Koncert za mir - Šumarice, Kragujevac, 31. 8. 1991.

Koncert za mir - Šumarice, Kragujevac, 31. 8. 1991.

Ove godine je tačno 30 godina od Koncerta za mir, održanog 31. avgusta 1991. godine u Kragujevcu.

PRVI PRVI NA SKALI Koncert za mir 1991 foto Miroslav Petrovic
Foto: Miroslav Petrović

Želja nam je da obeležimo ovaj jako važan datum, koji pokazuje da je mnogo onih koji su pokušavali, a i dalje pokušavamo, da zbližimo i sarađujemo sa prijateljima u regionu. 

Naravno, ideja koju pokušavamo da iniciramo je daleko ozbiljnija i zahteva daleko više pažnje i podrške, a uključuje pokretanje regionalne manifestacije koja bi pored koncerata (svake godine bi bio održavan u nekog drugom mestu ex-YU) uključivala i tribine, edukaciju mladih (pre ostalih).

Od potvrđenih događaja koji će u jednom delu biti posvećeni obeležavanju, imaćemo KRAF (festival u Kragujevcu) na kom će biti prikazan i autorski film Vlade Paunovića o koncertu za mir.

Siguran sam da shvatate značaj i poruku, pogotovo mlađim generacijama od kojih mnoge i ne znaju da je ovakvih inicijativa bilo.

Navešću samo jedan primer koji govori o potrebi i želji ljudi iz ex-YU za ovakvom manifestacijom, samo snimak koji smo posudili inicijativi sličnog karaktera Zetra projektu, videlo je preko 628.000 ljudi. Radi se možda i o jednom od ključnih obraćanja publici, porukom onima koji su u tom trenutku inspirisali i uvodili u nasilje, učesnika Radeta Šerbedžije.

Nakon te poruke koja je emitovana kao i ceo koncert uživo, za organizatore, voditelje ali i sve koji su učestvovali u programu ništa više nije bilo isto.

Za sve predloge za obeležavanje kako za Kragujevac i Srbiju, tako i za region važne inicijative (mediji su je nazivali i Intergalatičkom misijom u to vreme), stojimo na raspolaganju.

Ivan Kovačević*

* Jedan od pokretača inicijative za održavanje regionalne manifestacije

PRVI PRVI NA SKALI Koncert za mir - Sumarice, Kragujevac, 31. 8. 1991. kliping

UMETNICI ZA MIR I GORICA POPOVIĆ...Pozvali su nas u Kragujevac, na koncert za mir...

I POSLE RATA, NARODI SU OVDJE OSUĐENI NA SUŽIVOT (1991)

ATOMSKO SKLONIŠTERADE ŠERBEDŽIJA I GORICA POPOVIĆSMAKSMAK, BRUNO LANGER, DŽEZ BEND JOVANA MALJOKOVIĆA SA MARIJOM MIHAJLOVIĆBORA DUGIĆ I RADE ŠERBEDŽIJAMOBI DIK (PETROVAC NA MLAVI)MIHAJLO RADOJIČIĆ ŠOKISTOK IZAISTOK IZA I BRANISLAV KOVAČEVIĆ COLELAZA RISTOVSKI I FRENKI


Šumarice (Kragujevac), 31. avgust 1991.

Produkcija i organizacija:

Predrag Milutinović-Preža, Branislav Kovačević-Cole (In memoriam), Ljiljana Palibrk-Ljiša, Zoran Isajlović-Isa, Dragoje Stojanović-Dragče, Zoran Marinčević-Zoća, Dragan Grujić-Gruja, Vladimir Arnautović-Gotivac, Dragan Teodorović-Zeko, Saša Kundačina-Kundak, Jasmin Šahinagić-Kićo, Radiša Radovanović-Čiča, Slavko Tošić...

Učestvovali:

Rade Šerbedžija, Bora Dugić, Uroš Dojčinović, Gorica Popović, Predrag Ejdus i Josif Tatić, Mihajlo Radojičić-Šok, SMAK, Atomsko Sklonište, Galija, Merlin, Zabranjeno pušenje, Džez bend Jovana Maljokovića sa Marijom Mihajlović, Frenki, Mobi Dik, Istok iza...

Program vodili:

Duca Marković i Vlada Božović

Tv prenos: RTV Novi Sad, Režija Nenad Petrović


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari