In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)

In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)

Arpad Janoš Pustaji (8. septembar 1930 - 17. decembar 2021) je bio britanski biohemičar mađarskog porekla koji je proveo 36 godina na škotskom Institutu za istraživanja Rovet u Aberdinu (osnovanom 1913. godine). Bio je svetski stručnjak za biljne lektine, autor 270 radova i tri knjige na ovu temu.

Dr Pustaji je 1995. godine počeo istraživanje na genetički modifikovanim (GM) krompirima. Bio je jedan od prvih stručnjaka koji je sproveo ovakvu vrstu istraživanja. Njegov tim je hranio pacove svežim i kuvanim GM krompirom, uz detaljno praćenje parametara rasta, zdravlja organa, stanja imunog sistema. U oktobru 1999. godini u prestižnom časopisu Lenset (osnovanom 1823) objavljen je njegov rad o uticaju GM krompira na organizam pacova.

PRILOG PPNS: Effect of diets containing genetically modified potatoes expressing Galanthus niva l i s lectin on rat small intestine


Na kraju istraživanja, dr Pustaji je izjavio na britanskoj TV-stanici:

"Ako bih imao izbor, nikako ne bih jeo ovo. Smatram da nije fer da se ova hrana koristi na ljudima kao da su pokusni kunići".

Ovo je izazvalo veliku pažnju medija i javnosti. Direktor instituta Filip Džejms je u početku podržavao Pustajia, ali ga je ubrzo suspendovao i zabranio mu da se obraća javnosti. Takođe, zaplenio je sve podatke iz istraživanja, a šestoro anonimnih naučnika su kritikovali ovaj rad.

Dr Pustaji je poslao izveštaj i osporavanje rada naučnicima koji su to tražili, što je rezultiralo podrškom 24 evropska i američka naučnika kroz formu memoranduma.

Istraživanje dr Pustajia je dalo prve signale da GM hrana može da predstavlja potencijalni zdravstveni rizik. To se dogodilo svega nekoliko godina nakon pojave prve komercijalne GM kulture - paradajza "flavr savr".

Arpad Pustaji je ustanovio zadebljanje sluzokože želuca kod laboratorijskih pacova, koje vodi ka gastritisu, a čija posledica može da bude pojava čira i/ili maligniteta. Ove promene je pripisao ishrani pacova GM krompirom, reči su profesora dr Miodrag Dimitrijević, redovnog profesor Katedre za genetiku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, autora rada "Genetički modifikovani organizmi - pitanja i dileme". Dimitrijević, inače, smatra da transgena tehnologija (GMO) utiče na promene u organizmima (detaljnije OVDE).

"Pokazano je da je veoma bitan rezultat bio u potpunosti zanemaren i da je postupanje tog instituta prema dr Pustajiu bilo neosnovano i neverovatno surovo. Objektivnost instituta je bila poljuljana, a sada je još više zavredela pažnju činjenica da je u februaru te godine Rovet potpisao ugovor sa Monsantom koji je obezbedio jedan odsto godišnjeg budžeta instituta", objavljeno je u radu "Slučaj protiv GMO" koji je štampao globalni fond "Portfolio 21" (detaljno OVDE).

Dr Pustaji je naknadno (2002. godine) objavio i rad "Može li nam nauka dati alate za prepoznavanje mogućih zdravstvenih rizika od GM hrane?" koji je i danas dostupan u Nacionalnom centru za biotehnološke informacije SAD.

U uvodu rada Pustaji je istakao da skoro deset godina nakon uvođenja GM useva postoji samo nekoliko objavljenih studija o njihovoj bezbednosti. Nezavisnih studija je još manje, štaviše, ne postoje recenzirane publikacije u kojima se opisuju rezultati kliničkih istraživanja o mogućim efektima GM hrane na zdravlje ljudi, naveo je dr Pustaji.

On je zaključio: "Moguće je da će GM hrana možda biti potrebna u budućnosti, ali ako se takva potreba pojavi, prvo bi trebalo da pronađemo više pouzdanih i bezbednih tehnika genetičke transformacije za razvoj GM useva. Međutim, čak i tada, njihova bezbednost mora biti rigorozno ispitana biološkim metodama, kroz transparentno, inkluzivno i nezavisno testiranje. Skeptična javnost verovatno ni tada neće biti uverena u njihovu bezbednost i prihvatanje svake današnje ili buduće GM hranu".

PRILOG PPNS: Can Science Give Us the Tools for Recognizing Possible Health Risks of GM Food


O dr Pustajiu je 2010. godine snimljen dokumentarni film u režiji Bertrama Verhaga "Arpad Pustaji uzbunjivač", nagrađivan na festivalima u Češkoj i Grčkoj.

Dr Pustaji je imao svoju internet stranicu na kojoj je zainteresovanoj javnosti predstavljao radove i stavove.

U dva skraćena intervjua koja objavljujemo, pričao je o svom istraživanju, borbi, političkim uticajima, nedaćama koje je preživljavao sa suprugom i kolegama i kako je sve završeno.

VIDEO (0:36:38)


Sadržaj je objavljen u okviru projekta "Kragujevac bez GMO 2022" udruženja PRVI PRVI NA SKALI koji sufinansira grad Kragujevac.

Prevod: Bogdan Cekić

Obrada: PRVI PRVI NA SKALI
Izvori snimaka: Bio-Ag.com; HRT 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS RIO TINTO "BRANI" SRBIJU OD GMO?

Rio Tinto ’brani’ Srbiju od GMO?

PREPORUKA PPNS

O GMO

  • Pogrešan je put rešavanja gladi na planeti Zemlji pomoću GMO - prof. dr Marijan Jošt (In memoriam)
  • Korporativno ozelenjavanje - Tatjana Brankov,
  • Stari "GMO" mogli su da se identifikuju, sa "novim genomskim tehnikama" neće biti tako
  • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
  • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

  • Predstavljanje projekata udruženja PRVI PRVI NA SKALI - Gradska uprava, Kragujevac (AUDIO)
  • Znanje imanje: Put u uspeh
  • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
  • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
  • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

  • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?
  • Prva banka semena u Srbiji čuva stare sorte od zaborava i klimatskih promena
  • Novosadska nemodifikovana (GMO-free) soja biće posejana u Kanadi
  • UBM (Mađarska) gradi fabriku stočne hrane bez GMO u Srbiji
  • GM zrno na 29 njiva - najviše u Mačvi, ali je ima svuda, i u Šumadiji

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

  • Mit je da EU "hrani svet", ali je istina da "jede" eko sistem
  • Španska Jovanjica: Zaplenjeno 135.000 GMO "konoplje" na najvećoj plantaži u Evropi
  • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
  • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
  • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

  • SAD: Herbicid glifosat u 80 odsto uzoraka urina
  • Preminuo Dejvid Benet (57) kome je presađeno genetski modifikovano srce svinje (VIDEO)
  • Prof. dr Tatjana Brankov: Korporativno predatorstvo - ekskluzivno za Prviprvinaskali.com
  • U Bangladešu vanila od plastike - uz pomoć GMO bakterija; Prijatelji Zemlje: Sinbio vanilija je ekstremni oblik genetskog inženjeringa
  • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

  • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
  • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
  • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
  • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

  • Argentinsko loše seme
  • Seme pobune
  • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
  • Rat za seme
  • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html