NATO otrovao vode u Srbiji?

NATO otrovao vode u Srbiji?

DR MILJANA STOJANOVIĆ-MILOSAVLJEVIĆ I ANĐELKA MIHAJLOV

  • U doktorskoj disertaciji, odbranjenoj na Biološkom fakultetu, doktorka tvrdi da se iz uništenih trafo-stanica izlilo piralensko ulje i ušlo u ogroman lanac ishrane 
  • Ministarka za zaštitu životne sredine poziva se na izveštaj UN koji "priznaje" samo četiri "crne tačke" u Republici

ZA I PROTIV

Zloslutne sumnje da su radioaktivne NATO bombe pre četiri godine opasno zatrovale vode Srbije, ovih dana u doktorskoj disertaciji potvrdila je Kragujevčanka Miljana Stojanović - Milosavljević, koju je odbranila na beogradskom Biološkom fakultetu.

Zamoljena da prokomentariše ovaj naučni rad, ministrka za zaštitu životne sredine Anđelka Mihajlov podseća da je Izveštaj UN, koji je urađen nakon bombardovanja ukazao na četiri "crne tačke" u Srbiji, a to su Novi Sad, Kragujevac, Bor i Pančevo, a što se tiče voda, ugrožene su one oko vojvođanske prestonice.

Doktorka Stojanović-Milosavljević istraživala je područje vodotoka reke Lepenice, od njenog ulaska u Kragujevac do ulivanja u Moravu, kao i fabrički krug "Zastave", koja je raketirana 9. i 12. aprila 1999. godine. Tada je uništena trafo-stanica i oštećeno pet transformatora, tako da se izlilo piralensko ulje u zemljište i preko kišne kanalizacije dospelo u reku Lepenicu.

Doktorka je u disertaciji povezala zagađenje i živi svet, jer se piralen kumulira u masnom tkivu.

Najveći štetni efekti mogu se očekivati kod riba, zmija, ptica i sisara, a posebno je, tvrdi doktorka Stojanović-Milosavljević, ugrožen čovek u neminovnom lancu ishrane. Po logici kretanja, Lepenica se uliva u Moravu, ova u Dunav, pa sve do Crnog mora.

U izjavi za "Vesti" dr Stojanović-Milosavljević, posebno upozorava da se vremenom očekuju povećana mutagena i kancerogena dejstva. Naša sagovornica je kategorična u izjavi da pre NATO bombardovanja, piralena nije bilo ni uzvodno, ni nizvodno od Kragujevca.

Ministarka za zaštitu životne sredine, Anđelka Mihajlov, kaže da se zagađenje reka u Srbiji, ne razmatra odvojeno pre ili posle bombardovanja.

Izveštaj UN, koji je urađen nakon bombardovanja ukazao je, dodaje ministarka na četiri "crne tačke" u Srbiji, a to su Novi Sad, Kragujevac, Bor i Pančevo, a što se tiče voda, ugrožene su one oko vojvođanske prestonice. Ministarka dodaje da se tadašnji izveštaj UN poklopio sa nalazima naše tadašnje administracije.

Manjkava analiza

Govoreći o izveštajima koje su radili eksperti UN, dr Stojanović-Milosavljević kaže da se njeni rezultati nisu poklopili sa tim nalazima, jer je ona utvrdila znatno viši stepen zagađenja.

- Od 84 uzorka koja sam ispitivala, čak u 73 otkriven je piralen, što čini 87 odsto zagađenja. Ne znam, moguće je da oni nisu ispitivali podzemne vode, mislim da im to nije ni odgovaralo - ocena je dr Stojanović-Milosavljević.

Izvor: Vesti (Frankfurt)
Foto: Zoran Petrović

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html