Paraolimpijac Goran Nikolić (Junior, Kragujevac) istrčao 77 svakodnevih maratona u SAD

Paraolimpijac Goran Nikolić (Junior, Kragujevac) istrčao 77 svakodnevih maratona u SAD

Goran is done! He did it! 77 full marathons in 77 days!! There are no words to describe how happy I am for, and proud of, my incredible brother. BRAVO, Gorane! XO

Aleks Nikolić


Paraolimpijac oštećenog vida Goran Nikolić istrčao je u Čikagu 77 punih maratona (42,75 kilometara) za isto toliko dana, počev od 18. aprila do 3. jula. Пoduhvat "77 punih maratona za 77 uzastopnih dana" je uspešno završen prolaskom kroz kapiju manastira Nova Gračanica. 

Poduhvat je posvećen Bogosloviji u Kragujevcu, a Goran upućuje poziv kompanijama, privrednim subjektima, finansijskim organizacijama i institucijama i ljudima dobre volje da podrže dovršetak sportske hale koja će služiti učenicima, paraolimpijcima i KMF Ekonomac koji je finansijski podržao realizaciju ovog podviga, ističe Goranov tim.

Cilj ovog ekstremnog atletskog poduhvata je zaokruživanje infrastrukturne celine za potrebe rehabilitacije i pripreme sportista sa invaliditetom. Time Srbija dobija paraolimpijsku akademiju u punom kapacitetu po ugledu na iste u naprednijem delu sveta.

Ovim postignećem, srpski maratonac završava humanitarno angažovanje. Do sada je istrčao 79 maratona, od čega 70 u humanitarne svrhe.

Tročlani maratonski tim "77/77" je put Čikaga krenuo 1. aprila, a dva dana kasnije generalni konzul Srbije u tom gradu organizovao je prijem za njih. Time je započet troipomesečni boravak u ovom gradu.

Prvi u nizu od 77 maratona Goran je trčao 18. aprila, pošto je raniji termin na stazi pored jezera u neposrednoj blizini manastira Nova Gračanica odložen zbog loših vremenskih uslova. Trenutke za istoriju kragujevačkog, srpskog, ali i svetskog sporta, kamerom je zabeležio reporter tima Miroslav Aksa Aksenitijević.

SNIMAK SA PRETPOSLEDNJE TRKE


SNIMAK SA POSLEDNJE TRKE



BIOGRAFIJA

Goran Nikolić je rođen 1. septembra 1967. godine u Smederevskoj Palanci. Do svoje 18. godine starosti živeo je u Mladenovcu, Aranđelovcu i Zemunu, a od 1985. godine sa porodicom (suprugom i sinom) živi i radi u Kragujevcu.

Ima srednje stručno obrazovanje, 30 godina radnog staža u struci i isto toliko staža radnika u sportu sa statusom volontera.

Osnivač je Paraolimpijskog kluba i akademije Junior i generalni sekretar organizacije od osnivanja 1998. godine. Inicijator je osnivanja i jedan od osnivača Sportskog saveza slepih i slabovidih Srbije i Parabiciklističkog saveza Srbije u kojima je po pet godina obavljao poslove generalnog sekretara.

Osmislio je i uspešno realizovao brojne projekte, poput:

  • nabavke prvih takmičarskih tandem bicikala u Srbiji i regionu 2004. kroz projekat koji je finansirao USAID posredstvom ACDI/VOCA; ovaj projekat je označio osnivanje nove paraolimpijske discipline u regionu i početak nabavke novih tandem bicikala kojih sada u Srbiji i BiH ima ukupno 15
  • inicijalne stručne obuke i promovisanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom koji su partnerski finansirale organizacije Evropska perspektiva i Handicap Care Hellas nakon čije realizacije je zaposljeno pet od 20 obučenih mladih sa invaliditetom

Organizator je i učesnik brojnih pohoda i poduhvata kroz koje je transparentno promovisan sportski potencijal slepih i slabovidih. Posebno se izdvajaju:

  • tradicionalni tandem biciklistički maraton Kragujevac-Mostar 420 km koji se vozi 12 godina
  • 10 punih atletskih maratona (42,195) za 10 uzastopnih dana
  • dve godine vožen biciklistički tur od krajnje severne do krajnje južne granice Srbije Subotica-Vranje koji je omogućio da udruženja slepih dobiju nove tandem bicikle

Dobitnik je brojnih priznanja za sportska postignuća i doprinos afirmaciji paraolimpijskog sporta u Srbiji.


Zašto trčim?

Mudrost kaže da „voda i narod uvek nađu put“.

Budimo tim, trčimo zajedno, delimo informaciju da poziv za solidarnost pronađe put do onih koi mogu finansijski pomoći.

Goran Nikolić

PREPORUKA PPNS

GORAN NIKOLIĆ SAJT, FB PROFIL, JUTJUB, INSTAGRAM


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html