InterKult projekat (Kragujevac, Beograd, Berlin, Grac): Intervju - Dejan Milošević, PRVI PRVI NA SKALI

InterKult projekat (Kragujevac, Beograd, Berlin, Grac): Intervju - Dejan Milošević, PRVI PRVI NA SKALI

Međunarodni pilot projekat "InterKult" pokrenut je radi umrežavanja studenata slavistike iz zemalja nemačkog govornog područja i studenata germanistike sa govornog područja BHS jezika i njihovog zajedničkog istraživačkog rada na različite teme koje se tiču odnosa Nemačke, Austrije i Švajcarske i zemalja Zapadnog Balkana. Deo je šireg projekta "Humboldt Balkan Cosmos" koji sprovodi međunarodna univerzitetska mreža "Circle U"

"InterKult" je nastao iz saradnje Katedre za germanistiku Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu (Milena Matić), Katedre za germanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu (Danijela Vranješ), Instituta za slavistiku i hungarologiju Humbolt Univerziteta u Berlinu (Sara Marenčić) i Katedre za slavistiku Karl-Franzens Univerziteta u Gracu (Sandre Milosavljević).

Слика може припадати 1 особа и текст који гласи „универзитет y крагујевцу филолошко-уметничк уметнички факултет немачки језик и книжевност Deutsch 血ള Ⅲ филум www.filum.kg.ac.rs“

Projekat je 2019. godine u Biblioteci Filuma predstavio dr Filip Vaseršajd, profesor na Institutu za slavistiku Humboltovog univerziteta u Berlinu i gostujući profesor Filuma.

Ove godine je završen prvi ciklus projekta, a u onlajn realizaciji od marta do novembra učestvovalo je 37 studenata, od kojih je devet sa kragujevačkog Filuma.

Studenti su, pored ostalog, istraživali:

 • da li se vlasti dovoljno bave zaštitom životne sredine?
 • da li su teme životne sredine dovoljno zastupljene u medijima?
 • da li se u školama i na univerzitetu dovoljno pričao zaštiti životne sredine?
Rezultati istraživanja su sledeći:

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac InterKult projekat (Kragujevac, Beograd, Berlin, Grac Intervju - Dejan Milošević, PRVI PRVI NA SKALI ankete

Neki od iznetih stavova sagovornika studenata su:

 • "Životna sredina se zanemaruje radi ekonomsko-kapitalističkih doprinosa državi".
 • "Gradovi u Srbiji su među prvima po zagađenosti vazduha, a povodom toga se ništa konkretno ne preduzima. Takođe se sklapaju ugovori sa kompanijama koje mogu da ugroze životnu sredinu i zdravlje ljudi (primer Rio Tinto)".
 • "Postoje objektivni mediji koji izveštavaju o akcijama vezanim za životnu sredinu, o problemima vezanim za ekologiju, ali sa druge strane postoje mediji koji izveštavaju onako kako im neko naredi i prikrivaju istinu".

Među učesnicima projekta iz Kragujevca su studentkinje Ana i Aleksandra Mijailović sa Katedre za germanistiku Filuma koje su početkom novembra razgovarale sa Dejanom Miloševićem, zastupnikom udruženja PRVI PRVI NA SKALI (PPNS). Teme razgovora (snimak u nastavku) bile su:

 • rad i projekti udruženja PPNS (0:23)
 • ekološki problemi u Kragujevcu i u ostatku zemlje (4:27)
 • ekologija, politika i mediji (15:45)
 • deca, omladina i ekologija (22:16)
 • književnost i ekologija (27:33)
U razgovoru se govorilo o:
 • aktivnostima udruženja od osnivanja 2019. do danas, kao i učincima u ranijem periodu - od aktiviranja domena www.prviprvinaskali.com 2012. godine; 
 • delu problema Kragujevca i Srbije koji se tiču vazduha, zemlje i vode;
 • proaktivnosti građana i uzročno-posledičnom rasvešćivanju organa vlasti;
 • zaštiti životne sredine kao temi koja se (po)kreće od kućnog vaspitanja do obrazovnog sistema;
 • preporučenim naslovima čiji su autori stručni saradnici i prijatelji udruženja PPNS
ŠTAMPANA VERZIJA INTERVJUA

Foto: Ana i Aleksandra Mijailović 


VIDEO: SNIMAK RAZGOVORA 


ARHIVA PPNS VLADA USVOJILA PROGRAM ZAŠTITE VAZDUHA DO 2030.

Daleko najizraženiji uticaj na zdravlje uočen je pri izlaganju suspendovanim česticama PM2,5, za koje je modeliranjem za referentnu 2015. godinu dobijena procena od 9.773 prevremenih smrtnih slučajeva, i više od 92.000 godina skraćenog životnog veka.

Uticaj na zdravlje zagađujuće materije PM2,5:

 • hronični mortalitet (30+) - slučajevi prevremene smrti: 9.773
 • bronhitis kod dece starosti od šest do 12 godina - dodatni slučajevi: 22.762


Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030.

"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html