Izbegavajte hranu koja sadrži karagenan (E407)

Izbegavajte hranu koja sadrži karagenan (E407)

Ovaj aditiv se dobija iz crvenih algi, a koristi se za emulgovanje i zgušnjavanje hrane. Prisutan je u velikom broju prehrambenih proizvoda: u bademovom, pirinčanom, sojinom, pa čak i kokosovom mleku, švapskom siru, sladoledu, jogurtu, organskim sokovima, zamrznutoj pici, konzervisanim supama, pavlaci, sosovima, umacima, raznim šekovima pa čak i u formulama za bebe!

Američka Uprava za hranu i lekove (U.S. Food and Drug Administration - FDA) je E 407 definisala kao relativno bezbedan davne 1973. godine nakon vrlo malo sprovedenog istraživanja. Već par godina kasnije su istaživanja efekata karagenana na organizam pokazala da ovo jedinjenje može da bude povezano sa problemima za varenjem, ali i nastankom dijabetesa. Još 1982. godine Međunarodna agencija za istraživanje raka (The International Agency for Research on Cancer) je tvrdila da postoji dovoljno dokaza da ovo jedinjenje ima kancerogeno dejstvo (posebno se povezuje sa kancerom završnog dela creva). Najnovija studija iz 2012. godine je pokazala da karagenan menja bakterijsku floru u crevima i uzrokuje zapaljenje koje se dalje može iskomplikovati i uzrokovati kolitis ili sindrom iratabilnih creva.

Svakako se registruje sve veći broj slučajeva ljudi koji se žale na probleme sa varenjem nakon konzumiranja hrane koja sadrži upravo ovo jedinjenje.

Najbolja preporuka je da izbegavate hranu koja sadrži E407. Tako ujedno izbegavate i potencijalne vrlo ozbiljne zdravstvene probleme.

REVIEW OF HARMFUL GASTROINTESTINAL EFFECTS OF CARRAGEENAN IN ANIMAL EXPERIMENTSIzvor: NCBI 

Jovana Srejić FB STRANA  

PRVI PRVI NA SKALI Jovana Srejic   

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html