Vazduh u 2022. bio jako zagađen širom Srbije – zbog toga godišnje umre 12.700 ljudi, tvrde stručnjaci

Vazduh u 2022. bio jako zagađen širom Srbije – zbog toga godišnje umre 12.700 ljudi, tvrde stručnjaci

I prošle godine u gotovo svim gradovima vazduh je bio jako zagađen. To pokazuje analiza Nacionalne ekološke asocijacije, urađena na osnovu podataka državnog i građanskog monitoringa.

Užičani su prošle godine čak 160 dana disali prekomerno zagađen vazduh. Po Zakonu o zaštiti vazduha, toleriše se 35 dana sa prekoračenjem srednjih dnevnih graničnih koncentracija PM10 čestica.

"Zagađenja će svakako biti dokle god postoji ložnih uređaja koji su na neadekvatne energente, odnosno na mazut ili čvrsta goriva", kaže Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju u Užicu.

Slede Popovac, Valjevo, Novi Pazar, Smederevo, Zemun, Pirot, Kosjerić, Pančevo, Lazarevac, Čačak, Niš, Beograd...

"Termoelektrane, naš TE sektor koji koristi lignit, sirovi lignit, to je ugalj pomešan sa zemljom, vodom i mazutom, to je ono što zagađuje pet puta više nego što bi trebalo da je u pitanju čist lignit. Industrija u Boru, industrija u Smederevu, nedopustivo ne poštuju zakon. Mora se to srediti, ne možete ložiti sve i svašta i ne možete očekivati od građana da lože svašta. Prva mera je sređivati sektor i lokalna ložišta. Nema alternative tome", poručuje Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.

ARHIVA PPNS NEA: VAZDUH 2022 - SAOPŠTENJE O KVALITETU VAZDUHA U SRBIJI U 2022. GODINI

NEA: Vazduh 2022 - saopštenje o kvalitetu vazduha u Srbiji u 2022. godini

Povećana koncentracija sumpor-dioksida već godinama se beleži u Boru, a prizemnog ozona na Kopaoniku i u Kragujevcu.

"Uglavnom smo fokusirani na ona jedinjenja koja dolaze iz sagorevanja, a postoje druge vrste izvora zagađujućih materija, poput onih koje dolaze iz isparavanja. Prosto znamo da i u Novom Sadu, i u Pančevu, i u Beogradu postoje industrijske zone koje u svojim procesima emituju veliki broj različitih jedinjinja i ta jedinjenja zapravo ostaju ispod radara kada govorimo o kvalitetu vazduha", ističe dr Andreja Stojić sa Instituta za fiziku.

Dugoročna izloženost polutantima povezana je sa različitim lošim uticajima na zdravlje.

"Aerozagađenje višeslojno utiče na zdravlje ljudi. Ne samo što direktno utiče na kardiovaskularne i plućne bolesti, ono utiče i na neka oboljenja koja ne biste direktno doveli u vezu, npr. dijabetes. Imamo trovanja, imamo kancerogena oboljenja ukoliko imamo kancerogene materije u tome i imamo jedan segment bolesti koji se jako malo pominje, a to su mutagene bolesti", kaže prof. dr Aleksandar Ćorac iz Sekcije za higijenu Srpskog lekarskog društva.

U najnovijoj publikaciji Instituta za zdravstvene efekte rađenoj na osnovu zvaničnih podataka monitoringa kvaliteta vazduha i zdravstvene statistike navedeno je da godišnje u Srbiji premine pre vremena 12.700 ljudi usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu.

Više nego što je evropski i svetski prosek.

Pripremila Slavica Gligorović

VIDEO: PRILOG (2:27)


Izvor: RTS, 8. 1. 2023. 

PRILOG PPNS 1: IZVEŠTAJ NEAPRILOG PPNS 2: TRENDS IN AIR QUALITY AND HEALTH IN THE REPUBLIC OF SERBIA - A STATE OF GLOBAL AIR SPECIAL REPORT
IZ ARHIVE PPNS VLADA USVOJILA PROGRAM ZAŠTITE VAZDUHA DO 2030.

Daleko najizraženiji uticaj na zdravlje uočen je pri izlaganju suspendovanim česticama PM2,5, za koje je modeliranjem za referentnu 2015. godinu dobijena procena od 9.773 prevremenih smrtnih slučajeva, i više od 92.000 godina skraćenog životnog veka.

Uticaj na zdravlje zagađujuće materije PM2,5:

  • hronični mortalitet (30+) - slučajevi prevremene smrti: 9.773
  • bronhitis kod dece starosti od šest do 12 godina - dodatni slučajevi: 22.762


Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030.

"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html