Istovar guma u reku Bosnu (VIDEO)

Istovar guma u reku Bosnu (VIDEO)

Novi videosnimak nemara građana prema životnoj sredini osvanuo je na društvenim mrežama, a ovoga put reč je o istovaru guma u reku Bosnu na području Doboja.

U videu koji je na Fejsbuku objavio član ekologa Doboja, kako kaže u snimku, može da se vidi da vozač kamiona istovara gume u korito reke. Na ironične komentare snimatelja kako će ova situacija biti "zanimljiva ekolozima", vozač je samo dodao da je reč o privatnom posedu.

Kako smo i ranije pisali, prizori divljih deponija neretko se mogu videti na obali Bosne u gotovo svim gradovima kroz koje reka protiče. Nedavno je reporter Klix.ba zabeležio dramatičnu situaciju na području Modriče gde su se uz rieku nagomilale stotine tona otpada, truleži, guma i leševa životinja.

Klix.ba

Krajem prošle godine članovi Sportsko-ribolovnog društva Bistro iz Kaknja iz korita reke Bosne izvukli su više od 300 guma za automobile i teretna vozila. Izvlačenje kabastog otpada iz bosanskohercegovačkih reka stalna je aktivnost brojnih udruženja za zaštitu životne sredine, ali njihove napore otežava činjenica da nesavesni građani ne odustaju od odlaganja otpada uz reke.

Preduzeće ViK obavestilo je Vladu Kantona Sarajevo 13. aprila ove godine, kao i Agenciju za vodno područje reke Save, kao i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, o alarmantnim podacima ispuštanja otpadnih voda bez tretmana direktno u reku Željeznicu.

Veliki problem leži u činjenici da se radi o trećoj vodozaštitnoj zoni izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju. U ovim izvorištima otkrivena je velika koncentracija arsena i sulfata.

Izvor: Klix.ba, 18. 5. 2020.  


ARHIVA

UB: MEŠTANI PROTIV POGONA ZA GUME

Izvor: B92, 6. 7. 2013.RECIKLAŽA GUMA U VOĆARSKOM KRAJU

Izvor: Politika, 5. 11. 2013.Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari