TTIP propao, Tramp ne obožava ni STO (VIDEO: The Trouble With TTIP)

TTIP propao, Tramp ne obožava ni STO (VIDEO: The Trouble With TTIP)

Nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je u Berlinu da sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD (TTIP) ne može da bude postignut, jer je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp u kampanji nagovestio "protekcionističku trgovinsku politiku".

"Zalagala sam se za zaključivanje tog sporazuma sa SAD, dobro smo napredovali u pregovorima, ali se taj dogovor ne može zaključiti", rekla je nemačka kancelarka, ali je izrazila nadu da će TTIP biti postignut "jednog dana", javila je agencija Frans pres.

Merkelova je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa odlazećim amaeričkim predsednikom Barakom Obamom rekla i da je Nemačka spremna da poveća svoje vojne obaveze što traže njeni saveznici, među kojima SAD, prenela je agencija AP.

NATO je u nekoliko navrata kritikovao Nemačku da ne ispunjava svoje obaveze i ne izdvaja najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za troškove odbrane.

Donald Tramp je tokom predizborne kampanje rekao da će dva puta razmisliti pre odobravanja finansijskih sredstava NATO-u i najavio da bi SAD mogle da se povuku iz Alijanse ako druge članice ne ispunjavaju svoje obaveze.

"Primilo smo tu poruku k znanju i reagujemo", rekla je Angela Merkel, čija zemlja odvaja za sada 1,2 odsto BDP-a za NATO.

Nemačka kancelarka je razgovarala u Berlinu s odlazećim predsednikom SAD Barakom Obamom koji se nalazi u Nemačkoj u okviru oproštajne posete EU.

Foto: EurActiv.com
Izvor: Beta

Šta nas čeka sa predsednikom Trampom?

Tramp ima vrlo negativan stav o sporazumu TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo). Pregovori oko ovog sporazuma su išli vrlo sporo i mukotrpno do sada i malo je verovatno da će se na ovom polju stvari ubrzati dok je Tramp u Beloj kući.

Izvor: Američki izbori 2016

Tramp i nova era antiglobalizacije

Dva trgovinska sporazuma oko kojih je Barak Obama pregovarao - TTP i TTIP - su propali. Tramp nije obožavalac Svetske trgovinske organizacije, tela koje upravlja svetskom trgovinom, stvorenog na prvom talasu post hladnoratovske globalizacijske euforije.

Izvor: Kontrapress/Gardijan 

Evo kako bi pobeda Trampa mogla uticati na poslovanje domaćih preduzeća

Analitičari podsećaju da su se Trampova ključna predizborna obećanja uglavnom ticala oporavljanja američke ekonomije. Novoizabrani američki predsednik je obećao da će to učiniti kroz, pored ostalog:

– Trgovinski protekcionizam, odnosno reviziju NAFTA sporazuma, nepotpisivanje Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) sporazuma između SAD i EU, trgovinske barijere sa Kinom i Meksikom i sličnih poteza u cilju zaštite domaćih radnih mesta i sprečavanja odliva radnih mesta u treće, jeftinije zemlje.

Izvor: BiF  

Američki trgovinski sporazumi su ubistveni

Nobelovac Džozef Štiglic u tekstu koji objavljuje sajt "Projekat sindikat" upozorava da TTIP nije o "slobodnoj" trgovini, već da je njegov smisao da zaštiti interese najmoćnijih poslovnih lobija.

Izvor: Sputniknews

THE TROUBLE WITH TTIP

A documentary about the dangers of the Transatlantic Trade and Investment Partnership trade talks being held between the European Union and the United States of America.

Producer Stephen Morris PRVI PRVI NA SKALI Karta Srbija bez GMO

DEKLARACIJA "MI NE ŽELIMO GMO NA NAŠOJ TERITORIJI!" - AUTOR PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

PPNS O GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari