Magazin Ivestor’s Business Daily pisao je da nedostatak litijumskih baterija može da uništi veliku trku električnih vozila. 

Javljaju se sve veće sumnje u vezi sa agresivnim ciljevima električnih vozila, pored ostalih, i početnika u ovoj oblasti, poput Riviana. Upitne su postale zalihe korporacija kao što su Albemarle, Lithium Americas Corp, MP Materials i Sociedad Kuimica y Minera de Chile.

- Kapaciteti su ograničeni, uprkos eskplodirajućoj potražnji, konstatovao je vodeći čovek prvonavedene firme.

U članku se pominje i da je najveći projektovani rudnik litijuma u Evropi odložen na neodređeno vreme nakon što je Srbija poništila dozvole za rudarskog giganta iz Velike Britanije Rio Tinto usred ekoloških protesta.

ARHIVA PPNS PRIKUPLJENO DOVOLJNO POTPISA ZA NARODNU INICIJATIVU PROTIV RUDNIKA LITIJUMA

Prikupljeno dovoljno potpisa za narodnu inicijativu protiv rudnika litijuma

APR O RIVIANU

Prema podacima iz državne Agencije za privredne registre (APR), Rivian je društvo sa ograničenom odgovornošću osnovano 28. jula ove godine kao Rivian SE Europe d.o.o. Beograd. Pretežna delatnost firme je računarsko programiranje, a sedište se nalazi na Vračaru (Beograd).

Zakonski zastupnici su fizička lica: Neil Michael Sitron, Robert Joseph Scaringe, Nathan William Black i Claire Rauh McDonough - svi državljani SAD. Osnivač je RIVIAN EUROPE B.V. iz Holandije sa 100% udela, a novčani ulog iznosio je 117.756 dinara. Osnivački akt potpisala je advokat Jelena Đorđević, u ime osnivača, stoji u javno dostupnim dokumentima na sajtu APR. 

Obrada: Prviprvinaskali.com

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

  • sone
    22.09.2022

    jak osnivacki ulog. sve ukupno nekoliko stolica sto i losiji kompjuter . divna investicija . pretpostavljam da ce im drzava dati podrsku od par desetina miliona evra.

  • sone
    22.09.2022

    kod vas ne postoji sloboda misljenja . to zakljucujem po tome jer neobjavljujete uopste komentare koji se ne slazu sa tekstom koji ste objavili. super.

Dodaj komentar

Facebook komentari