CETA sporazum EU i Kanade otvara vrata za GMO?

CETA sporazum EU i Kanade otvara vrata za GMO?

Zvanično je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Kanade, koji predviđa ukidanje carinskih tarifa za gotovo sve proizvode. Put za potpisivanje otvoren je uklanjanjem poslednje prepreke - protivljenja belgijske regije Valonije sporazumu. Evropski sindikati, ekolozi strahuju da će na evropskom tržištu od pola milijarde ljudi – CETA favorizovati kanadske kompanije i pogoršati uslove rada i zaštitu potrošača.

Posle sedmogodišnjih pregovora, odlaganja i protesta, lideri Evropske unije i Kanade potpisali su najambiciozniji trgovinski sporazum Unije – CETA.

U trgovinskoj razmeni Unije i Kanade, sporazum ukida carine na 98 odsto proizvoda. Izuzeci su neki poljoprivredni proizvodi, kao što je uvoz mesa.

Sporazum uvodi i nova pravila u proizvodnji hrane, ekologiji, održivom razvoju.

Zagovornici slobodne razmene Unije i 35-milionske Kanade, kažu da će dolazak kanadskih, a preko njih i američkih kompanija poboljšati standarde. U suprotnom, upozoravaju, pravila će diktirati drugi, na primer Kina – što nije u interesu Evropljana.

Sporazum sada treba da ratifikuju Evropski parlament i parlament Kanade, posle čega treba da ga odobre nacionalni i regionalni parlamenti unutar EU da bi stupio na snagu.

"Alternativa slobodnoj trgovini su – izolacija, protekcionizam, povratak državnim ekonomskim sporazumima, sukobi. Evropljane treba da uverimo da je CETA u njihovom interesu, a ne u interesu krupnog biznisa", rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Kanadski premijer Džastin Trido ističe da će istorijski trgovinski sporazum Unije i Kanade omogućiti otvaranje novih tržišta.

"CETA će povećati našu trgovinsku razmenu za petinu. Onima koji su i dalje zabrinuti, poručujem da će otvaranje tržišta pomoći radnicima i doneti milijarde dolara našim privredama", ističe Trido.

Protivnici, koji CETU smatraju izgovorom za prenos moći sa nacionalnih vlada na korporacije, upozoravaju da ona smanjuje evropske standarde zaštite potrošača, radnika, hrane, životne sredine, kontrole finansijskog sektora... Zvaničnici troipomilionske Valonije ističu da njihovo zeleno svetlo nije kapitulacija.

"Tražili smo da dodatno zaštitimo naše interese, posebno u poljoprivredi, zatim garancije da ćemo moći da određujemo pravila saradnje i efikasno se branimo od agresivnih korporacija. To smo dobili", rekao je predsednik belgijske regije Valonija Pol Manjet.

Do stupanja CETE na snagu sledeće godine, o tom sporazumu treba da se izjasne i parlamenti zemalja Unije, što neki vide kao prepreku.

Izvor: RTS


GM HRANA I TRGOVINSKI SPORAZUM IZMEĐU EU I SAD-ACETA: LESSONS FROM CANADA
PRVI PRVI NA SKALI Karta Srbija bez GMO

DEKLARACIJA "MI NE ŽELIMO GMO NA NAŠOJ TERITORIJI!" - AUTOR PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

PPNS O GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari