Kako zaštiti zglob kolena?

Kako zaštiti zglob kolena?

Zglob kolena (articulatio genus) sačinjavaju zglobne površine tri kosti: butne kosti (femur), golenjače (tibia) i čašice (patella), tako ga možemo podeliti na patelofemoralni zglob (zglob između patele i femura) i tibijofemoralni zglob (zglob između femura i tibije). Ovaj zglob je najveći zglob u ljudskom telu, u njemu su mogući pokreti fleksije (pregibanje) i ekstenzije (opružanje), kao i unutrašnje i spoljašnje rotacije (kada je koleno u fleksiji). Ovaj zglob takođe nosi težinu tela kao i kuk ali je pored toga vrlo kompleksan pa je zbog toga podložniji povredama. Najčešća povreda ovog zgloba jeste povreda LCA (ligament cruciatum anterior).

Klečanje, čučnjevi, spuštanje preko fleksije kolena, uvrtanje, tj. rotacija u kolenom zglobu, kao i dugo stajanje i sve što prouzrokuje sabijanje u kolenom zglobu (skakanje) ako je velikog intenziteta ili traje suviše dugo, predstavlja faktore rizika od povrede ovog zgloba. Sa ovim je povezan i rizik u sportovima, kao što su fudbal, košarka, odbojka, skijanje, umetničko klizanje, ili vožnja rolera jer sadrže pokrete koji su rizični za zglob kolena.

Šta možete učiniti u svrhu zaštite svojih kolena?

  1. Bilo šta da radite, trudite se da radnu površinu postavite na dovoljnoj visini, tako da ne morate da klečite, čučite i spuštate se i tako zaštitite svoja kolena, a i kičmu. 
  2. Jačajte i istežite mišiće oko kolena kako biste u njemu postigli dovoljno dobru stabilnost i mobilnost (potrebno je podjednako istezati mišiće sa prednje, zadnje, unutrašnje i spoljne strane butine, o ovome pogotovo treba voditi računa u sportovima i aktivnostima koje forsiraju samo neke od ovih mišićnih grupa jer tako može doći do mišićnog disbalansa koji sam po sebi nosi rizik od povrede i degeneracije). 
  3. Ukoliko se problem sa kolenom već razvio, izbegavajte rizične sportove i zamenite ih plivanjem, vožnjom bicikla (po ravnom terenu ili statičkog), smanjite skakanje i velika opterećenja na koleno u aerobiku, pilatesu i sličnim aktivnostima. 
  4. Ako ste prilikom nekog posla prinuđeni dugo da klečite, najbolje je da nabavite štitnike za kolena. 
  5. Zagrevanje pre treninga i hlađenje nakon treninga.
  6. Prilikom iskoraka ili čučnja, voditi računa da peta ostane na podu i da kolena ne prelaze liniju nožnih prstiju. 
  7. Brinite o tome da nosite odgovarajuću obuću koja će osigurati vaš skočni zglob, a samim tim štititi i koleno. 
  8. Jačajte i mišiće centralnog dela tela jer su oni zaduženi za balans i stabilnost delova tela iznad kolena koji takođe utiču na njegovu mehaniku, odnosno, patomehaniku. 
  9. Pravite pauze između vežbi i generalno, tokom dužih statičkih ativnosti.
  10. I naravno, ne ignorišite bol koji duže traje ili vas onemogućava da izvedete neku fizičku aktivnost, već se obratite svom lekaru.

Za posetioce portala PPNS: Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje o zaštiti zgloba kolena ili uopšte iz oblasti fizioterapije - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom.

KORISTAN VIDEO

Mirjana Pavlović
Ilustracija: advanced-wellness.net

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html