Kako sprečiti ili smanjiti probleme zgloba kuka?

Kako sprečiti ili smanjiti probleme zgloba kuka?

Zglob kuka (articulatio coxae) se sastoji iz konkavne zglobne površine na karlici - čašice (acetabulum) i konveksne zglobne površine na ferumu - glave butne kosti (caput femoris). Zglob kuka spada u grupu zdelastih zglobova i zglobova koji preuzimaju veliki deo telesne težine. U ovom zglobu su moguće velike amplitude pokreta i zbog svega ovoga on ima debelu zglobnu hrskavicu (koja je predviđena da smanjuje trenje u zglobu) i kapsulu (omotač koji okružuju zglob i štiti ga od iščašenja i povrede).

Ligamenti pasivno, a mišići aktivno takođe štite zglob kuka.

Međutim, vremenom, sve ove strukture pod uticajem stresa, mogu prouzrokovati probleme u zglobu kuka - hrskavica vremenom može da se ošteti i dovede do artroze, pod uticajem dugotrajnog opterećenja, zatim, usled dugotrajnog stresa, može doći do prenaprezanja ligamenata ili mišića, pa se mogu javiti burzitis ili tendinitis kao uzroci bola, što posle dovodi do smanjenja obima pokreta i ostalih komplikacija.

Da biste smanjili rizik od navedenih problema, potrebno je da što više možete smanjite stres na zglob kuka.

Za početak, trudite se da podjednako raspoređujete težinu na obe noge - da se ne oslanjate pretežno na jednu nogu dok čekate autobus ili dok ste prinuđeni da stojite duže vreme iz bilo kog razloga.

Ukoliko imate problem sa kilažom - rešite ga.

Pre vežbanja se uvek dobro zagrejte, u toku vežbanja, ne ignorišite bolove u kuku - ukoliko se jave, napravite pauzu. Zagrevanje je vrlo bitno kod aktivnosti gde se koriste nagli pokreti velike amplitude.

Jačajte mišiće oko zgloba kuka kako bi oni preuzeli deo tereta koji podnose pasivne strukture oko zgloba. Istežite mišića oko zgloba kuka kako bi bile moguće potrebne amplitude pokreta bez rizika od povrede.

Ukoliko je proces artroze već započet, trudite se da izbegavate fizičke aktivnosti koje povećavaju silu kompresije i stres na vaš zglob kuka - na primer, skakanje i trčanje, već to zamenite rasterećujućim aktivnostima kao što su plivanje ili vožnja bicikla.

Bol u kuku može da se javi iz više razloga na više mesta u blizini zgloba ili u samom zglobu u zavisnosti šta je uzrok. Važno je da ne ignorišite bol u kuku koji se ponavlja ili koji traje duži period, već se na vreme obratite svom lekaru.

Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje o sprečavanju ili smanjenju problema zgloba kuka ili uopšte iz oblasti fizioterapije - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom.

KORISTAN VIDEO

Mirjana Pavlović
Ilustracije: theseanbarkesclinic.co.uk

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html