Sinepleks: Otvorenih očiju - film o Goranu Nikoliću

Sinepleks: Otvorenih očiju - film o Goranu Nikoliću

Projekcija dokumentarca "Otvorenih očiju - film o Goranu Nikoliću" zakazana je u Sinepleksu za ponedeljak 19. februar od 19 časova, a ulaz je slobodan.

Junak filma je Goran Nikolić, pedesetogodišnji maratonac koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda istrčavši 55 maratonskih trka za 55 uzastopnih dana.

Goran je slabovida osoba. Rođen je sa samo pet odsto vida na jednom oku, dok na drugo ne vidi uopšte. Ovo je priča o njegovom životu, razmišljanjima i podvigu koji je ostvario, koju on sam kazuje u kameru dok trči stazama spomen-parka Šumarice u Kragujevcu. U isto vreme, ovo je i priča o snazi volje kao pokretačke snage u čoveku, pronalaženju alternativa u životima osoba rođenih sa invaliditetom kao i pomeranju granica ljudske izdržljivosti.

- Za mene je trčanje više duhovna disciplina i stvar moje mentalne higijene. Na stazu uvek izađem da slavim život, da slavim svoje toplo porodično gnezdo. Ne trčim radi fizičkog izgleda ili priznanja, već zbog toga da svu svoju životnu sreću produžim i da se oplemenim u druženju sa prirodom, rekao je Nikolić na specijalnoj projekciji 23. Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Film je režirao Marko Novaković po scenariju koji je uradio zajedno sa Miroslavom Aksentijevićem. Proizveden je prošle godine, u produkciji Delta Fondacije i izvršnoj produkciji KP Beomedija, a traje 42 minuta.

- Želeli smo da ispričamo priču o čoveku koji je rođen sa hendikepom i tokom celog života prevazilazi taj hendikep, obara svoje granice izdržljivosti i pokazuje kako se voljom postižu vrhunski rezultati ne samo u sportu nego i u životu. Ovo je vrlo slikovita i uzbudljiva priča koja daje materijal da se o njoj govori u više slojeva. Ima elemenata ljubavi, tu je segment o odlasku Gorana sa drugovima koji ne vide na utakmice mnogo živopisnih i filmičnih elemenata. Goran je jedinstvena ličnost kakva se ne sreće često u životu. Nadam se da ćemo film prikazati na što više festivala kako bi svoj jedinstven duh proširio svuda, preneo je Tanjug Novakovićeve reči sa FAF-a.

- Dok je Goran trčao stazama u spomen parku Šumarice, a ja ga pratio tih 55 dana, u glavi sam već video film. Za Ginisa sam morao da snimam svih 55 etapa, a radili smo sa tri kamere. Takođe, morao sam da pišem dnevne izveštaje i od toga je počeo da se razvija scenario, objasnio je Aksentijević.

Ostali članovi autorske ekipe su:

  • Direktori fotografije: Nikola Majdak i Vladan Obradović
  • Snimatelj i dizajner zvuka: Nikola Mladenović
  • Kompozitor: Vladan Vučković Paja
  • Muzički producent: Perica Kaluđerović
  • Montažer: Obrad Popović
SRPSKA NAUČNA TV: PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA "OTVORENIH OČIJU"


 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari