Izbegavati monosodijum glutaminat (MSG, E621)

Izbegavati monosodijum glutaminat (MSG, E621)

Sproveden je mali broj studija koje su ispitivale isključivo efekte konzumiranja namirnica sa aditivom E621. Rezultati su veoma različiti. Jedna studija tvrdi da 2% ljudi oseća zdravstvene posledice, a druga da čak 25% osoba ima zdravstvene smetnje.

Naravno, kao što pretpostavljate, prehrambenoj industriji ne ide u korist da troši novac na istraživanja koja će joj komplikovati proces proizvodnje. Reč je o pojačivaču, tj. poboljšivaču ukusa. Samim tim što je proizvod ukusniji, više potrošača će ga odabrati - a proizvođač će više zaraditi.

Lista neželjenih efekata je zaista duga i ubraja: gojaznost, dijabetes tip 2, srčani/moždani udar, aterosklerozu, visok krvni pritisak, povišen holesterol... Sve to uzrokuje MSG koji stimuliše stvaranje masnih naslaga u abdomenu (visceralne masti), ali i povećava količinu štetnih slobodnih radikala.

Deca su četiri puta osetljivija od odraslih na dejstvo toksina i hemikalija! Najpre će oštećenja pretrpeti fetus i deca do treće godine života, ali se posledice vide tek kasnije (8-10 godina) kada se deca suočavaju sa kompleksnijim moždanim/intelektualnim zadacima.

Istraživači nazivaju ovo jedinjenje ekscitotoksin. To znači da ovaj neurotoksin deluje direktno na moždane ćelije, previše iz nadražujući - do oštećenja. To se negativno odražava i na sve moždane funkcije, a može da uzrokuje i oštećenja moždanog tkiva (uzrokujući autizam, hiperaktivnost, deficit pažnje, poteškoće u koncentrisanju, učenju).

Apsolutno bi ga trebalo izbegavati, mada se na etiketama nalazi pod više različitih imena, što predstavlja dodatnu poteškoću.

Zato je uvek dobra ideja da se pripremaju sveže namirnice, a da se maksimalno izbegava procesovana hrana. 

MONOSODIUM GLUTAMATE (MSG) CONSUMPTION IS ASSOCIATED WITH UROLITHIASIS AND URINARY TRACT OBSTRUCTION IN RATSIzvor: Public Library of Science (PLOS) 

Jovana Srejić FB STRANA  

PRVI PRVI NA SKALI Jovana Srejic   

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

  • Nikola
    11.05.2017

    Molim vas da ne širite dezinformacije.

  • ППНС
    11.05.2017

    Никола, ви будите конкретнији, а ми јављамо аутору да испрати коментар. Ок? Хвала.

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html