Grašak - za lepo varivo

Grašak - za lepo varivo

Pričali smo o biljnim proteinima, pominjali mnoge odlične izvore proteina, ali smo nekako izostavili grašak. Grašak je još jedna mahunarka koja se često i rado koristi u ishrani, a potiče iz severozapadne Indije. Danas se ova mahunarka gaji u gotovo čitavom svetu i koristi u prehrambenoj industriji. Može se koristiti zrno, ali i mlada mahuna. Mladi grašak se može jesti i sirov, ali je naravno, najbolje jesti ga termički obrađenog, kao i sve druge mahunarke.

Grašak je jedna od najhranljivijih mahunarki, i veoma je bogat hranljivim i zaštitnim materijama - 100g graška sadrži oko 81kcal, a odličan je izvor biljnih vlakana i proteina. Ipak, kako grašak ima nešto veći sadržaj šećera, svi oni koji vode računa o glikemijskom indeksu namirnica i unosu ugljenih hidrata, morali bi da ga izbegavaju ili prosto vode računa o količini koju koriste.

Odličan je izvor folne kiseline, 100g graška obezbeđuje 65μg što je oko 16% dnevnih potreba, pa je ova namirnica veoma važna u ishrani trudnica.

Svež grašak je odličan izvor i vitamina C, 40mg u 100g, ali ako se ova namirnica najčešće koristi termični obrađena, sadržaj vitamina C se smanjuje nakon obrade.

Grašak sadrži fitosterole, naročito β-sitosterol, koji zajedno sa ostalim fitosterolima pomaže snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Pored vitamina C, grašak sadrži i vitamin K i to 25μg u 100g (oko21%). Vitamin K ima veoma važnu ulogu u zaštiti kostiju i nervnog sistema.

Pored folne kiselin, grašak sadrži i ostale vitamine B grupe, kao i minerale (kalcijum, gvožđe, bakar, cink, mangan).

Grašak nam je dostupan tokom cele godine, leti svež, a tokom ostalih meseci smrznut ili iz konzerve. Najukusniji je mladi grašak, a može se koristiti za pripremanje raznih vrsta variva, čorba i salata. Predlažem da pripremite lepo varivo od mladog graška sa malo prosa, i začinite ga mirišljavom mirođijom. 

grasak

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Jasmina M

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html