Udruženje matematičara: Dnevnik jednog eko-detektiva - rezime

Udruženje matematičara: Dnevnik jednog eko-detektiva - rezime

Projekat "Dnevnik jednog eko-detektiva" realizovalo je Udruženje matematičara APT-obrazovni klub Kragujevac u 2020. godini, uz sufinansiranje Grada.

Cilj projekta

Edukatori, koristeći mogućnosti i prednosti savremenih nastavnih tehnologija, postižu najbolje efekte u procesu prenošenja i usvajanja znanja, čineći nastavni proces uspešnijim. Razvijanje timskog duha, međusobne komunikacije, saradnje i digitalne kompetencije pri izradi projektnih aktivnosti je sveukupni cilj ovog projekta.

Ciljna grupa

Ciljna grupa ovog projekta bili su učenici viših razreda osnovnih škola jer imaju potrebno predznanje, kao i intelektualne sposobnosti za razumevanje teme projekte. Kroz projekat je obrađena i profesionalna orijentacija učenika.

Program projekta je obuhvatio 80 učenika koji su kroz edukativne radionice, prezentacije, stekli znanje, veštine i kompetencije za programiranje micro:bit-ova, kao i o zaštiti životne sredine.

Opis aktivnosti

Projekat "Dnevnik jednog EKO-detektiva" je izvanredan spoj upotrebe mikrobita kao nastavnog sredstva i upotrebe mikrobita za rešenje konkretnog problema, relevantnog za učenike i njihovu zajednicu. Program koji su učenici koristili u potpunosti je odgovarao potrebama merenja, nije ni previše pojednostavljen tako da mu nedostaju određeni elementi, a nije ni bezrazložno komplikovan.

Osim toga, svrhovito je upotrebljen i veći broj mikrobit uređaja – povezani su tako da svaki pojedinačno meri relevantne parametre i da kontrolnom uređaja, preko radio-signala, šalje rezultate merenja, što dizajn celog sistema čini znatno lakšim za upotrebu iz ugla korisnika. Nakon toga, rezultati merenja se grafički prikazuju na ekranu računara tako da budu vrlo čitljivi i pristupačni. Ukratko, ovaj projekat predstavlja izvanredan spoj dobrog programiranja i znanja elektronike sa stvarnom potrebom jedne zajednice.

Projekat je upotrebom mikrobita, obuhvatio:

  • merenje temperature vazduha;
  • merenje temperature zemljišta;
  • merenje vlažnosti zemljišta;
  • merenje brzine vetra;
  • merenje smera vetra;
  • merenje osunčanosti;
  • merenje količine padavina;
  • praćenje potresa;
  • prikupljanje podataka radi daljne obrade i prikaz – praćenje podataka.

Edukatori su usmeravali učenike kroz radionice na realizaciju programiranja micro:bit-ova, a zatim pristupali izradi mini meteorološke i fenološke stanice koja bi pratila važne parametre na porast raznih biljki, gde su primetiti kako izmereni podaci utiču na njen rast.

Održane su četiri radionice, po dve u svakoj školi, pri čemu je u svakoj učestvovalo po 20 učenika (ukupno njih 80).

Ovakvim pristupom učenici su u stanju da prepoznaju i reše eko-probleme sa kojima smo suočeni u našoj okolini. 


IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html