Uređen Erdoglijski potok, uz saniranje tri spomenika u Šumaricama

Uređen Erdoglijski potok, uz saniranje tri spomenika u Šumaricama

Spomen-park je nastavio sa uređenjem memorijalnog parka "Kragujevački oktobar" tokom letnjih meseci. Kako je saopštila ovaj institucija, izvedeni su radovi na čišćenju i uređenju korita Erdoglijskog potoka.

Слика може припадати водена површина, природа, дрво и трава
Foto: Spomen-park "Kragujevački oktobar"

Potok je nakon više decenija sleganja zemlje i rasta obližnjeg drveća, na pojedinim mestima izgubio svoje korito, dok su naslage granja i lišća u korenju drveća sprečavale protok vode. Čišćenjem celog korita, omogućen je protok vode i lakše održavanje obala potoka. Na platou kod Spomenika strljanim đacima i profesorima sanirana je površina na kojoj se zadržavala voda, ucevljenjem dela potoka. Na ovaj način sprečeno je zadržavanje vode i plavljenje platoa u kišnim mesecima, saopštava Spomen-park.

Radove je izvelo Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Kragujevac.

Uz to, završeni su radovi na sanaciji spomenika "Dva lava" na spomen-obeležju streljanim Slovacima.

Слика може припадати споменик и напољу
Foto: Spomen-park "Kragujevački oktobar"

Nakon čišćenja skulptura i postamenata izvršeno je uklanjanje nestabilnih delova površinske zaštite za koju je ustanovljeno da se ne može ponovo fiksirati za podlogu. Izvršena je rekonstrukcija nedostajućih delova. Nakon rekonstrukcije izvršeni su premazi i naneta boja specijalne namene.

Radove na sanaciji izvršio je Atelje Marinković iz Kraljeva.

Spomen-park najavljuje da će do kraja ove godine biti sanirana staza na više lokacija u parku, a sledi i redovno godišnje uređenje parka za Oktobarske svečanosti.

Završeni konzervatorsko-restauratorski radovi na spomenicima "Kristalni cvet"

Слика може припадати споменик и напољу
Foto: Zavod za zaštitu spomenika Kragujevac

Usled protoka vremena i uticaja atmosferilija izvorne boje spomenika su značajno izbledele i zaprljane, dok je sam spomenik bio sa mnogim napuklinama koje su ugrožavale njegovu stabilnost i postojanost. Takođe, plato ispred spomenika u velikoj meri bio je zaklonjen rastinjem.

Upravo iz tih razloga Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je tokom jeseni 2021. godine započeo opsežne konzervatorsko-restauratorske radove, koje je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Ovim radovima izvršena je sanacija, restauracija i konzervacija ovog spomenika i prilaznog platoa, objavio je Zavod.

Radove je izvela firma "Tandem gradnja" iz Kragujevca, prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila agencija "Konforma inženjering" iz Kragujevca. Sve intervencije su uspešno sprovedene, pa je tokom jula 2022. izvršen prijem radova.

Zavod podseća da je spomenik "Kristalni cvet" predstavlja jedan od deset umetničkih spomenika podignutih u Spomen-parku "Kragujevački oktobar" u Šumaricama, memorijalnom kompleksu i kulturnom dobru (znamenitom mestu) od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Reč je o lokalitetu i ustanovi koji baštine sećanje na oko 3.000 kragujevačkih civila streljanih 19, 20. i posebno 21. oktobra 1941. u Kragujevcu (mahom Šumaricama) i tri okolna sela.

Spomenik je podignut na mestu gde je 21. oktobra 1941. pored grupe odraslih streljano i petnaest romskih dečaka, malih čistača obuće, starosti između 11 i 15 godina (inače, više od 10% streljanih u Kragujevcu činila su deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta). Podignut je 1968. godine prema prvonagrađenom konkursnom rešenju arhitekte Nebojše Delje. Svojom geometrizovanom formom predstavlja presečeni cvet belih latica u tamnoj (sivoj) čašici, što simbolizuje naglo prekinutu mladost uz nevinost i čistotu dečje duše, sa kontrastom boja, gde siva simbolizuje stradale Rome (njihovu tamniju put).

Reč je o jednom od prvih umetničkih spomenika na svetu koji predstavlja i Rome – u ovom slučaju njihovo stradanje u Drugom svetskom ratu.

Saniran i spomenik "Sto za jednog" u Šumaricama

Слика може припадати скулптура и напољу
Foto: Zavod za zaštitu spomenika Kragujevac

I ovaj spomenik je bio izbledele izvorne boje, dok je nasadni deo spomenika, kojim je isti instaliran na postamentu, napukao i pretio da izazove urušavanje čitave skulpture, objasnio je Zavod.

Ovim radovima izvršena je sanacija, restauracija i konzervacija spomenika. Radove je izvela takođe "Tandem gradnja", u saradnji sa SZR "Atelje Marinković" iz Kraljeva, a prema projektnoj dokumentaciji agencije "Urbikon" iz Kragujevca.

U narednom periodu Zavod planira i sanaciju parternog dela ove spomeničke celine.

Zavod podseća da spomenik "Sto za jednog" simboliše zlokobnu naredbu nemačkog generala Franca Bemea, glavnokomandujućeg Vermahta u okupiranoj Srbiji, koja je predviđala da se za svakog nemačkog vojnika strelja 100, a za svakog ranjenog 50 srpskih civila.

Spomenik je autorsko delo znamenitog vajara Nandora Glida (1924-1997). Podignut je 1980. godine uz pomoć sredstava građana Opštine Modriča u Bosni i Hercegovini. Autor je pomenutu naredbu, po kojoj spomenik nosi ime, predstavio mrežom isprepletanih ljudskih tela u bolnom grču i samrtnom ropcu, koji zajedno formiraju krošnju velikog stabla – simbola života. Spomenik je izveden u bronzi na armirano-betonskom postamentu.

U kakvom su stanju bili spomenici pre radova, može se pogledati na FB stranicama Spomen-parka i Zavoda.

Izvori: Spomen-park "Kragujevački oktobar" i Zavod za zaštitu spomenik kulture Kragujevac
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS PRVI PRVI NA SKALI NA PREDSTAVLJANJU PROJEKATA EKOLOGIJA KRAGUJEVAC I KRAGUJEVAC BEZ GMO 2022

PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html