Vasionom kroz vekove - Aleksandar Petrović o Milutinu Milanković

Vasionom kroz vekove - Aleksandar Petrović o Milutinu Milanković

RTS Lab donosi priču o jednom od najznačajnijih svetskih naučnika – Milutinu Milankoviću.

Jedan je od najznačajnijih naučnika u istoriji. Bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar i građevinski inženjer. Bio je dekan Filozofskog fakulteta, kao i potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Milankovićev rad u razumevanju klimatskih varijacija Zemlje i nebeske mehanike ostavio je neizbrisiv trag u nauci, oblikujući naše razumevanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti planete.

Naš gost je bio profesor doktor Aleksandar Petrović sa Filološkog fakulteta u Kragujevcu.

Emisiju je pripremio i vodio Viktor Manević.

Urednici emisije su Ljiljana Gajović i Jovana Džambić.

Izvod

- ...Njegov otac, Milan, programski obrazuje svog sina, obrazuje ga dvostruko, na dva puta. Prvi put je filozofski, otac je voleo Žan-Žak Rusoa, čija je glavna misao, dilema: Zašto se ljudi rađaju slobodni, a ceo život provode u lancima? On mu je usadio ideju slobode, slobodnog mišljenja. Po drugom hodu, otac ga je upoznao sa figurom Kraljevića Marka koji ruši sve granice i ore drumove zato što ima svoj cilj. I Milanković se kasnije u životu, kao naučnik , ponašao kao Kraljevića Marka, on je srušio geocentričnu teoriju klimatskih promena i dao tome potpuno drugi vid, što je u tadašnjoj evropskoj nauci bilo odbračeno.

Šta je Milanković radio?

On je spojio cikluse nebeske mehanike, koji imaju svoju logiku i put, sa onim što se događa na zemlji. Video je da se ti nebeski uslovi i uzroci preslikavaju u ono što se događa na zemlji.

Da to bude jasno kao slika: kada imate poprečni presek nekog kamena ili planine, videćete da se sastoje od tamnih i svetlih traka, linija. To znači da su dugi periodi osunčavanja ostavili svoj trag, na neki način grade taj kamen, geologiju. Zemlja se u odnosu na cikluse nebeske mehanike, koju je Milanković razmatrao, ponaša kao kamera opskura, ona je neka vrsta fotografije u tri dimenzije onoga što se događa na nebu. To je veliko Milankovićevo otkriće. Njegov kanon je ukazivanje da mi živimo u svetu ogledala, gde se stvari reflektuju na načine kako mi to ne očekujemo, ali proračunima vidimo da trajanje tih ciklusa koje je razmatrao Milanković - precesije, promene nagiba ekscentričnosti - tačno odgovara ritmu koji nalazimo u geološkim slojevima. To je ogromno otkriće zato što je na taj način Milanković sprečio da se naš svet ne raspadne na odvojene delove, nego ga je spregao u jedinstvo. Samim tim, promovisao je treću veliku heliocentričnu teoriju - Milankovićeva misao je heliocentrična - sve ide iz odnosa Zemlja-Sunce. Milanković to više puta naglašava i u tome i jeste kanon...

O knjizi "Kroz vasionu i vekove"

To je Milankovićeva borba protiv neznanja. "Kroz vasionu i vekove" bi trebalo da bude obavezna literatura za decu jer kada bi bila obavezna, naša škola bi se promenila. Sve ove reforme su uzalud, ako je sadržaj ispražnjen. "Kroz vasionu i vekove", sa novim sadržajem, dolazi sa svešću o kosmičkom okruženju što nije nešto što nema nikakve veze sa nama ili posredno ima veze, nego direktno kroz naše razumevanje stvarnosti utiče da taj mladi um bolje shvati sebe i ono što ga okružuje. To je jako dragoceno delo.

I drugi naši naučnici su pisali: Mihajlo Petrović je pisao putopise, Tesla "Moja izume", Pupin je napisao "Od pašnjaka do naučenjaka"... - oni su svi književno talentovani. To je neverovatno, kako ti najveći naučnici imaju tako visok naučni talenat, a onda shvatite da je to ustvari jedno isto, veštački podeljeno. To je njihovo zaveštanje, to su njihova otvorena vrata da mi možemo da uđemo, da ne bismo tupkali po pećinama i senkama, gubili vreme i život, cilivizaciju dovodili u kritične situacije. Milanković je kao kad se upali svetlo - odjedanput vidite gde ste. "Kroz vasionu i vekove" na lep, popularan, blizak objašnjava, da vi možete da uživate, i u samom delu, i u sebi, i u ovom svetu.


ARHIVA PPNS PARAZITIRAJU NA ASTRONOMSKIM SILAMA PROMENE KLIME

Parazitiraju na astronomskim silama promene klime

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html