Otvorena retrospektivna izložba o pola veka postojanja grupe Smak

Otvorena retrospektivna izložba o pola veka postojanja grupe Smak

"Sve je bilo i može biti, jedino je SMAK neponovljiv", moto je retrospektivne izložbe o pola veka postojanja legendarnog rok sastava iz Kragujevca, koja je večeras otvorena u kragujevačkom Domu omladine. Smak će sutra, na Đurđevdan, održati veliki koncert u Kragujevcu, povodom gradske slave, a ulaz je besplatan.


Retrospektivnoj izložbi „SMAK 50“, koja je bila i svojevrsno zagrevanje pred sutrašnji koncert, prisustvovali su osnivači grupe i članovi originalne postavke benda, koji su se inače retko zajedno pojavljivali u javnosti, posle 2015. godine i smrti pevača jedinstveno prepoznatljivog glasa Borisa Aranđelovića. Ovo okupljanje i obeležavanje jubileja, doživeli su emotivno, a izložbu i koncert posvetili su upravo Borisu.

ARHIVA PPNS SMAK - ARSENAL FEST 2013

Smak - Arsenal fest 2013
Na zidovima galerije Doma Omladine, u čijem podrumu su odstvirane prve numere i održane prve probe SMAK-a, 1971. godine, odmotano je pola veka legendarnog sastava, dok su se u pozadini čule melodije Šumadijskog bluza, Daira, Profesora i drugih svevremenih pesama ovog sastava.

Svoj život na slikama, iz prvog reda, posmatrali su Radomir Mihajlović Točak (gitara), Slobodan Stefanovič Kepa (bubnjevi) i Zoran Milanović (bas gitara). Iako u godinama, ovi rokeri su "na starom mestu", danima uvežbavali repertoar za koncert, a svojim prisustvom na izložbi, brojnim fanovima potvdili su spremnost da sutra zasviraju s mladalačkom energijom.


Retrospektivna izložba sastoji se od istorijske građe benda, od samog nastanka, pa sve do velikog koncerta na Ušću 2015. godine, zatim ličnih stvari članova benda, autentičnih svedočenja, novinskih i publicističkih radova, članaka, izdatih ploča i singlova i brojnih fotografija iz različitih perioda stvaralaštva.

Na izložbi je prikazan i kraći dokumantarni film sa insertima velikih koncerata, snimcima sa turneje u Americi 70-tih godina prošlog veka i izjavama članova benda i njihovo sećanje na Borisa Aranđelovića.

ARHIVA PPNS KONCERT ZA MIR - ŠUMARICE, KRAGUJEVAC, 31. 8. 1991.

Koncert za mir - Šumarice, Kragujevac, 31. 8. 1991.
Autorka izložbe i dokumentarnog filma je novinarka Ksenija Đerković, inače ćerka bubnjara Slobodana Stefanovića Kepe.

Ona je u kratkom i emotivnom govoru na otvaranju, rekla da se o SMAK-u piše i govori već pola veka i "da nema šta da doda", osim da ona "od rođenja živi SMAK".

"Mogu da vam govorim o svom ocu, koji je najbolji otac na svetu. On je skroman, ali vi svi dobro znate da je genijalan. Svi članovi benda su mi kao porodica, a mi, deca Smakovaca, uvek smo bili uz njih. Puno mi je srce što je ova izložba nastala i što obeležavamo pola veka", rekla je ona.


Dašić: "Skloni smo podelama, ali kad je SMAK u pitanju svi se slažemo"

Za gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića, SMAK je "tačka spajanja" i ponos grada Kragujevca. On je prilikom otvaranja izložbe otkrio da je dogovor za koncert protekao "lako i glatko" i istako da Kragujevčani s puno prava mogu da kažu "da imaju nešto najbolje u ovom delu Srbije".

"Očekujem sutra spektakl i zahvalan sam vam što ste izgradili i podigli kragujevačku muzičku scenu. Mi u našem karakteru imamo običaj da se delimo, ali kada je Smak u pitanju svi se slažemo. Nikada nisam čuo da je bilo ko rekao da Smak ne pravi vrhunsku muziku i hvala vam što ste nas skupili sve zajedno", rekao je gradonačelnik.

ARHIVA PPNS MAJSKE SVEČANOSTI - KRAGUJEVAC 2022

Majske svečanosti - Kragujevac 2022
Gradski većnik za kulturu Miljan Bjeletić, istakao je da je bogato stvaralaštvo SMAK -a, još uvek predmet divljenja i analiza, te da, kako je naveo, već sada može da se kaže, da je to naše nasleđe.

"Kako vreme prolazi, muzika SMAK-a sve više dobija na vrednosti. Smak je postao merilo vrednosti. A da je to naša zaostavština pokazuje i činjenica da se SMAK u svojim delima bavio društvom, a danas se to isto društvo, bavi SMAK-om", zaključio je Bjeletić.

ARHIVA PPNS RITAM BALKANA: SWEET HOME ŠUMADIJA - SMAK

Izložba "Smak 50" u kragujevačkom Domu omladine otvorena je do 5. juna, a djurđevdanski koncert povodom gradske slave, biće održan ispred Skupštine grada od 21 sat. Legendarne hitove SMAK-a pevaće mladi Jovan Pantić, za koga, oni koji su ga čuli, kažu da peva gotovo identično kao Boris.

Aleksandra Petrović
Izvor: Nova S, 6. 5. 2022.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari