Ustavna zabrana GMO - rešenje za Srbiju

Ustavna zabrana GMO - rešenje za Srbiju

Izbor ombudsmana za hranu, osnivanje Komisije za sprečavanje prevara u prehrambenom lancu, nacionalna strategija za ishranu dece, udruživanje farmera, alternativne mreže fer trgovina i ustavna zabrana GMO - rešenja su dileme kako da opstane Srbija bez GMO koja je predložila docent dr Tatjana Brankov na tribini koju su u Kragujevcu organizovali portal Prvi prvi na skali i Društvo pčelara Srbije.

Za genetski modifikovane organizme je ispravnije reći i da nisu organizmi jer ne nastaju prirodnim putem, već su to himerna stvorenja iz laboratorija. Možemo da dobijemo sve što hoćemo, a što ne postoji u prirodi gde od čoveka nastaje čovek, od ruže ruža, od zeca zec... Ubacuje se DNK iz jednog organizma u drugi da bi se dobila željena osobina, poput gena polarne ribe u jagodu kako bi ovo voće bilo otporno na mraz, objasnila je dr Brankov.

Analizirajući šta sve može da krene naopako sa GMO, autorka knijige "Hrana budućnosti ili bioterorizam" je prisutnima pojasnila da može doći do pojave superkorova i insekata, do narušavanja biodiverziteta, transfera gena u druge vrste ili divlje srodnike, kao i do parenja GM životinja sa divljim srodnicima.

Pitanje GMO je i pitanje potrošačkih prava jer građani imaju pravo da znaju čime se hrane, a prisustvo GMO se ne obeležava. Prema zakonima EU stoka koja je hranjena GM hranom ne podleže obeležavanju. Zato potrošači iz Srbije kada kupuju, na primer, suvomesnate proizvode, treba najpre da se zapitaju da li ti proizvođači imaju makar jednu farmu ili samo uvoze meso pa ga prepakuju, zamrzavaju.

- Mi i bez GMO imamo veliki problem, a uopšte mu se ne posvećuje pažnja koju zaslužuje. Srpski farmeri mogu da se zaštite od GMO, GM hrane i velikog agro-biznisa samo i isključivo putem udruživanja. Svi pokreti koji su se razvili u svetu su veoma važni, ali na njihovom temelju moraju da izrastu takozvane alternativne prehrambene mreže. Neko bi iz našeg agro biznisa mogao da se seti da uključi male proizvođače u fer trgovinu. Takav vid trgovine u svetu ima razvijeno tržište, vredno oko četiri milijarde dolara godišnje. Tu su uključeni mali porizvođači koji ispunjavaju kvalitet proizvoda i rokove isporuke, a zauzvrat dobijaju minimum i premijum cene. To može da bude i naša izvozna šansa jer su takvi proizvodi prepoznati na svetskom tržištu, predočila je Kragujevčanima dr Brankov, angažovana na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Dr Tatjana Brankov Resenja Tribina GMO Kragujevac 2016

GMO je tema koja je 2013. blisko povezala organizatore tribine. Društvo pčelara Kragujevca i portal PPNS su zajedno sa prof. dr Miladinom M. Ševarlićem bili su kopredlagači Deklaracije o GMO na teritoriji Kragujevca. Njenim usvajanjem, prestonica Šumadije se našla u "većinskoj" Srbiji - danas je 127 gradova i opština Srbije i formalno protiv GMO. To je više od tri četvrtine teritorije naše zemlje, naglasio je Milutin Bata Petrović, predsednik Društva pčelara Kragujevca i zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

- Osnovni razlog zašto su pčelari protiv GMO je što nam je Evropa 2011. godine nametnula da se kontroliše med na prisustvo GM polena. Pošto imamo izvoz 2-3 hiljade tona meda, to automatski znači da ne bismo znali šta ćemo sa našim proizvodom, što je onda gašenje naših košnica i zanata. SPOS ima trajno opredeljenje da se bori protiv GMO. Svesni smo negativnosti, onoga što nam ne prikazuju oni koji lobiraju i to ističemo svakom prilikom. Uz to, u Srbiji je 127 gradova i opština usvojilo Deklaraciju protiv GMO kojima se na većinskoj teritoriji naše zemlje GM seme proglašava nepoželjnim i za gajenje i za promet. Mi želimo da tako ostane trajno.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Milutin Bata Petrovic Tribina GMO Kragujevac 2016

Za pokretanje i uređivanje sadržaja o GMO, kao medijski rad u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, pokretaču i uredniku portala Prvi prvi na skali Dejanu Miloševiću prošle godine je dodeljena nagrada za novinarstvo - u okviru SENSE programa, u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu. Uz poverenje posetilaca koji redovno prate sadržaje, to je dodatni podstrek za istrajavanje, ali i doslednost u sprovođenju koncepta ovog samostalnog glasila, istakao je Milošević.

- To je kapital koji nećemo da prokockamo, iako postoje interesne grupe kojima takav odnos ne odgovara. Postoje industrije koje znaju da priprete medijima, pa i frilenserima, ali i mediji koji znaju da „izbegnu“ neke teme jer, zaboga, seku granu na kojoj su. Ne dotiče ih da li je ta grana zdrava, bitno je da sačuvaju klijente. U sadejstvu sa pčelarima, mi smo nedvosmisleni i bez uvijanja - zalažemo se da čitava Srbija bude teritorija bez GMO. Uz domaću konvencionalnu i organsku proizvodnju, koje moraju da budu strogo kontrolisane, time branimo i srž Zakona o GMO u Srbiji: "Nijedan modifikovan živi organizam, kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma, ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije". Svako ko gaji i prodaje GM seme ili proizvod krši zakon Srbije, gde god ga zatekli - u njivi ili trgovini, poručio je Milošević.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Dr Tatjana Brankov Dejan Milosevic 1 Tribina GMO Kragujevac 2016

Prvobitno najavljen kao jedan od predavača, sa tribine je izostao prof. dr Miladin M. Ševarlić jer je upravo tog dana položio zakletvu, kao nestranački poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. U njegovom odsustvu, posetiocima je prikazan snimak poruke koju je uputio Kragujevčanima na javnom skupu 28. maja "Za Srbiju bez GMO – Marš protiv Monsanta", takođe u organizaciji portala PPNS i kragujevačkih pčelara.

Kao dr Brankov, i profesor Ševarlić je ponudio nekoliko konkretnih poteza:

- U narednom periodu treba da istrajemo u odbrani Zakona o GMO iz 2009. godine; da Deklaraciju o GMO predložimo da usvoje i odbornici skupština preostale četvrtine opština i gradova u Srbiji koji to do sada nisu učinili; da formiramo Savez za Srbiju bez GMO; da predstavnike Saveza za Srbiju bez GMO uključimo u aktivnosti European Conference of GMO-free Regions i da Srbija pre ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju i Evropsku uniju postane član "porodice" koja okuplja predstavnike preko 5.000 regiona bez GMO u Evropi.

Plasiranje GMO na tržište Srbije značilo bi i namerno uništavanje sopstvenih kapaciteta, svesno uvođenje agroprivrede u vazalski položaj u odnosu na razvijene zemlje, čulo se pored ostalog na tribini o GMO u Kragujevcu organizovanoj povodom druge godišnjice rada portala PPNS.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Dr Tatjana Brankov Tribina GMO hrana primese Kragujevac 2016

Foto: Ivan Stojanović 


GALERIJA PPNS: KAKO DA O(P)STANE SRBIJA BEZ GMO

PRESS

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari