Zahtev REM-u da zabrani reklamu Rio Tinta

Zahtev REM-u da zabrani reklamu Rio Tinta

Na FB stranici "Projekat Jadar", u vlasništvu kompanije Rio tinto, od 7. oktobra prikazuje se jednominutni promotivni spot, sa sledećom najavom:

"Svi imamo isti cilj - da mi i buduće generacije živimo na zdravijoj planeti, bez automobila na fosilna goriva. U dolini Jadra, kod nas u Srbiji, pronađen je mineral zahvaljujući kojem zajedno imamo šansu da ostvarimo ovaj cilj."

Spot se istovremeno prikazuje i na izvesnom broju elektronskih medija (RTS se najčešće navodi u reakcijama javnosti) na kojima je Rio tinto zakupio oglasni prostor.Prema vidljivoj statistici Fejsbuka, spot je za šest dana "pobrao" 94 komentara i 62 deljenje sadržaja - uglavnom sa negativnim komentarima.

Tako je dan nakon premijerne objave, sa FB stranice "Eko Cer - Sačuvajmo Cer" prosleđen spot, uz sledeći komentar: "Ptičice pevaju, srećni roditelji sa decom, čika priča dubokim sigurnim glasom i obećava sigurnost svima u ime Rio Tinta! Ovaj promotivni spot je idilični prikaz pakla koji čeka Jadar i Rađevinu! Projekta Jadar neće biti! Tačka!"

Narednog dana usledio je "šer" Isidore Kovačević, uz komentar: "Kad pogledate spot, pročitajte tekst: Water around Rio Tinto’s Madagascar mine is high in lead, uranium: study".

Među prvim komentarima ispod spota je onaj koji je napisao Ivica Lazarević: "Uporno ignorišete činjenicu da u Nemačkoj ima mnogo mnogo više litijuma, ali da Nemci neće da rudare! Prestanite da obmanjujete ljude da je neophodno žrtvovati Srbiju da bi se zaustavile klimatske promene. Srbiju želite da žrtvujete samo zarad svog profita!"

Ksenija Milićević se nadovezala: "I kockarnice imaju reklame i promo spotove... Narod nije glup, zna šta je loše."

Komentar koji je dobio najviše pozitivnih reakcija ("lajkova") napisala je Loreta Davidović:

"Znači da biste sačuvali životnu sredinu tamo negde na Zapadu, vi treba da je uništavate u Srbiji!? Da ste toliki pobornici zaštite životne sredine ne biste ni pomislili da otvarate rudnike po Srbiji blizu naseljenih mesta, plodnog zemljišta i rečnih tokova... Ne mora Srbija da bude žrtveni jarac da bi se na Zapadu bavili ekologijom. Nije tačno da Srbija ima ko zna koliko, njen udeo u litijumu je do 1%, prva u Evropi po nalazištu je Nemačka, pa Češka. I nije tačno da ste vi zaslužni za otkriće litijuma u Jadru, još za vreme bivše Jugoslavije se znalo gde i koliko je zastupljena neka ruda, naravno da su trebala ispitivanja koliko je ima i da li je isplativo eksploatisati. Nije tačno da je litijum budućnost, već se proizvode i koristiće se natrijum-jonske i grafenske baterije. Razumem ja strance, njih nije briga, ali ne mogu da shvatim ove nesrećne Srbe koji rade za njih na tome, a najmanje razumem Prodanovićku kojoj baš pristaje prezime. Zar je taj dinar toliki da se žrtvuje sopstveni narod, zemlja, grobovi naših predaka? Za šta? Da bi na Zapadu glumili ekologiju i vozikali se u električnim automobilima i da biste vi živeli kao grofovi par godina? Znate šta, na kraju sve dospe na naplatu, a i kad odemo odavde svakom je dovoljno dva metra bez geometra."

Podsećamo, svoj otpor ovoj korporaciji u septembru je pružio i pesnik Ljubivoje Ršumović, napisavši pesmu: "Zar ćemo opet dozvoliti?":

Zar ćemo opet dozvoliti
Da lažni kosmopoliti
Preko svake granice
Truju naše oranice
Za svoje utrbije
Ruše pola Srbije
Kao da su sišli s’ uma
Od otrovnog litijuma...


Nakon tri dana prikazivanja ovog spota, više od 30 organizacija civilnog društva i pojedinaca podnelo je Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahtev za zabranu reklame kompanije Rio tinto o projektu "Jadar" zbog, kako tvrde, kršenja Zakona o oglašavanju. Reklamom Rio tinta, koja se emituje na Radio-televiziji Srbije (RTS), smatraju podnosioci zahteva, prekršeno je više članova Zakona o oglašavanju, između ostalog, time što je navedeno da zelene tehnologije, električni automobili i čist vazduh zavise od ležišta litijuma u Srbiji, "jednog od najznačajnijih na svetu".

Zahtev objavljujemo u celini i prilažemo originalni tekst u nastavku.

Organizacije civilnog društva i zainteresovana javnost ovim putem Vam upućuju Zahtev za zabranu oglašavanja (emitovanja) oglasne poruke kompanije Rio Tinto - Projekat "Jadar", koji se emituje na republičkom javnom medijskom servisu javnoj medijskoj ustanovi "Radio-televizija Srbije" jer smatramo da krši zakone o oglašavanju.

1. Saglasno Zakonu o oglašavanju ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016, 52/2019 - dr. zakon), Član 6. Stav 5. a u vezi sa oglasnom porukom koja se poziva na mišljenja određenih naučnika, stručnjaka ili potrošača, ona moraju biti potvrđena, dokumentovana i proverljiva!

Smatramo da je ovo zakonsko pravilo prekršeno, jer je navedeno sledeće: „Sve to zavisi od jednog od najznačajnijih ležišta litujuma na svetu, upravo ovde, u Jadru, Srbiji“, navodi se za zelene tehnologije, električne automobile i čist vazduh. Ovo je pre svega lažna tvrdnja, a zatim je i neosnovana, nije potvrđena, dokumentovana i nije proverljiva! Ovim se utiče na formiranje mišljenja javnosti! Navodimo činjenice koje su proverljive:

 • Automobili najvećih svetskih kompanija proizvodača električnih automobila poput Tojota Mirai, Honda FCX Clarity i Hyundai Nexo su vodonični automobili.
 • Vodeće svetske kompanije prelaze na proizvodnju natrijum-jonskih i grafenskih baterija, uz dalji razvoj vodonične tehnologije za pokretanje električnih automobila.
 • Dr Velimir Radmilović, redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i dopisni član SANU: "Dobro je poznato da litijum-jonske baterije većih gabarita pokazuju sklonost ka pregrevanju zbog nedovoljne termičke provodljivosti, a samim tim slabe disipacije toplote. Litijum-jonske baterije sa konvencionalnim elektrolitima pokazuju slabe performanse na temperaturama ispod nule i iznad 50°C. Njihovi konvencionalni elektroliti su, takođe, toksični i zapaljivi, što predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik, posebno u slučajevima saobraćajnih nesreća, što se može preduprediti razvijanjem novih elektrolita sa povećanom jonskom provodljivošću[1]. Nova generacija grafinskih baterija mogle bi potisnuti sa tržišta litijum-jonske baterije u narednih nekoliko godina. Samsung, Huawei i Panasonic grafinske baterije 5 puta se brže pune od Li-jonskih baterija (recimo potrebno je 20 minuta da se napuni baterija od 3000 mAh, punjačem od 60 vati), imaju najmanje 50% veći kapacitet, 25% manji ugljenični otisak, i 50% manju težinu za iste performanse, veću sigurnost zahvaljujući efikasnijoj disipaciji toplote. Vek trajanja konvencionalnih baterija je oko 500 ciklusa, a grafinskih baterija oko 1500 ciklusa. Grafinske baterije su trenutno skuplje za oko 30% od litijum-jonskih baterija, ali pomenute prednosti opravdavaju trenutno veću cenu. Grafinske baterije se već koriste u prenosivim punjačima (proizvođač: RealGraphene USA). Uskoro se na tržištu očekuju prvi mobilni telefoni u kojima će se koristiti grafinske, umjesto litijum-jonskih polimernih baterija, a potom i grafinske baterije većeg kapaciteta za električne automobile."

[1] X. Lin, G. Zhou, J. Liu, J. Wu, F. Ciucci, Rechargeable Battery Electrolytes Capable of Operating over Wide Temperature Windows and Delivering High Safety, Advanced Energy Materials, 10(43) 2001235.

2. Saglasno Zakonu o oglašavanju ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016, 52/2019 - dr. zakon), Član 7. Stav 2. ako je za delatnost u okviru koje je predmet oglašavanja zakonom propisano da se može obavljati samo na osnovu saglasnosti, dozvole ili drugog akta državnog organa, zabranjeno je oglašavanje ako nije izdata saglasnost, dozvola ili drugi akt nadležnog organa.

Kako za Projekat „Jadar“ nije urađena Studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine, kako Projekat „Jadar“nije dobio dozvolu za eksploataciju i kako je Predsednik RS izjavio: „da Srbija nema nikakve obaveze prema kompaniji Rio Tinto“, smatramo da je ovim prekršen zakon o informisanju.

3. Saglasno Zakonu o oglašavanju ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016, 52/2019 - dr. zakon), Član 10. Stav 5. Zabranjeno je podsticanje ili odobravanje postupaka koji su zabranjeni propisima o zaštiti životne sredine, kao i iznošenje neistinitih tvrdnji (npr. isticanjem reči „ekološki siguran”.

Smatramo da je ovo zakonsko pravilo prekršeno, jer je navedeno sledeće: „Razvijamo sa najvišim ekološkim, bezbednosnim i zdrastvenim standardima“.

Smatramo da je prekršen i zakonski Član 20. koji se tiče odgovornosti prenosioca oglasne poruke, jer su morali biti upoznati sa prethodno navedenim članovima Zakona o oglašavanju koje smo naveli.

Takođe smatramo da je ovim prekršen i Zakon o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“, br. 83/2014, 58/2015, 12/2016) Član 15, Stav 1, o istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana Republike Srbije.

Zahtevam da me gore pomenuti povratno obavesti po prijemu istog, o preduzetim aktivnostima i merama u zakonskom roku.

PRILOG: ZAHTEV REM-UDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

PREPORUKA PPNS

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

ARHIVA PPNS

DREN: EKOLOGIJA 

OKTOBAR

 • SKC: Uticaj rudarenja na prirodu
 • Klub akcijaša: Uređenje dela Spomen-parka
 • Srbiju "buše" do temelja - slučaj istraživanja litijuma u Levču
 • Udruženja građana na predstavljanju Nacrta Plana razvoja Kragujevca
 • Uz Uglješnicu, pritoku Lepenice (VIDEO)
 • Energetika (Kragujevac) - iz ugla potrošača (VIDEO)
 • Meštani Pranjana i Družetića oterali nepozvane goste - predstavnike ’ćerke firme’ Rio Tinta
 • Đački parlament: Eko strit parti, 9. oktobra
 • Mesna zajednica jeste organ vlast - to razume MZ Beloševac, ali ne i MZ Ilićevo
 • Lokalni registar izvora zagađivanja - šest meseci kasnije

SEPTEMBAR (23)

 • Anketa: Kakvo je vaše mišljenje o stanju voda u Kragujevcu?
 • U Kragujevcu održana konferencija "Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji - nordijska iskustva"
 • Ekomar: Uspostaviti kontinuirani monitoring površinskih voda Kragujevca
 • Zavrni rukave: Sakupljeno 70 džakova smeća sa Hipodroma
 • Zavrni rukave: Hipodrom, 26. septembar
 • RERI: Šta smo disali između dva septembra
 • Đački parlament: Eko strit parti 2. oktobra
 • Alarmantna publikacija "Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji" skrivana od javnosti?
 • Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2020. godine
 • Dragana Đorđević: Zataškava se zastrašujuća istina koju Rio Tinto sprema Srbiji
 • Dolazak Rio Tinta je paradigma apokalipse - iz odgovora prof. Ristića ministarki Mihajlović
 • CINS: Bor sve opasniji po zdravlje ljudi - pokazuje novi izveštaj o kvalitetu vazduha
 • Vujović: Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu; RERI: Ministarka zadovoljna kako napreduje izgradnja nelegalnih objekata u Boru
 • Ljubivoje Ršumović - Zar ćemo opet dozvoliti
 • Prof. Ristić: Litijumska bajka nije razvojna šansa Srbije
 • Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara (2012)
 • Sa protesta u Rekovcu protiv istraživanja litijuma: Nije politikanstvo već borba za opstanak naroda
 • Ugovorena zamena kotlova Energetike, rok za završetak radova je 120 dana
 • Grad Kragujevac objavio konkurs za sufinansiranje energetske efikasnosti porodičnih kuća
 • Litijum u Levču? Ne! Odbranimo Rekovac! (snimak protesta, 3. 9. 2021)
 • Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta (Beograd, 11. septembar)
 • Preliminarni zahtevi protesta za bezopasan vazduh
 • Energetika podnela zahtev za procenu uticaja rekonstrukcije kotlarnice na životnu sredinu
AVGUST (8)
 • Protest ’Odbranimo Rekovac’ 3. septembra (17:00)
 • Protestna okupljanja u Beogradu - 28. avgusta, 4. i 11. septembra (VIDEO)
 • Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta (Beograd, 11. septembar)
 • DW: Litijum iz Nemačke - ekološki besprekoran i jeftin
 • Kragujevac objavio preliminarnu listu privrednika za energetsku tranziciju
 • Ekomar: Ima li života (u) Lepenici?
 • Tribina o potencijalnim problemima pčelara usled otvaranja rudnika litijuma (VIDEO)
 • CINS: Kako je Rio Tinto kupovao Loznicu - od gosta na slavi do neprijatelja (FOTO, VIDEO)

JUL (24)

 • Dekan Ristić: Odbornici Loznice ishitreno odlučili, projekat Jadar zvanično nije odobren
 • Divlje deponije - problem JKP na terenu i grada na konkursu Ministarstva za dodelu sredstava (FOTO, VIDEO)
 • Za Prostorni plan Grada Loznice glasao 41 odbornik, šest bilo protiv, od 50 prisutnih na početku sednice (VIDEO)
 • Storenergy (Kragujevac) - za ulazak supruge Zvonka Veselinovića u posao sa Nikolom Petrovićem
 • Marš sa Drine - Protest u Loznici, 29. jula
 • Eksplodirao hemijski kompleks u Leverkuzenu (VIDEO)
 • Ćuta poziva viđenije ljude, Porfirija, Novaka da stanu uz narod
 • Dr Tatjana Brankov: Vraćaju li se pedesete sa sloganima: Industrija je simbol bogatstva, Poljoprivreda je simbol siromaštva?
 • Zelena pijaca rekonstruisaće se do kraja godine, saniraće se i previđena fasada (VIDEO, FOTO)
 • Kragujevac pozvao privrednike da učestvuju u programu energetske tranzicije
 • RERI: Otvoreno pismo Vučiću; WWF: Zašto peticija za zaustavljanje štetnog Zakona o vodama?
 • Peticija: Zaustavimo štetni Zakon o vodama!
 • Pištaljka: Država Savezu vinara platila 12 miliona za informacije sa Vikipedije
 • Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu ’Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu’, između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj
 • Zahtev: Hitno povlačenje neustavnog Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure
 • Birn: Iz diplomatske depeše - Jadar 2
 • Procena uticaja na životnu sredinu potrebna Belkalu za prečišćavanje otpadnih voda; za projekte Telekoma i A1 ne treba, čeka se odluka za Bekis Osiride
 • Kragujevac prodaje parcele u centru i zonama Servis 2 i Feniks
 • Odbranimo rijeke Balkana - usvojen osnivački akt (VIDEO)
 • Ugovorena zamena kotlova u Energetici, ubrzo studija o 40 hiljada tona pepela
 • RTK: Grad Kragujevac potpisao ugovore sa ekološkim udruženjima
 • Grad Kragujevac i udruženja potpisali ugovore za projekte u oblasti zaštite životne sredine
 • Forum Poverenika: Koliko su građanima dostupne informacije o zaštiti životne sredine u Srbiji?
 • JKP Šumadija pripala nagrada "brend lider"

JUN (22)

 • Kragujevac izrađuje Plan detaljne regulacije Bešnjaje
 • I MHE Tošovići kod Raške bez uslova zaštite prirode
 • Forum: Treba li Srbiji rudnik litijuma?
 • Kragujevac potpisao Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije
 • Požar na deponiji u Jovanovcu pod kontrolom
 • Zavrni rukave - Košutnjak, 27. jun
 • Šta misle Kragujevčani: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu
 • Anketa: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Crvena linija: Zelena energija i MHE u regionu
 • Zajača, 2021: Šta ostaje posle rudnika? (VIDEO)
 • Rio Tinto: Proizvodnja baterija nije u portfoliju naše kompanije - ne proizvodimo ih nigde u svetu
 • Jelisaveta Vasilić: Završena je privatizacija društvene svojine, ne smemo da dozvolimo privatizaciju javne svojine
 • Letnji dnevni kamp - Botanička bašta 2021
 • Gradonačelnik G. Milanovca: Šta će istraživanjem biti ugroženo? EU Suvoborska greda: Moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine
 • Velika povelja ’Zelena planeta’ posthumno prof. dr Slobodanu Jovanoviću (1955-2021)
 • Prof. Ratko Ristić o politici, Rio Tintu i tome čiji je čovek
 • Prof. Ristić: Iskopavanje litijuma forsiraju ’zapadni prijatelji’, banda predatora i sebičnjaka
 • Jadar risorsiz (Australija) cilja Rekovac za istraživanje litijuma, angažuje bivše menadžere Rio Tinta i sa Balkana
 • Kragujevac - grad bez zagađivača?
 • Kvalitet vazduha u Srbiji: Od merenja ka merama - sporna ocena u slučaju Kragujevca
 • Uručena priznanja ’Zeleni’ i ’Crni list’ za 2020. godinu
 • Naučno-informativni skup u Koštunićima o rudnicima litijuma
MAJ (28)
 • Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda
 • Kragujevac na vodi - Marka Žvaka (VIDEO, 6:47)
 • Pitanja i odgovori sa sajta ministarstva povodom Programa energetske sanacije zgrada, kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave
 • Izdavanje upotrebne dozvole, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji
 • Kragujevac doneo Pravilnik za mere energetske tranzicije, sledi javni poziv
 • Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu
 • Zavrni rukave: Košutnjak, 30. maj
 • Preliminarno: Kragujevac finansira 15 projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2021.
 • Otpad u Lepenicu nelegano odlagao Marko trans cargo u vlasništvu Gorana Kojovića - potvrdilo Ministarstvo (FOTO, VIDEO)
 • Memedović: Zapustili smo sami sebe! (VIDEO)
 • Svetski dan pčela - 20. maj
 • Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad
 • Mihajlović (18. 5): Istražne bušotine nisu bile predviđene u Topoli; Rešenje Ministarstva (26. 4): Istražni prostor nalazi se na teritoriji Ljiga, Gornjeg Mianovca i Topole
 • Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
 • Energetikа prelazi na gas i sanira pepelište, konačno!
 • Ministarstvo odobrilo istraživanja PD Jadar litijum na pet područja: Rekovac, Ursule, Siokovac, Pranjani i Dobrinja
 • BIRN: Lepenski Vir - betonom na neolit
 • Dugorepi svračak (Lanius nubicus) - nova vrsta ptica u Srbiji
 • Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Ekomar: Čuva se jezero od ’Kragujevca na vodi’, slede nove inicijative
 • Da iskopamo kompletnu Rađevinu i premestimo je negde drugde?
 • Vladimir Stevanović: Očuvana priroda je i lična karta Srbije, mora da bude prioritetna briga države
 • O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
 • Prof. Ristić: Projekat Jadar vodi ka degradaciji predela; Neophodna stroga kontrola rada Ministarstva
 • U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se
 • Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Pitanja iz Srbije i nemušti odgovori direktora Rio Tinta na skupštini akcionara (VIDEO)

