Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Ekologija

05.08.2020

Nova stabla uz stoletne četinare u Velikom parku

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/uklonjena-divlja-deponija-ispod-nadvoznjaka-u-ul-jovana-ristica-spomenik-kulture-ostaje-ruglo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Veliki park je jedno od najprepoznatljivijih mesta u Kragujevcu – pluća grada, oaza zelenila i mira. Mesto susretanja i okupljanja mnogobrojnih generacija više od jednog veka, brižljivo se čuva i obnavlja.

Na mestu nekadašnjeg muzičkog paviljona, u centralnom delu parka, 1950. godine, postavljena je fontana. U središtu je bronzana skulptura ranjenika, a voda dolazi iz šest lavljih glava. Često na meti vandala, posle dužeg „sušnog perioda", ponovo žubori.

„Unutrašnjost fontane ’Ranjenik’, je takođe ofarbana. Izgled, originalni izgled fontane je zadržan, tako da Kragujevčani u potpunosti mogu da uživaju“, naglašava Andreja Ilić iz Javno- komunalnog preduzeća „Šumadija“.

Jedna od najstarijih zelenih oaza u Srbiji, prostire se na deset hektara. Uređena je kao slobodna kompozicija, po modelu francuskih parkova.

Veliki ili Gornji park, otvoren je, ili kako se tada govorilo, predat građanima na uživanje 1898. godine. Pešačke staze se prostiru kroz sredinu parka, a oko njih su stoletna stabla lišćara i četinara.

Radi „ulepšavanja varoši“, posađeno je oko 1.000 stabala kestena, lipe, javora, bora, formirani ružičnjaci, postavljene klupe. I danas se, njegovoj lepoti, samo pridodaje.

„Sastavili smo neke forme ukrasnih četinara, ukrasnog šiblja, ukrasnih stabala, gde je akcenat bačen na crvenu šljivu zato što ima taj karakteristični crveni list i lepo se slaže sa zelenom okolinom“, navodi Biljana Tonić iz JKP „Šumadija“.

Svako staro stablo brižljivo se neguje, dodaju se i nove sadnice, koje će za desetak godina, formirati lep drvored i hlad.

Pripremila Nevenka ĐelićIzvor: RTS, 5. 8. 2020. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar