Efekat svakodnevnog nošenja štikli

Efekat svakodnevnog nošenja štikli

Zašto je ženama koje konstantno nose visoke potpetice teško da hodaju u ravnom?

Na položaj stopala koji nameću visoke potpetice moraju se navići sve okolne strukture. Mišićna vlakna zadnje lože potkolenice se konstantnim nošenjem ovakve obuće postepeno skraćuju. Međutim, prema istraživanjima koje su sproveli Marko Narisi i Robert Skapo dolazi do još jedne promene, a to je promena u strukturi Ahilove tetive. Ona postaje deblja i kruća, ali se njena dužina ne menja, iako se telo mišića skraćuje. Ovo se dešava kao kompenzacija za funkciju mišića koja je usled njegove skraćenosti - smanjena. Najviše zbog promene na Ahilovoj tetivi dolazi do problema (bol, nelagodnost) kada osoba sa visokih potpetica pređe u ravnu obuću jer ona ne može da se izduži u dovoljnoj meri za ovaj položaj stopala.

Nije nađena velika razlika u samom obimu mišića, niti ovo smanjenje funkcije znatno utiče na efikasnost hoda, međutim, to se odražava, na primer, na trčanje - tu je potreban veći odraz.

Koji su još problemi sa stopalom koje visoke potpetice, ukoliko se kontinuirano nose, mogu doneti? Pored zadebljanja i rigidnosti Ahilove tetive, tu su čekićasti prsti, čukljevi.

Da li je rešivo? Zbog promena na mišićima zadnje lože i Ahilovoj tetivi, preporučuje se istezanje u smeru dorzalne fleksije, bar dva puta dnevno. Ostale deformitete možete preduprediti izborom adekvatnih cipela, koje imaju dovoljno prostora kako ne bi došlo do čukljeva ili da izbegavate potpetice više od 5cm kako biste izbegli razvoj tzv. čekićastih prstiju. Pored problema sa stopalima,visoke potpetice utiču na opterećenje donjeg dela kičme, opterećenje kolenog zgloba, itd.

Isto tako, osobe koje hodaju u skroz ravnoj obući (baletanke, na primer), često posle kontinuiranog nošenja ovakve obuće, osećaju se prijatno u obući sa potpeticama, zbog toga što se opterećenje prenosi na prednji deo stopala, odnosno, svodovi stopala su rasterećeniji.

Uopšteno govoreći, najbolji izbor cipela koje svakodnevno nosimo su cipele su potpeticom oko 2-2,5cm kako bi se težina ravnomerno opteretila strukture stopala. Ovo su opšti principi, ali oni se ne mogu striktno primeniti na sve osobe, već variraju od čoveka do čoveka, u zavisnosti od strukture i deformiteta stopala ukoliko on postoji.

Za posetioce portala PPNS: do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje iz oblasti fizioterapije - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom.

Autor: Mirjana Pavlović
Izvor: Fizioterapija
Ilustracija: Aleksandra Rakonjac 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html