Rio Sava (Rio Tinto) i Poljoprivredni fakultet (NS) ugovorili saradnju početkom godine

Rio Sava (Rio Tinto) i Poljoprivredni fakultet (NS) ugovorili saradnju početkom godine

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu sklopio je početkom godine Memorandum o poslovnoj saradnji sa kompanijom "Rio Sava Exploration", firmom ćerkom "Rio Tinta".

Ovo je urađeno na inicijativu kompanije "Rio Sava", kažu za 021.rs na Poljoprivrednom fakultetu.

PRILOG: MEMORANDUM O POSLOVNOJ SARADNJI, 11. 1. 2022.

Kako na Fakultetu navode u odgovoru za 021.rs, kompanija im se obratila tokom 2020. godine u vezi sa eventualnim savetodavnim uslugama iz oblasti poljoprivrede namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

"Fakultet je ponudio određene savetodavne usluge kompaniji ’Rio Sava Exploration’", piše u odgovoru.

Memorandumom, u koji je 021.rs imao uvid, utvrđuju se osnove za međusobnu saradnju između Fakulteta i kompanije, a "imajući u vidu da Fakultet i kompanija imaju zajedničke interese i vrednosti u oblasti razvoja studenata i poslovnih aktivnosti kompanije".

Saradnja je planirana u vidu organizovanja gostujućih predavanja predstavnika kompanije, učestvovanja u projektima studije slučaja, davanja projektnih zadataka i ocenjivanja, realizacije zajedničkih radionica, saradnje sa studentima i predstavnicima studentskih organizacija, formiranja programa studentskih praksi i zapošljavanja.

Takođe, predviđeni su podrška Centru za izdavačku delatnost Fakulteta, mogućnost organizovanja i razvoja novih edukativnih kurseva na fakultetu u skladu sa potrebama kompanije, preporuke iz baze podataka sa biografijama diplomaca, apsolvenata i studenata četvrte godine.

Memorandum se zaključuje na period od tri godine. Predviđeno je i da "Rio Sava" sponzoriše i bude donator projekata fakulteta.

Potpisnici Memoranduma su se saglasili da za svaki konkretan oblik saradnje naprave posebne ugovore u slučaju potrebe, ali kako za 021.rs kažu na Fakultetu, takvih ugovora još nije bilo.

"Fakultet je ponudio određene savetodavne usluge kompaniji ’Rio Sava’, ali do slanja ovog odgovoranije potpisan nijedan ugovor kojim bi bliže definisali pružanje tih usluga", kažu na Fakultetu.

Dodaju da je kompanije "Rio Sava" Fakultetu poslala određene obrasce kojima se fakultet kao potencijalni dobavljač usluga uvodi u sistem dobavljača kompanije, kao i da su oni te obrasce popunili i vratili nazad kompaniji.

Takođe, kako kažu, još uvek nije bilo donacija ni sponzorstava, niti bilo kakvih uplata kompanije prema Poljoprivrednom fakultetu.

Za sada, tvrde, nije bilo ni prilagođavanja nastave potrebama kompanije u smislu organizovanja edukativnih aktivnosti u vezi sa delatnostima "Rio Tinta".

Poriču i bilo kakvu saradnju u smislu organizovanja prakse za studente ili bilo kakve saradnje u kojoj su učestvovali studenti. Nije im poznato da li su pojedini studenti sarađivali sa kompanijom van fakulteta.

Podsetimo, nakon što je litijumski projekat "Jadar" blokiran usled ekoloških protesta i održanih izbora, međunarodna kompanija "Rio Tinto" izrazila je želju da ponovo otvori pregovore sa Vladom Srbije, jer ne želi da odustane od projekta.

Dragana Prica Kovačević
Izvor: 021.rs, 21. 9. 2022. 


ARHIVA PPNS U SRBIJU DOŠAO AMERIČKI RIVIAN KOJI JE SA TESLOM U "BORBI ZA LITIJUM"

U Srbiju došao američki Rivian koji je sa Teslom u ’borbi za litijum’

RIO TINTO: NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI O PROJEKTU

Uticaj na životnu sredinu i saglasnosti

Koje procene uticaja na životnu sredinu su izvršene?

Kompanija Rio Tinto već više godina radi sa grupom od preko 100 lokalnih i svetskih eksternih stručnjaka na svim aspektima uticaja na životnu sredinu, društvo i upravljanje, uključujući oko 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta i naučnih institucija. Do sada je završeno 12 studija koje se tiču životne sredine i izvršeno je više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke. One će nam poslužiti kao osnova za izradu Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i omogućiti da stvorimo sveobuhvatnu sliku o životnoj sredini pre početka rudarskih radova, da predvidimo kumulativne uticaje budućih operacija tokom vremena i da primenjujemo mere koje će te uticaje svesti na najmanju meru.

Naziv studije-Izrađivač studije/institucija

 1. Procena uticaja sleganja terena usled rudarskih aktivnosti na životnu sredinu i lokalnu zajednicu - Rudarsko-geološki fakultet, Univerzitet u Beogradu
 2. SEVESO Analiza bezbednosti od hemijskih udesa za „Jadar“ Projekat - Petram/SGS
 3. SEVESO studija (II) - Petram/SGS
 4. Izveštaj o analizi stanja dokumentacije (GAP analiza) za potrebe izrade Studije o proceni uticaja projekta na životnu sredinu (dve nezavisne studije) - Rudarsko-geološki fakultet i Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu
 5. Izrada modela buke za komponente „Jadar“ Projekta - SGS
 6. Modelovanje kvaliteta vazduha za potrebe „Jadar“ Projekta - Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu
 7. Hidrološka Studija reke Jadar u zoni budućeg zahvata za vodosnabdevanje - Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi
 8. „Jadar“ Projekat Studija snabdevanja vodom - Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi
 9. Monitoring voda - Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi
 10. Studija o ispuštanju otpadnih voda - Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi
 11. Hidrotehnička studija – zaštita od poplava i plavne zone u dolini reke Jadar - Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi
 12. Hidrotehnička Studija relokacije reke Korenite - Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi
 13. Prethodna hidrogeološka Studija zaštite izvora kod crkve u selu Gornje Nedeljice - Rudarsko-geološki fakultet, Univerzitet u Beogradu
 14. Izveštaj o monitoringu zemljišta - Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu
 15. Izveštaj o monitoringu zemljišta (ii) - Gradski zavod za javno zdravlje Beograd
 16. Monitoring kvaliteta vazduha - Gradski zavod za javno zdravlje Beograd
 17. Model buke za projekat eksploatacije litijuma i bora „Jadar“ - SGS
 18. Izveštaji o nultom stanju biodiverziteta na Projektu „Jadar“ - Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu i ERM
 19. Statička geohemijska karakterizacija uzoraka ostataka - SRK consulting
 20. Monitoring buke u životnoj sredini - SGS i Zaštita Beograd
Izvor: Rio Tinto Serbia


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html