Jedite mušmule!

Jedite mušmule!

"Idi u peršun" i "Jedi mušmule" su psovke koje je moja baka, pokušavajući da ipak bude pristojna, koristila kada je neko ili nešto iznervira. Jeste malo pristojnije, ali je svakako velika nepravda prema ovim zdravim i ukusnim namirnicama. O peršunu ćemo govoriti neki drugi put, a danas ćemo jesti mušmule. Mušmule imaju specifičan i lep ukus, pomalo podsećaju na kašu od jabuke, i veoma su korisne, pa ne vidim zašto "Jedi mušmule" može biti uvreda.

Mušmule rastu na manjem drvetu (ili većem žbunu, kako god vam se više sviđa), i potiču iz Azije i jugoistočnih delova Evrope. Pretpostavlja se da se uzgrajaju preko 3.000 godina, i do skoro se mislilo da je Mespilus germanica jedina vrsta mušmula. Tokom prethodne dve decenije otkrivene su nove dve vrste, Mespilus canescens i Eribotrya japonica. M.germanica ima tamno zelene listove i bele cvetove od kojih nastaju mali plodovi tamno smeđe kore. U početku, plodovi su veoma tvrdi i kiseli. Jestivi su tek kada omekšaju, i tada dobijaju slatki ukus kaše od jabuke.

Mušmule imaju 47kcal u 100g namirnice, i bogate su vlaknima, naročito pektinom, pa su veoma korisne za regulisanje rada creva. Pektin je koristian i za regulisanje nivoa holesterola u krvi, pa je korišćenje namirnica koje su bogate pektinom odlučna prevencija hiperholesterolemije. Pored toga, mušmule su veoma bogate vitaminima i mineralima, i zaista su ukusna i zdrava užina.

Mušmule su odličan izvor vitamina, naročito vitaminom B1 i vitaminom C. Vitamin C je neophodan za pravilan imuni odgovor i resporpciju i iskorišćavanje gvožđa u organizmu, pa su mušmule odlična užina tokom zimskih meseci i manje ponude svežeg povrća i voća.

Pored vitamina, mušmule sadrže i mnogo neophodnih minerala, i to gvožđe, bakar i mangan. Gvožđe i bakar su, zajedno sa vitaminom C, neophodni za formiranje eritrocita, pa su namirnice koje su bogate ovim zaštitnim materijama odlične za prevenciju i dijetoterapiju kod anemije. U nešto manjoj količini, mušmule sadrže i kalcijum.

List mušmule se takođe može koristiti, i vekovima se koristio za lečenje dijareje, upalnih procesa, zaustavljanje krvarenja…

Mušmule se mogu jesti sveže, i po meni su tako i najlepše, ali se od njih mogu praviti i razne poslastice. Kao i od svih drugih namirnica koje sadrže pektin, i od mušmula se mogu praviti fini džemovi i sosevi. Dakle, kako su nam u ovom periodu mušmule dostupne, imam samo jednu stvar da vam kažem, i sigurna sam da se nećete uvrediti - JEDITE MUŠMULE!

* * * 

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Jasmina M

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html