Obrtni moment sile, I deo

Obrtni moment sile, I deo

Da bi definicija vrsta mišićnih kontrakcija bila precizna i potpuna, potrebno je uvesti termin obrtnog momenta sile. Od ove fizičke veličine zavisi vrsta kontrakcije.

Ako se prvi put srećete sa ovim terminom ili ste ga zaboravili, budite strpljivi.

Ovaj termin se odnosi na bilo koju silu u kružnom kretanju. Zašto to nas interesuje? Zato što su i kod čoveka svi pokreti kružne prirode, pa na njih onda primenjujemo fiziku kružnog kretanja. Ko proizvodi naše pokrete? Mišići, ako su pokreti aktivni, i sila gravitacije ili druga spoljna sila, ako su ti pokreti pasivni. Znači, i sila otpora i sila mišića su sile u kružnom kretanju i svaka od njih ima svoj obrtni moment.

OM = I x K x U

  • I - intenzitet sile
  • K - krak sile
  • U - sinus ugla pod kojim ta sila deluje

E sad, ova formula će ostati potpuno nejasna dok ne budem objasnila šta je šta.

Da ponovim, i sila mišića i sila otpora imaju svoje obrtne momente. Znači da i sila mišića i sila otpora imaju svoj intenzitet, svoj krak i ugao pod kojim deluju.

Intenzitet sile

Im - Intenzitet sile mišića, to je ona jačina sa kojom mišić pokušava da savlada neki otpor.

Io - Intenzitet sile otpora, to može biti težina segmenta, ili bilo kakav drugi otpor (ako dodamo teret toj težini, neka druga osoba - obaranje s rukama, podloga (trenje), itd.

Krak sile

Za bilo koju silu u kružnom kretanju, krak je rastojanje između tačke obrtanja i napadne tačke te sile.

Km - Za mišić, to je rastojanje između zgloba i pripoja mišića, mišić preko pripoja "vuče" segment, to je njegova napadna tačka.

Ko - Za otpor, to je rastojanje između zgloba i napadne tačke otpora.

Od čega zavisi gde je napadna tačka otpora? Od toga kakav je otpor u pitanju. Ako je otpor samo težina segmenta (npr, opružene ruke), onda je napadna tačka u težištu tog segmenta. Težište za svaki segment je poznato. Na primer, za podlakat i šaku je u donjem delu podlakta, za opruženu ruku je u laktu.

Ali, ако u šaku te opružene ruke stavimo flašu sa vodom, težište će se pomeriti ka toj flaši, zbog dodavanja nove mase.

Zatim, ako otpor predstavlja neka druga osoba, napadna tačka je tamo gde ta osoba primenjuje svoju silu protiv vaše. Na primer, ako pokušavate da savijete podlakat u zglobu lakta a ja vam ne dam da to uradite, tako što vas hvatam za podlakat i guram u suprotnom smeru, napadna tačka mog otpora je na mestu na kom vas hvatam za ruku.

Iz formule se može videti kako dužina kraka utiče na obrtni moment sile:

Ako je krak duži, obrtni moment sile je veći. Ali pripazite, opet naglašavam da su krak otpora i krak sile mišića dve različite stvari.

  • Što je intenzitet mišićne sile veći (jačina mišića), to je veći obrtni moment mišića.
  • Što je krak mišića duži, biće veći njegov obrtni moment.
  • Što je krak otpora duži, veći je obrtni moment otpora.

Na šta možemo da utičemo?

Što se tiče kraka sile mišića, na njega ne možemo uticati, zato što se ne može menjati mesto pripoja mišića, osim hirurškim putem.

Na krak otpora može se uticati. U slučaju kada je težište napadna tačka, uticaćemo tako što pomeramo težište: promenom položaja segmenata, a samim tim raspodele mase.

U slučaju kada je otpor neka druga osoba (kao u primeru kad sam pružala otpor savijanju vaše ruke), krak će se promeniti tako što ta osoba promeni mesto gde je deluje na vašu ruku - gura je, vuče, ili se na drugi način suprostavlja njenom savijanju.

U ovom članku sam opisala intenzitet i krak delovanja sile u kružnom kretanju (pa sam posebno definisala krak mišićne i krak sile otpora), a u sledećem će biti objašnjen sinus ugla i ugao pod kojim neka sila deluje. Tada će cela priča o obrtnom momentu biti zaokružena i biće jasno zašto se preko njega određuje vrsta mišićne kontrakcije.

Ako imate bilo kakvu nejasnoću, iznesite je :)

Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje o obrtnom momentu sile ili uopšte iz oblasti fizioterapije - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom.

Mirjana Pavlović
Izvor: Fizioterapija

Ilustracije: carlyniverson.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html