APRIL (26)

 • Zaboravite na poljoprivredu posle litijuma - saglasni Akademik Živorad Čeković i dr doc. Duško Brković
 • Nacionalna ekološka asocijacija pokrenula aplikaciju za praćenje kvaliteta vazduha
 • Inicijativa za Požegu: Nepotpuni odgovori Ministarstva o planiranim geološkim istraživanjima litijuma
 • Eksploatacija litijuma uzrokuje enormno uništavanje životne sredine
 • Čišćeno jezero Bubanj u akciji Zavrni rukave
 • O litijumu u Prostornom planu projekta Jadar iz 2019.
 • Dr Milica Tomašević: Rio Tinto nam nije potreban - ako Srbija ima novca neka uloži u poljoprivredu
 • Ukloni divlju deponiju - aplikacija za prijave nelegalno bačenog otpada
 • Kragujevac izdvaja pet miliona za ’energetsku tranziciju’ domaćinstava
 • Zavrni rukave 3: Akcija čišćenja jezera Bubanj
 • Lasta - dokumentarni film, RTV Vojvodina
 • Ocena kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2010-2018
 • Siokovčani povodom dolaska Jadar litijumu: Branićemo svoju zemlju!
 • Ko to tamo buši, po Levču?
 • Ekomar i Energetika - kandidati za Zeleni i Crni list
 • Rio Tinto, Loznica i litijumska groznica
 • Litijum u Gornjem Jadru - belo zlato ili ekološka bomba
 • Sistematska deratizacija počinje 19. aprila
 • Projekat Rekovac - litijumska groznica, posred plodne zemlje
 • Nacrti planova za kvalitet vazduha u Kragujevcu na javnom uvidu do 4. maja
 • Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana
 • Vrt u boci - zasađen ’60, zapečaćen ’72, nastavio da raste i 40 godina nakon poslednjeg zalivanja
 • Ne bacajte žar u kontejnere!
 • Za resetovanje koncepta zaštite prirode: identifikacija svih zagađivača, uzurpatora zaštite životne sredine, rigorozna kaznena politika, osnaživanje inspekcije, životvoran dijalog sa lokalnim stanovništvom
 • Ljubivoje Ršumović - Protest
 • Ekološki ustanak - Narodna skupština, 10. april

MART (26)

 • Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine - Dejan Lekić za CINS
 • Zaštita jezera Bubanj - od projekta Ekomara do inicijative Grada
 • Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Koka-kola godišnje proizvede 100 milijardi plastičnih flaša - petinu ukupnog broja u svetu
 • Takmičenje na Univerzitetu u cilju zaštite životne sredine
 • Energetika u Kragujevcu gasi kotlove na ugalj, priključuje se na gas
 • Grinpis: Valjevo treći najzagađeniji grad u Evropi, u prvih 20 u 2020. i Kosjerić, Niš, Užice, Čačak i Kragujevac
 • Registar izvora zagađivanja u Kragujevcu
 • FOTO: Ilićevsko groblje na Košutnjačkom brdu
 • Energetika Kragujevac, 12. 3. 2021. (16:00-16:30)
 • Privremena mera: Agencija da odmah vrati na posao Milenka Jovanovića
 • Dašić: Biće zatvoren i preseljen pogon Dorado koji zagađuje vazduh
 • Utisak nedelje, 7. 3. 2021: Aleksandar Jovanović Ćuta, Milenko Jovanović, Miroslav Mijatović
 • Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 8. 3. 2021. (8:00)
 • Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba
 • Sirovi lignit - jedan od ključnih uzročnika zagađenja vazduha u Srbiji
 • FOTO: Ispred groblja u Beloševcu nema kontejnera, ali uvek ima smeća
 • Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta
 • Otadžbina te zove - da očistiš reku Peštan (Rudovci)
 • Kragujevcu odobreno preko 2,4 miliona za smanjenja zagađenja poreklom iz individualnih izvora, a zahtev za pošumljavanje nije uzet u razmatranje
 • Iz budžeta Kragujevca 9,7 miliona dinara za zaštitu životne sredine
 • Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
 • Skoro dva miliona evra za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem
 • Deponija nastajе u ulici Nikole Vujačića (MZ Vinogradi)
 • Deponija u Kragujevcu - pre i posle čišćenja (februar 2021)

FEBRUAR (15)

 • Izlivanje fekalne kanalizacije u Šumaričko jezero!
 • Konkurs za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu 2021.
 • Krčena nepotrebna vegetacija u Spomen-parku, saniran deo ograde oko Kreativnog parka
 • Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja
 • Zbirku pliocenskih biljaka sa lokaliteta Ilina Voda 1930. sakupio i poklonio Prirodnjačkom muzeju dr Igor Rudski, profesor kragujevačke Gimnazije
 • Prirodnjački muzej uskoro gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture koji traje 125 godina
 • Đubre u blizini Lučnog mosta broj 2 - Kragujevac, 16. 2. 2021.
 • Pošumljavanje u Srbiji - Izveštaj DRI 2020
 • U Srbiji se seku i šume pod zaštitom države (FOTO, VIDEO)
 • RERI: Zagadi pa vladaj - Milenko Jovanović
 • Trg vojvode Putnika biće preuređen, deo Pešačke zone se transformiše
 • Zeleni pojas kod Grudnog odeljenja biće obnovljen novim sadnicama
 • Ekološki bilten Kragujevca (novembar-decembar 2020)
 • Molba savesnih: Ne hranite patke i labudove hlebom i pekarskim proizvodima
 • Godišnji plan inspekcijskog nadzora u Kragujevcu 2021.

JANUAR (25)

 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca, decembar 2020.
 • Zagađivač plaća. Zaista?
 • Ubijanje reke: Krivaja, Bačka Topola (20. 1. 2021)
 • Digitalni registar zagađivača u Kragujevcu: Prijave građana u 2020.
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 21. 1. 2021. (21:00)
 • Povodom zagađenja Lepenice: MUP identifikovao počinioca, istraga u toku
 • Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.
 • Most na reci Lepenici (Cvetojevac, Kragujevac), 18. 1. 2021.
 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.
 • Republički inspektor podneo prijave zbog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu
 • Izručivanje otpada u Lepenicu pored mosta na ulasku u Cvetojevac (VIDEO)
 • Plan kvaliteta vazduha u Beogradu (2016-2020)
 • Kineski radnici u Rakiti štrajkоvali, pa odustali nakon pritisaka poslodavca
 • U Agenciji za zaštitu životne sredine smenjen i Dejan Lekić, načelnik od osnivanja
 • Klima 101: Istraživanje ’Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?’
 • Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine
 • Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu
 • Energetika i Gradska uprava Kragujevac među 10 najvećih dužnika za struju
 • Udruženja građana - društveni uticaj bez dovoljno podrške
 • Srpski olimpijac Čaba Silađi čistio Divčibare od smeća
 • Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.
 • Počelo čišćenje otpada na Drini, pomoći će i EPS
 • Otpad kao pretnja proizvodnji hidroelektrane Višegrad
 • Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova (Cygnus sp) u Srbiji
 • Stara Planina, prvi deo (Sasvim prirodno)

DETALJNO

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari