Biber - dodatak čak i poslasticama

Biber - dodatak čak i poslasticama

Kad smo pokrenuli priču o začinima, i to onim koji su za nas zdravi, ne možemo a da ne pomenemo biber, dodatak gotovo svakom jelu, nekim pićima, a i nekim poslasticama (čokolada sa biberom je divna). Biber se koristi od davnina, i potiče iz tropskih šuma Indije. Biljka Piper nigrum pripada porodici Piperaceae, rodu piper, i proizvodi male bobice u čijoj se sredini nalazi seme. Biber raznih boja koji viđamo na tržištu ne potiče od različitih biljaka, već se radi o plodovima iste biljke, ubranim u različitom periodu i podvrgnutim različitim tehnološkim procesima proizvodnje. Crni biber se najčešće koristi kao začin i ima intenzivnu aromu i ljutinu koja potiče od piperina. Kada se biber melje i duže čuva mleven, piperin može da ispari i biber može izgubiti svoju specifičnu aromu i ljutinu, pa je bolje koristiti biber u zrnu i mleti ga neposredno pred upotrebu.

Biber sadrži značajnu količinu hemijskih supstanci koje mogu pomoći u terapiji i prevenciji nekih bolesti. Od davnina se smatra da ima antiinflamatorna i karminativna svojstva, a koristio se kao lek i kao začin.

Već sam pomenula piperin, alkaloid koji biberu daje aromu i ljutinu. Biber sadrži i druge aromatične supstance, i to sabinen, pinen, limonen, mercen. Sve ove supstance mogu uticati na pokretljivost creva kao i na lučenje enzima i sluzi u gastrointestinalnom traktu. Neki, a naročito piperin, mogu poboljšati resorpciju selena, vitamina B kompleksa, karotena.

Crni biber sadrži i značajnu količinu minerala, i to kalijuma, kalcijuma, cinka, mangana, gvožđa i magnezijuma. Kako se u ishrani koristi mala količina ovog začina, da bi njegovo korišćenje doprinelo dnevnom unosu ovih minerala, poželjno je da se koristi svakodnevno kao dodatak mnogim jelima.

Dobar je izvor i vitamina B kompleksa, kao i važnih antioksidanasa, vitamina C i A. Sadrži i kriptoksantin, zeaksantin i likopen.

Zbog svoji sastojaka, ranije se u stomatologiji koristio kao antiseptik i terapija kod oticanja desni, a koristio se i za ublažavanje gastrointestinalnih tegoba.

Biber nam je uvek dostupan i možemo ga kupiti gotovo svuda. Ima ga u svim bojama, i možete kupiti mleven ili u zrnu. Uvek kupujte biber u zrnu ako zaista želite da uživate u njegovoj aromi. Može se dodavati svim jelima, ali osobe sa određenim zdravstvenim problemima (ulkus, ulcerativni kolitis, divertikuloza creva), moraju isključiti ovaj začin iz ishrane. 

* * * 

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Jasmina M

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html