Spondilolisteza

Spondilolisteza

Spondilolisteza se odnosi na stanje gde postoji iskliznuće kičmenog pršljena u odnosu na donji susedni kičmeni pršljen. Najčešće se ovaj termin odnosi na anterospondilolistezu, odnosno, pomeranje kičmenog pršljena unapred u odnosu na donji kičmeni pršljeni.

Isto tako imamo i retrolistezu koja predstavlja klizanje kičmenog pršljena unazad u odnosu na donji kičmeni pršljen i lateralnu spondilolistezu koja se odnosi na klizanje kičmenog pršljena lateralno i njegovo rotiranje, što se može desiti, na primer, kod teških slučajeva skolioze.

Govorićemo o najčešćem tipu spondilolisteze, a to je -anterospondilolisteza.

Najčešće nastaje između S1 i L5 i L5 i L4 kičmenog pršljena.

Može biti urođena (na primer, kongentialne anomalije na facetima) i stečena.

Stečena spondilolisteza najčešće nastaje u lumbalnom i cervikalnom delu kičmenog stuba.

Može da nastane usled neke traume (kod mlađih osoba u sportu, kod odraslih to mogu biti traume usled ponavljajućih mikrotrauma), degeneracije (promena na facetnim zglobovima, ligamentima, tetivama ili mišićima oko pršljena), zatim usled spondilolize (separacije pars articularis-a od pršljenskog tela) ili neke drugog metaboličkog poremećaja.

Spondilolistezu možemo podeliti prema promeru iskliznuća pršljena na četiri stepena:

 • I stepen - 25% iskliznuća pršljenskog tela u odnosu na drugo pršljensko telo 
 • II stepen - 25-50% iskliznuća
 • III stepen - 50-75% iskliznuća
 • IV stepen - 75-100% iskliznuća, odnosno, do momenta kada zadnja ivica donjeg pršljenskog tela pređe prednju ivicu donjeg pršljenskog tela

U zavisnosti u kom delu kičmenog stuba nastane spondilolisteza, koji je stepen u pitanju i koje su strukture (koji nervni korenovi ili deo kičmene moždine) zahvaćene, takva će biti i simptomatologija.

Trnjenje, gubitak senzibiliteta ili slabost u jednoj ilil obe noge, gubitak funkcije creva i bešike, bol u leđima ili zadnjici tokom hoda, rotacije ili ekstenzije kičme, uz nalaze na radiografiji, CT ili magnetnoj rezonansi, potvrđuje dijagnozu spondilolisteze.

Lečenje može biti konzervativno i hirurško. U konzervativno lečenje spadaju epiduralne injekcije i fizikalna terapija, a hirurškom lečenju se pribegava u vrlo teškim stadijumima gde je cilj da se hirurški otkloni pritisak na ugrožene strukture i tako se smanje tegobe.

Fizikalna terapija podrazumeva obezboljivanje metodama relaksacije i aparaturne fizikalne terapije, kao i vežbe jačanja i istezanja mišića u svrhu stabilizacije kičmenog stuba i povećanja obima pokreta, a nekada i nošenje midera, kao i edukacija pacijenta o ergonomskim merama i ponašanjem u skladu sa problemom koji ima.

Za posetioce portala PPNS: Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje o spondilolistezi ili uopšte iz oblasti fizioterapije - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS ili pošaljite komentar ispod članka. Odgovorićemo sa zadovoljstvom.

Mirjana Pavlović 
Ilustracija, adaptirana: 
agingspinecenter.com
 

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

 • petar zivkov
  29.06.2015

  dijagnostifikovana mi je retrospondilolisteza l5 s1 sa polidiskopatijom i vec 10 godina non stop trpim velike bolove i danju i nocu duz celog kicmenog stuba, osecam se kao da je u meni eksplodirala bomba. nijedan polozaj tela mi ne smanjuje tegobe cak je i donja vilica pocela nevoljno da mi se pomera prilikom hodanja a o trcanju mogu samo da mastam jer mi se cela glava pomera u stranu. od simptoma koje ste opisali imam sve uz dodatak jos nekih neuroloskih ispada jednostavno zivot mi se pretvorio u pakao na javi. na ortopedskoj klinici su mi rekli da sam suvise mlad za operaciju iako mi je 50 godina. sta mi je ciniti...

 • Miroslava Mladenovic
  10.10.2016

  Uradjena mi je stabilizacija prsljenova L5/S1 bez zamene diska koji radiolozi na magnetu opisuju kao nabubreli disk. I dalje imam probleme sa pomeranjem pršljenja.Predlazu mi naknadnu ugradnju diska.Da li ce to stabilizovati kičmu . Hvala

Dodaj komentar

Facebook komentari