Grejanje na gas Energetika može da počne 1. oktobra, ugalj ostaje zamena, filteri nisu pomenuti

Grejanje na gas Energetika može da počne 1. oktobra, ugalj ostaje zamena, filteri nisu pomenuti

Grad Kragujevac je saopštio da se projekat unapređenja daljinskog grejanja u Energetici privodi kraju, a pogonski sistem kojim će se sa grejanja na ugalj preći na gas biće spreman 1. oktobra.

Završne radove na izgradnji nove najsavremenije kotlarnice obišao je gradonačelnik Nikola Dašić.

- Veliko je zadovoljstvo što se radovi privode kraju i što su izvođač i naša Energetika stigli sve da završe na vreme. Sa punjenjem sistema kreće se 5. septembra, a već 15. septembra sistem će biti spreman za upotrebu. To znači da ukoliko bude bilo potrebe sa grejnom sezonom može da se počne već 1. oktobra, rekao je Dašić, a preneo sajt Grada 31. avgusta.

U borbi za čistiji vazduh, kvalitetniji i bolji ekološki ambijent u kome ljudi mogu da žive, Kragujevac u čitavom regionu drži lidersku poziciju. Doneli smo, podsetio je gradonačelnik niz odluka među kojima je i odluka za izgradnju novih zgrada kojom se investitori obavezuju da za svaki lokal posade po drvo čime nadoknađujemo pošumljenost Kragujevca i Šumadije. Projekat unapređenja daljinskog grejanja jedan je od najvećih projekata i po vrednosti i po smanjenju izduvnih isparenja u vazduhu, a svim zelenim odlukama pokušavamo da transformišemo Kragujevac, poručio je gradonačelnik.

Govoreći o svetskoj krizi, a pogotovo energetskoj, on je naglasio da se grad Kragujevac ponaša ozbiljno i odgovorno kako bi građanima obezbedio grejanje, pa makar na kraju to bio i ugalj.

- U slučaju da se dogodi nešto potpuno neželjeno, prekine dovod gasa, Energetika je u obavezi da obezbedi dovoljno energenata, ali je naša želja da ove godine postrojenje počne da radi na gas i ovo preduzeće prestane da zagađuje vazduh u Kragujevcu, kazao je gradonačelnik.

Energetika potpuno spremna dočekuje predstojeću grejnu sezonu.

- Radovi na izgradnji nove kotlarnice su završeni, a potpunu pogonsku spremnost očekujemo 15. septembra. Što se nabavke energenata tiče, potisan je ugovor sa Srbijagasom i srpskim rudnicima za 58 hiljada tona uglja, a deponovano je već pet hiljada tona, rekao je direktor Energetike Andreja Ilić. Remontovano je staro postrojenje i kotlarnice po kragujevačkim naseljima tako da oba sistema ostaju u funkciji grejanja Kragujevca, a u petak 2. septembra počinjemo sa punjenjem prvih pravaca, najavio je Ilić.

- Novo postrojenje može da radi i na lako lož ulje i na ugalj tako da Energetika sada ima tri izvora za sagorevanje što je velika prednost, objasnio je Dejan Vladičić, rukovodilac projekta iz kompanije Energotehnika Južna Bačka, koja je izvođač radova. Postrojenje ima pet kotlova ukupne snage 110 megavata sa efikasnošću od 98 posto, što znači da se od ukupne energije gasa, 98 posto pretvara u toplotu i preda krajnjem korisniku, što je velika ušteda.

Poseban zahtev grada Kragujevca, naglašava Vladičić, bio je ugradnja sistema za monitoring izduvnih gasova, tako da je u novu kotlarnicu ugrađen najsavremeniji i najskuplji trenutno u svetu dostupan sistem koji tokom 24 sata u grejnoj sezoni pokazuje parametre svih izduvnih gasova, od praškastih materija do različitih oksida.

Odgovarajući na pitanje portala Pressek, Dašić se dotakao cene grejanja.

- Za sada još ne mogu da kažem šta može da se desi. Cene energenata na tržištu su u velikoj fluktuaciji. Pretpostavljam da će u jednom trenutku to morati da se odrazi na cene grejenja i u Kragujevcu, ali u ovom trenutku dok je god moguće trudićemo se da do poskupljenja ne dođe, rekao je gradonačelnik.

Grad mora da se ponaša odgovorno prema Energetici, da se ne desi da ovo preduzeće dođe u situaciju da ugrozi sopstveno poslovanje, objasnio je Dašić, preneo je portal (detaljno OVDE).

Prilog RTK:


Ovom prilikom nije rečeno da li će Energetika, u slučaju nužnog vraćanja na ugalj, usled nedostatku gasa, imati bolje filtere od dosadašnjih ili će rizici po javno zdravlje i životnu sredinu ostati kao u poslednjoj grejnoj sezoni. Tada su građani često beležili gust crni dim sa matične adrese ovog preduzeća. Jedan od snimaka nastao je 31. oktobra 2021:


Direktor Energetike je za list Danas izjavio pre deset meseci da je crni dim "uobičajena pojava prilikom pokretanja kotlovskih jedinica, postupka koji traje oko 40-ak minuta, nakon čega se crni dim više ne pojavljuje".

Na pitanje koliko je to opasno po zdravlje građana, odgovario je da Energetika u unapređenju zaštite životne sredine ulaže maksimalne napore u izboru kvalitetnog goriva (uglja), redovnog remonta kotlovskih i elektrofilterskih postrojenja, kao i periodičnim merenjima emisija zagađujućih materija (detaljno OVDE).

Ugostiteljstvo i elektro filteri od 2023.

Grad je juče podsetio da je polovinom ove godine u cilju zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva kroz smanjenje emisije neprijatnih mirisa i gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, doneo Odluku o posebnim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa.

- Pored investicije zamene kotlova na ugalj kotlovima na gas za koju smo dobili veliku podršku države, odluke o sadnji drveća koja je prilikom izgradnje novih objekata obavezna za dobijanje upotrebne dozvole, ovo je još jedna odluka kojom želimo da zaštitimo naše građane od negativnog uticaja i isparenja koja nastaju pre svega u okviru ugostiteljskih delatnosti, rekao je Dašić. To ne znači da ćemo sada ukinuti roštilj u centru, već će svi proizvođači, bilo da je reč o pekarama, restoranima ili drugim sličnim objektima morati da ugrade filtere na bazi aktivnog uglja, kako bi sprečili odlazak loših izduvnih gasova u vazduh i mirisa koji nekome prijaju, a nekome ne, a posebno su, istakao je gradonačelnik, nelagodni za one koji žive u neposrednoj blizini samog dimnjaka.

Odluka je objavljena u Službenom listu grada u junu, a ugostitelji imaju vremena da se do 1. januara 2023. godine, kada će početi kontrola, pripreme i ugrade potrebne filtere.

Foto: Grad Kragujevac
Izvori: Grad Kragujevac; Pressek; Danas
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html